Законопроєкт про позбавлення зрадників звання «народних артистів» заблокувала колишня «ОПЗЖ», — hromadske

Законопроєкт про позбавлення зрадників звання «народних артистів» заблокувала колишня «ОПЗЖ», — hromadske

19 Березня 2024
4015
19 Березня 2024
16:21

Законопроєкт про позбавлення зрадників звання «народних артистів» заблокувала колишня «ОПЗЖ», — hromadske

4015
Депутати екс-«ОПЗЖ» хвилювались, що в разі ухвалення цього законопроєкту Юрія Бойка можуть позбавити звання Героя України.
Законопроєкт про позбавлення зрадників звання «народних артистів» заблокувала колишня «ОПЗЖ», — hromadske
Законопроєкт про позбавлення зрадників звання «народних артистів» заблокувала колишня «ОПЗЖ», — hromadske

Законопроєкт, який дозволить позбавляти артистів, що підтримують російську агресію, почесних звань в Україні, наразі не потрапив на друге читання у Верховній Раді через позицію депутатської групи «За життя та мир» (колишньої «ОПЗЖ»). Про це повідомило джерело hromadske у Верховній Раді.

Йдеться про законопроєкт №8374 щодо позбавлення державних нагород у сфері культури, який пропонує розширити підстави для позбавлення артистів почесних звань. Ще 23 березня 2023 року Верховна Рада ухвалила його в першому читанні, у травні Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити його в цілому. Однак досі на голосування цей закон не було винесено.

Як повідомили джерела hromadske у Верховній Раді, депутатська група «За життя та мир» пригрозила колегам, що не голосуватиме за інші важливі ініціативи, якщо цей закон приймуть.

Мовляв, фракція дуже хвилювалася, що після ухвалення цього законопроєкту в їхнього представника Юрія Бойка можуть забрати звання Героя України. Хоча, як пояснює співрозмовник, за чинною редакцією закону його позбавили б цієї відзнаки лише в разі накладення санкцій.

Проєкт закону вже давно готовий до другого читання, сказав hromadske один з його ініціаторів, нині голова Комітету з питань свобода слова Ярослав Юрчишин. Він уточнює, що для подальшого руху бракує політичної волі, насамперед з Офісу президента. Тож без суспільного тиску він навряд чи найближчим часом потрапить у порядок денний.

hromadske зазначає, що звернулось по коментар до ОП, але відповіді поки що не отримало.

Член Комітету з питань гуманітарної та інформполітики Микола Княжицький сказав hromadske, що депутати точно повернуться до цього питання вже на найближчому засіданні комітету. Він стверджує, що є противником присвоєння будь-яких звань і свого часу пропонував ініціативу щодо їх повного скасування. Але тоді, згадує, забракло політичної волі для її підтримки.

Голова Комітету з гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв висловив сподівання, що Рада ухвалить потрібний закон без зайвих суперечок. «Думаю, все ж таки ці останні, відверто ганебні події (новини про російські паспорти Повалій і Лорак. — Ред.) якось простимулюють Раду винести на розгляд цей законопроєкт. Передусім на погоджувальну раду», — сказав Потураєв

hromadske нагадує, що колишні українські співачки Таїсія Повалій та Ані Лорак, які перебралися до Росії і підтримують агресію проти України, досі мають звання народних артисток України.

Нещодавно стало відомо, що Ані Лорак, за даними «РИА Новости», у лютому цього року подала заяву на отримання громадянства РФ. А Таїсія Повалій опублікувала в інстаграмі фото, на якому вона стоїть на тлі банера президентських «виборів» РФ і тримає в руках російський паспорт, і заявила, що «проголосувала за щасливе майбутнє своєї країни Росії».

Нагадаємо, законопроєкт №8374 зареєстрували в січні 2023 року народні депутати Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ярослав Юрчишин, Володимир В’ятрович та інші.

Законопроєкт передбачає розширити підстави для позбавлення артистів державних нагород. Зокрема, позбавити державних нагород особу можна буде:

1) за наявності рішення суду про визнання її винною у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, а також окремих умисних кримінальних правопорушень за спеціально визначеними статтями Кримінального кодексу України, які стосуються злочинів проти основ національної безпеки України, правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку тощо;

2) на підставі санкцій про позбавлення державної нагороди відповідно до Закону України «Про санкції».

За чинним наразі законодавством, Президент України може позбавити державних нагород лише в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом.

У лютому Служба безпеки України заочно повідомила про підозру Таїсії Повалій за виправдовування агресивної війни Росії та заклики захопити всю територію України. В разі затримання їй загрожує до 12 років ув'язнення.

Фото: Повалій на російських «виборах» / tpovaliyofficial, Instagram

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4015
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Liia
38 дн. тому
Юрій Бойко - герой України...куди котиться цей світ...жах
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду