Польський мовник TVP планує зміни в роботі іноземних редакцій та запровадить програми українською

Польський мовник TVP планує зміни в роботі іноземних редакцій та запровадить програми українською

5 Липня 2024
858

Польський мовник TVP планує зміни в роботі іноземних редакцій та запровадить програми українською

858
Під власним брендом з'являться канали, що мовлять українською, білоруською та російською мовами.
Польський мовник TVP планує зміни в роботі іноземних редакцій та запровадить програми українською
Польський мовник TVP планує зміни в роботі іноземних редакцій та запровадить програми українською

Польське телебачення Telewizja Polska (TVP) розширює свої інформаційні програми для закордону, а всі канали, що транслюються іноземними мовами, будуть об'єднані в єдину організаційну структуру «Центр програм для зарубіжжя».

Про це пишуть DGP та «Польське радіо» з посиланням на керівника TVP World Міхала Бранятовського, який керуватиме новою структурою.

За словами Бранятовського, з 1 березня наступного року планують розпочати роботу чотири окремі редакції: англомовна TVP World, білоруськомовна «Белсат», російськомовна «Вот-Так» та українська редакція, яка поки що не має назви. 

Очікується, що українська редакція розпочне роботу 1 березня 2025 року. Кожна з телестанцій, що входять до групи, матиме власний бюджет і автономію. Водночас TVP Polonia і TVP Vilnius залишаться незалежними. 

Щодо «Белсату» Бранятовський запевнив, що такі зміни в структурі означатимуть «нові можливості» для каналу, а не його ліквідацію.

«Ліквідації "Белсату" не буде, буде нова структура. Хочу наголосити, що "Белсат" не зникає, він отримує нові можливості», — зазначив Бранятовський. 

Прессекретар польської дипломатії Павел Вронський запевнив, що фінансування МЗС іноземних редакцій залишиться без змін.

У МЗС Польщі також буде створений багатопрофільний відділ стратегічної інформації.

«З середини серпня ми вже будемо окремим Департаментом, ми плануємо дуже тісно співпрацювати з TVP. Але ми також будемо реагувати на гібридні загрози, відповідати на дезінформаційні атаки», — прокоментувала керівниця департаменту публічної та культурної дипломатії МЗС Катажина Шаран.

Нагадаємо, 20 грудня 2023-го новий міністр культури Польщі Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво «Польського телебачення», «Польського радіо» та Польського Агентства Преси. Цілодобовий телеканал новин TVP Info припинив мовлення. 

Нова польська влада вважає, що державні ЗМІ стали занадто політизованими. Зокрема, TVP Info критикували за те, що воно служило джерелом пропаганди протягом восьми років правління партії «Право і справедливість» («ПіС»). Нова керівна коаліція на чолі з прем'єр-міністром Дональдом Туском виступила за деполітизацію медіа і пообіцяла створити нові ЗМІ з більш збалансованим підходом. 

23 грудня президент Анджей Дуда наклав вето на законопроєкт про бюджет країни, який передбачає виділення 3 млрд злотих (майже 700 млн євро) для державних ЗМІ у 2024 році — «з огляду на кричуще порушення Конституції та принципів демократичної правової держави». «Державні медіа повинні бути спочатку справедливо і законно відновлені», — заявив Дуда. 

У відповідь на рішення президента Дуди призупинити фінансування державних ЗМІ 28 грудня Міністерство культури та національної спадщини Польщі вирішило ліквідувати державні медіакомпанії Telewizja Polska S. A., Polskie Radio S. A. та Polish Press Agency S. A. 

9 лютого 2024 року команда «Белсату» у відкритому листі до міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського закликала зберегти телеканал у нинішньому вигляді. Текст підписали 170 журналістів і співробітників мовника.

На початку березня стало відомо, що новий уряд Польщі суттєво скорочує бюджет телеканалу «Белсат». Директорка каналу Агнешка Рамашевська-Гузи в інтерв’ю білоруській службі «Радіо Свобода» назвала це «фактичною ліквідацією» «Белсату».

Вже 12 березня нібито через нові виклики у зв’язку зі скороченням бюджету телеканалу Рамашевську-Гузи звільнили з посади. Її замінив новий очільник Олексій Дзикавицький, який заявив, що керівництво намагатиметься донести донорам потребу існування незалежного білоруського ТБ. Він висловив сподівання, що ситуація може змінитися в другій половині року.

Фото: Wojciech Olkusnik / East News

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
858
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду