Із російського полону повернувся Перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял

Із російського полону повернувся Перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял

28 Червня 2024
716
28 Червня 2024
23:52

Із російського полону повернувся Перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял

716
Окупаційна влада Крима затримала Джеляла ще у вересні 2021 року. Незадовго до затримання він перебував у Києві на саміті «Кримської платформи». Влада України пов’язує затримання Джеляла із помстою РФ за проведення цього міжнародного саміту, спрямованого на пошуки шляхів деокупації Криму.
Із російського полону повернувся Перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял
Із російського полону повернувся Перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял

У результаті зусиль керівництва української держави зі звільнення незаконно утримуваних Росією осіб до України повернувся Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял. Про це "Детектору медіа" повідомили у пресслужбі Представництва Президента України в АР Крим.

Наріман Джелял "був звільнений в результаті обміну після кількох років ув'язнення спершу на території тимчасово окупованого Криму, а потім - на території російської федерації", йдеться у повідомленні.  

У пресслужбі зазначили, що звільнення Джеляла є знаковою подією до Дня кримськотатарського прапора та до Дня Конституції України  для самого Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим та Офісу Кримської платформи, "які на своєму рівні активно підтримували звільнення Нарімана, а також для кримськотатарського народу і для Криму загалом" 

Він перший звільнений зі списку 30 українських журналістів, захоплених Росією, який оприлюднив ІМІ.

У Представництві висловили вдячність Володимиру Зеленському та всім, хто доклав зусиль до процесу перемовин і звільнення, "зокрема, керівнику Офісу Президента України Андрію Єрмаку, міністру оборони України Рустему Умєрову, Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими". 

Загалом, як повідомив у соцмережах  Президент України Володимир Зеленський,"вдалося повернути з російського полону ще десятьох наших людей. Попри всі складнощі".

Разом із Наріманом Джелялом в Україну повернулися Олена Пех та Валерій Матюшенко – цивільні, які були в полоні ще з 2017-2018 років; Богдан Гелета та Іван Левицький – священники Української греко-католицької церкви, захоплені в Бердянську за опір окупантам; пʼятеро цивільних, які були захоплені на території Білорусі та ув`язнені - Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова

У свою чергу в Координаційному штабі з питань поводження з полоненими повідомили, що цим обміном завершився 53-й обмін, який розпочався 25 червня з визволення 90 захисників України. 

Наріман Джелял — кримськотатарський політик, викладач, політолог та журналіст. Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу (з 2013 року), керівник інформаційно-аналітичного підрозділу. Працював ведучим на телеканалі ATR, кореспондентом республіканської газети «Авдет».

4 вересня 2021 року представники окупаційної «влади» в Криму провели обшуки і затримали п’ятьох людей, зокрема Нарімана Джеляла, в межах справи про «диверсію на газопроводі» в селі Перевальне.  

Свідок захисту заявив у суді, що Наріман Джелял не міг мати жодного стосунку до вибуху газопроводу, оскільки в цей день, 21 серпня 2021 року, перебував у Києві.

Незадовго до затримання, 23 серпня, Наріман Джелял перебував у Києві на саміті «Кримської платформи». Влада України пов’язує затримання Джеляла, а також інших кримськотатарських активістів, із помстою РФ за проведення цього міжнародного саміту, спрямованого на пошуки шляхів деокупації Криму.

21 вересня 2022 року підконтрольний Росії «верховний суд Криму» засудив Джеляла до 17 років позбавлення волі. За словами адвоката Миколи Полозова, Росія тримає Джеляла у найжорсткішій ізоляції від зовнішнього світу.

2 жовтня 2023 року російські окупанти вивезли з Криму до в’язниць на території Росії «засуджених» першого заступника Меджлісу кримськотатарського народу, журналіста Нарімана Джеляла та активістів Асана й Азіза Ахтемових.

Фото: Наріман Джелял/Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
716
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду