Суд відхилив позов ведучого «Ісландії» Володимира Петрова до Наталії Лигачової

Суд відхилив позов ведучого «Ісландії» Володимира Петрова до Наталії Лигачової

4 Липня 2024
838

Суд відхилив позов ведучого «Ісландії» Володимира Петрова до Наталії Лигачової

838
Суд відхилив позов ведучого «Ісландії» Володимира Петрова до Наталії Лигачової
Суд відхилив позов ведучого «Ісландії» Володимира Петрова до Наталії Лигачової

Дарницький районний суд міста Києва відмовив політтехнологу і ведучому ютуб-каналу «Ісландія» Володимиру Петрову в задоволенні позову до шефредакторки «Детектора медіа» Наталії Лигачової. Відповідне рішення суд ухвалив 10 травня 2024 року, повідомив Інститут масової інформації.

У своєму позові Петров просив суд визнати недостовірною інформацію, яку Лигачова озвучила 12 жовтня 2023 року під час дискусії на конференції National Media Talk,  про те, що Петров причетний до приведення 18 травня 2013 року на Майдан тітушок, які побили журналістку 5 каналу Ольгу Сніцарчук. Також Петров просив суд зобов’язати Лигачову та «Національну асоціацію медіа», організатора конференції, на ютуб-каналі якої оприлюднене відео з цим висловлюванням, спростувати цю інформацію.

Петров у позові зазначив, що Лигачова поширила щодо нього неправдиву інформацію про приведення тітушок на Майдан, що робить його причетним у визначений мірі і до побиття Ольги Сніцарчук. 

Своєю чергою, суд зазначив, що позивач Володимир Петров є публічною особою — «журналістом, відомим блогером, балотувався на посаду Президента України, тому має бути відкритим для суворої критики і пильного нагляду громадськості, а межа допустимої критики щодо такої особи є значно ширшою».

Також суд вважає, що у висловлюванні Лигачової про те, що Петров — «це той, хто привів колись тітушок на Майдан», не стверджується про причетність позивача до кримінального правопорушення, яке полягає у здійсненні протиправних дій щодо журналістки Сніцарчук. 

Суд також вирішив, що вказані в позові слова Лигачової «не можуть бути витлумачені як такі, що містять фактичні дані, що виключає можливість визнання їх недостовірними».

«Побудова конструкцій спірного виразу свідчить про те, що зазначена інформація є власною думкою, оціночним судженням, оскільки авторка висловила лише власні переконання та погляди щодо дій позивача, без прив'язки до конкретних даних», — ідеться в рішенні суду.

«З огляду на викладене, оскільки думки, переконання та критична оцінка певних фактів не є предметом судового захисту, суд дійшов до висновку, що у задоволенні позовних вимог стосовно визнання інформації недостовірною та зобов'язання спростувати недостовірну інформацію слід відмовити», — йдеться в рішенні суду.

Крім того, у своєму рішенні від 3 червня суд частково задовольнив позов громадської організації «Національна асоціація медіа», яка просила стягнути з Володимира Петрова витрати на професійну правничу допомогу в розгляді попереднього позову.

У своєму позові від 17 травня «НАМ» просила стягнути з Петрова суму 98 000 гривень, проте суд зменшив компенсацію до 15 000 гривень.

На обидва рішення суду можна було подати апеляцію протягом 30 днів з дня їх оголошення, проте обидва терміни вже сплили.

Нагадаємо, 12 жовтня 2023 року на шостій конференції National Media Talk шефредакторка порталу «Детектор медіа» Наталія Лигачова у своєму виступі заявила: те, «що Нацрада дала “Ісландії” ліцензію, — це нонсенс. Це — чорні політтехнологи, які працюють на Офіс президента, яким не місце ні в марафонах, ні в ютубі, ніде. Вова Петров — це той, хто привів колись тітушок на майдан, які побили тоді Олю Сніцарчук із 5 каналу, це той, хто просував купу чорних технологій, і він зараз працює на Офіс президента. Мене дуже дивує, чому ніхто не підкаже Банковій, що це просто стидоба».

16 жовтня політтехнолог Володимир Петров  в ефірі свого ютуб-каналу «Радіо Ісландія» пригрозив Лигачовій «покаранням», яке сам визначить. При цьому він заявив, що українці, які виїхали з країни під час повномасштабної війни, мають бути обмежені у правах. А журналісти, які покидали країну, не мають права «вчити, як жити».

Відзначимо, в часи президенства Януковича Володимир Петров влаштовував акції проти опозиції. Так, у травні 2013 року до протестувальників виїхав бронетранспортер, а на активістів та журналістів напали наймані молодики, одним із яких був Вадим Тітушко. Володимир Петров спочатку визнав, що орендував машину для акції. Але тепер це заперечує.

У грудні 2021 року Петров став одним із ведучих оновленого державного каналу «Рада». Проте його офіційно відсторонили вже на другий день, коли він порівняв Ангелу Меркель зі свинею. Втім, уже за три дні Петров повернувся в ефір «Ради» в статусі експерта з ведучим Івановим. Петров певний час був також постійним гостем спільного телемарафону «Єдині новини». Востаннє він був 19 серпня 2023 року в дискусійній студії «1+1».

Детальніше про чорного політтехнолога та медіакілера Володимира Петрова читайте в матеріалі: «Хто такий Володимир Петров. Брудна бомба на каналі “Рада”».

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
838
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду