Конституційний суд Польщі визнав незаконною ліквідацію польських державних ЗМІ

Конституційний суд Польщі визнав незаконною ліквідацію польських державних ЗМІ

19 Січня 2024
768
19 Січня 2024
09:45

Конституційний суд Польщі визнав незаконною ліквідацію польських державних ЗМІ

768
Нова польська влада вважає, що державні ЗМІ стали джерелом пропаганди за роки правління «ПіС», і пообіцяла створити нові ЗМІ зі збалансованішим підходом.
Конституційний суд Польщі визнав незаконною ліквідацію польських державних ЗМІ
Конституційний суд Польщі визнав незаконною ліквідацію польських державних ЗМІ

Конституційний трибунал Польщі 18 січня назвав незаконним рішення уряду країни звільнити керівництво та ліквідувати державні радіо, телебачення та інформаційне агентство. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Reuters.

Конституційний трибунал постановив, що будь-які рішення щодо державних телерадіокомпаній мають ґрунтуватися на профільному законі, а не на кодексі комерційних компаній, що робить рішення про їхню ліквідацію недійсними.

Суд констатував, що право звільняти членів керівництва державних ЗМІ належить виключно Національній раді з питань медіа.

Міністерство культури Польщі, очільник якого Бартоломей Сенкевич і підписав указ про ліквідацію трьох держЗМІ, назвало рішення Конституційного трибуналу недійсним через порушення під час призначення його членів.

Міністерство також посилалося на резолюції Європейського суду з прав людини, в яких говориться, що Конституційний трибунал у нинішньому вигляді «не є незалежним і безстороннім» судом і що його рішення «не мають загальнообов'язкової сили».

Раніше Варшавський реєстраційний суд відмовився внести новопризначену адміністрацію «Польського телебачення» до Національного судового реєстру Польщі. Суд визнав, що міністр культури не мав права звільняти стару наглядову раду і призначати нову. Це рішення не поширюється на процес ліквідації структури «Польського телебачення». У цій справі відкрито окреме провадження.

Нагадаємо, 20 грудня новий міністр культури Польщі Бартоломей Сенкевич звільнив керівництво «Польського телебачення», «Польського радіо» та Польського Агентства Преси. Цілодобовий телеканал новин TVP Info припинив мовлення. 

Нова польська влада вважає, що державні ЗМІ стали занадто політизованими. Зокрема, TVP Info критикували за те, що воно служило джерелом пропаганди протягом восьми років правління партії «Право і справедливість» («ПіС»). Нова керівна коаліція на чолі з прем'єр-міністром Дональдом Туском виступила за деполітизацію медіа і пообіцяла створити нові ЗМІ з більш збалансованим підходом. 

Після цього президент Польщі Анджей Дуда оприлюднив лист до прем’єр-міністра Дональда Туска стосовно звільнення керівництва державних ЗМІ, в якому закликав його «поважати польський правовий порядок». Натомість Туск відповів польському президенту, що звільнення керівництва цих медіа спрямоване саме «на відновлення правового порядку і загальної порядності в суспільному житті». 

23 грудня Анджей Дуда наклав вето на законопроєкт про бюджет країни, який передбачає виділення 3 млрд злотих (майже 700 млн євро) для державних ЗМІ у 2024 році — «з огляду на кричуще порушення Конституції та принципів демократичної правової держави». «Державні медіа повинні бути спочатку справедливо і законно відновлені», — заявив Дуда. 

У відповідь на рішення президента Дуди призупинити фінансування державних ЗМІ 28 грудня Міністерство культури та національної спадщини Польщі вирішило ліквідувати державні медіакомпанії Telewizja Polska S. A., Polskie Radio S. A. та Polish Press Agency S. A. 

Читайте також: 

Фото: Jakub Porzycki / NurPhoto via Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
768
Читайте також
24.12.2023 12:48
Станіслав Желіховський, Юрій Панченко «Європейська правда»
541
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду