Справу про держзраду нардепа Пономарьова передали до суду

Справу про держзраду нардепа Пономарьова передали до суду

15 Липня 2024
361
15 Липня 2024
17:02

Справу про держзраду нардепа Пономарьова передали до суду

361
Представник забороненої «ОПЗЖ» в лютому 2022-го переїхав до окупованого Бердянська, співпрацював з росіянами, а згодом повернувся до Києва.
Справу про держзраду нардепа Пономарьова передали до суду
Справу про держзраду нардепа Пономарьова передали до суду

Офіс генерального прокурора скерував до суду обвинувальний акт щодо народного депутата VII, VIII, IX скликань від забороненої політичної партії «Опозиційна платформа – за життя». Про це повідомляють пресслужби Офісу генпрокурора та ДБР.

Правоохоронці не вказують імені фігуранта, проте обставини справи свідчать, що мова про Олександра Пономарьова.

Нардепа обвинувачують у державній зраді та колабораційній діяльності — ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України.

За даними слідства, у лютому 2022 року, в перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, народний депутат виїхав з Києва до Бердянська у Запорізькій області та перейшов на бік російських окупантів. У захопленому Бердянську він налагодив роботу підконтрольних йому підприємств і  сприяв росіянам в окупації міста.

За даними розслідування, афілійовані з нардепом підприємства в окупованому Бердянську та Криму збували свою продукцію російським підприємствам. Вони також виготовляли зброю та броньовану техніку на замовлення оборонно-промислового комплексу Росії, а також забезпечували ремонт і будівництво автодоріг на замовлення так званої «Службы автомобильных дорог Республики Крым».

Сам нардеп тривалий час залишався на окупованій території, там зустрічався з представниками Росії, її збройних формувань та окупаційною адміністрацією міста, отримував від них охорону. Крім цього, депутат відвідував тимчасово окупований Крим та Росію.

Згодом, як зазначили в ДБР, через комерційні суперечки з окупантами нардеп вирішив повернутись на неокуповану частину України. З Києва він продовжував координувати діяльність перереєстрованих на тимчасово окупованій території Запорізької області підприємств.

Нагадаємо, у липні 2023 року Служба безпеки України й Державне бюро розслідувань викрили на співпраці з РФ чинного народного депутата від забороненої «ОПЗЖ» Олександра Пономарьова. Йому повідомили про підозру у державній зраді.

Під час обшуку у Пономарьова правоохоронці знайшли в телефоні листування з працівниками ФСБ в період перебування депутата в окупованому Бердянську.

Фото: пресслужба Офісу генерального прокурора

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
361
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду