Міністерство культури Польщі ліквідовує державні медіакомпанії

Міністерство культури Польщі ліквідовує державні медіакомпанії

27 Грудня 2023
1084
27 Грудня 2023
23:31

Міністерство культури Польщі ліквідовує державні медіакомпанії

1084
До такого кроку відомство вдалося у зв’язку з рішенням президента Республіки Польща призупинити фінансування державних ЗМІ.
Міністерство культури Польщі ліквідовує державні медіакомпанії
Міністерство культури Польщі ліквідовує державні медіакомпанії

Міністерство культури та національної спадщини Польщі вирішило ліквідувати державні медіакомпанії Telewizja Polska S. A., Polskie Radio S. A. та Polish Press Agency S. A. До такого кроку відомство вдалося у зв’язку з рішенням президента Республіки Польща призупинити фінансування державних ЗМІ. Про це в мережі X повідомив новий міністр культури та національної спадщини Польщі Бартоломей Сенкевич

«У ситуації, що склалася, такі дії дозволять забезпечити безперервну роботу цих компаній, провести необхідну реструктуризацію та запобігти вивільненню працівників у вищевказаних компаніях через відсутність фінансування», — зазначив Сенкевич. 

Водночас міністр наголосив, що стан ліквідації медіакомпаній може бути скасований їхнім власником — міністерством культури — у будь-який час. 

Нагадаємо, 23 грудня стало відомо, що президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на законопроєкт про бюджет країни, який передбачає виділення 3 млрд злотих (майже 700 млн євро) для державних ЗМІ у 2024 році. 

«Я вирішив накласти вето на проєкт бюджету на 2024 рік, в якому передбачено 3 мільярди злотих на державні медіа. На це не може бути згоди з огляду на кричуще порушення Конституції та принципів демократичної правової держави. Державні медіа повинні бути спочатку справедливо і законно відновлені», — заявив Дуда. 

Раніше Дуда оприлюднив лист до прем’єр-міністра Дональда Туска стосовно звільнення керівництва державних ЗМІ, в якому закликав його «поважати польський правовий порядок». Натомість Туск відповів польському президенту, що звільнення керівництва цих медіа спрямоване саме «на відновлення правового порядку і загальної порядності в суспільному житті». 

20 грудня новий міністр культури Польщі Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво Польського телебачення, Польського радіо та Польського агентства преси. Цілодобовий телеканал новин TVP Info припинив мовлення. 

Нова польська влада вважає, що державні ЗМІ стали занадто політизованими. Зокрема, TVP Info критикували за те, що вони служили джерелом пропаганди протягом восьми років правління партії «Право і справедливість» («ПіС»). Коаліція на чолі з прем'єр-міністром Дональдом Туском пообіцяла створити нові медіа з більш збалансованим підходом. 

Фото: gettyimages

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1084
Читайте також
24.12.2023 12:48
Станіслав Желіховський, Юрій Панченко «Європейська правда»
541
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду