У телефоні заарештованого депутата від забороненої «ОПЗЖ» правоохоронці виявили листування зі співробітниками ФСБ

У телефоні заарештованого депутата від забороненої «ОПЗЖ» правоохоронці виявили листування зі співробітниками ФСБ

25 Липня 2023
2365
25 Липня 2023
21:54

У телефоні заарештованого депутата від забороненої «ОПЗЖ» правоохоронці виявили листування зі співробітниками ФСБ

2365
Листування в телеграм-чаті свідчать, що депутат протягом весни–літа 2022-го підтримував зв’язок із двома працівниками ФСБ, домовлявся з ними про зустрічі у Бердянську та в анексованому Криму, а також звітував про роботу своїх підприємств в окупації.
У телефоні заарештованого депутата від забороненої «ОПЗЖ» правоохоронці виявили листування зі співробітниками ФСБ
У телефоні заарештованого депутата від забороненої «ОПЗЖ» правоохоронці виявили листування зі співробітниками ФСБ

У Олександра Пономарьова, народного депутата від забороненої «ОПЗЖ», якого 25 липня заарештували за підозрою у держзраді, під час обшуку правоохоронці знайшли в телефоні листування з працівниками ФСБ в період перебування депутата в окупованому Бердянську, повідомляють «Схеми»

Про контакти з одним із них — з позивним «Богун» — напередодні арешту Пономарьова «Схеми» розповіли у своєму розслідуванні.  

Журналісти опублікували фотографії телефона нардепа, вилученого правоохоронцями. Листування в телеграм-чаті свідчать, що депутат протягом весни–літа 2022-го підтримував зв’язок із двома працівниками ФСБ — з позивними «Богун» та «Лис», домовлявся з ними про зустрічі у Бердянську та в анексованому Криму, а також звітував про роботу своїх підприємств в окупації. Сам народний депутат раніше підтверджував у коментарі «Схемам», що в окупації мав контакти зі співробітником ФСБ «Богуном», але говорив, що це «ФСБшник в балаклаві, який намагався схилити його до співпраці», від якої він «відмовився».

У листуваннях, знайдених правоохоронцями в одному з телефонів Пономарьова, депутат сам виступив ініціатором зустрічі з «Богуном».

«Вітаю, треба поспілкуватися!» — йдеться у повідомленні, відправленому Пономарьовим 10 червня 2022 року. У відповідь «Богун» пропонує депутату зустрітись «у неділю в Сімферополі».

11 липня 2022 року «Богун» відправляв Пономарьову голосове повідомлення, в якому називав його «Батя»: «Бать, у мене перезмінка раптово виникла, я завтра вже їду (..). Вчора був у тещі, ну просто провідав її і там у справах поговорити, почувається добре, все нормально, жодної допомоги не потрібно. (...) В будь-якому разі в неї мій телефон московський буде. (...) Підкажу і допоможу чим можу». 

Також правоохоронці виявили в телефоні листування з контактом на ім’я Віктор «Лис». За даними джерел «Схем» у правоохоронних органах, це також працівник ФСБ, підлеглий «Богуна».

27 травня 2022 року Пономарьов ініціював із ним зустріч: «Давно не бачились. Накопичилась низка питань. Хотілось би обговорити. Коли зручно?».

31 травня 2022-го Пономарьов відправив «Лису» документ про роботу свого бізнесу зі словами «це за підсумками суботи проєкт пояснювальної».

У «пояснювальній» зазначається, що «через проведення спеціальної військової операції повноцінна робота холдингу Пономарьова ускладнена», «відсутні логістичні ланцюжки із постачання сировини, є втрата європейського ринку збуту».

Тому «доцільним», як вказано у документі, є інтеграція підприємств холдингу Пономарьова в економіку окупованого Криму. Передача бізнес-активу «в оренду» представникам «ЛДНР» позначена як «недоцільна»:

«Пропонується здійснити введення зовнішнього управління у вигляді юридичної особи з республіки Крим. Мета — формування нових ринків збуту, укладення договорів, налагодження постачання до країн Азії через Крим».

Наприкінці зазначається, що «якщо стан ринку споживання продукції та здійснення фінансово-торговельних операцій вимагатиме стабільної законодавчої бази та правил, тоді виправданою може бути консервація виробництва до закінчення СВО».

Окрім того, один із курортів, які також входять у холдинг Пономарьова — дитячий оздоровчий центр «Оріон» — був «готовий прийняти дітей з Маріуполя «за рахунок податків та зборів».

Сам нардеп у розмові з журналістами «Схем» переконував, що контроль над своїми підприємствами він втратив у перший день, коли в місто зайшли військові РФ, і бізнес його перестав працювати.

Але розслідувачі оприлюднили перехоплення телефонних розмов «Богуна» з помічником депутата В’ячеславом Поліщуком, які свідчать про те, що працівник ФСБ та український нардеп знайшли спільну мову, і Пономарьов погодився запустити роботу бізнесу.

24 липня, Пономарьову було оголошено підозру в державній зраді. Служба безпеки України й Державне бюро розслідувань повідомили, що викрили на співпраці з РФ чинного народного депутата України. Йому повідомили про підозру за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Як встановили слідчі, депутат кількох скликань від забороненої в Україні політичної партії «Опозиційна платформа — За життя» перейшов на бік ворога на початку війни. У перший же день повномасштабного вторгнення РФ він поїхав з Києва до окупованого Бердянська, де заради збереження власних статків та підприємств, що розташовані в захопленому місті, підозрюваний почав співпрацювати із загарбниками.

Офіційне розслідування тривало з квітня 2022 року. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2365
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду