Дружина Айдоса Садикова вважає, що до замаху причетний президент Казахстану

Дружина Айдоса Садикова вважає, що до замаху причетний президент Казахстану

19 Червня 2024
2265
19 Червня 2024
08:59

Дружина Айдоса Садикова вважає, що до замаху причетний президент Казахстану

2265
Журналіста Айдоса Садикова прооперували, він у реанімації у важкому стані.
Дружина Айдоса Садикова вважає, що до замаху причетний президент Казахстану
Дружина Айдоса Садикова вважає, що до замаху причетний президент Казахстану

Дружина казахського журналіста Айдоса Садикова, на якого в Києві вчинили замах, Наталія Садикова повідомила, що її чоловік перебуває в реанімації у важкому стані. Про це вона написала у фейсбуку.

«В Айдоса стріляли в центрі української столиці. Нахабно, цинічно, серед білого дня, на очах у свідків. Це сталося, коли Айдос за кермом заїжджав у двір нашого будинку. Я сиділа поруч, на пасажирському сидінні. Зараз Айдоса прооперували, він у реанімації у важкому стані. Моліться, прошу, щоб він вижив. Я впевнена, що замовник цього замаху — президент Казахстану Токаев», — написала Наталія Садикова.

У коментарі «Українській правді» Наталія Садикова повідомила, що Айдос перебуває у важкому стані в реанімації, стріляли йому в голову.

Нагадаємо,18 червня  в Шевченківському районі Києва невідомий стріляв у казахського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова.

За даними Нацполіції, до припаркованого на вулиці В. Ярмоли авто, у якому перебували чоловік із дружиною, підійшов невідомий та вистрілив у чоловіка, після чого втік. Жінка не зазнала поранень.

Київська міська прокуратура згодом повідомила, що за фактом замаху на умисне вбивство казахського журналіста-опозиціонера Айдоса Садикова розпочато досудове розслідування.

Раніше Айдос Садиков зазнав кримінального переслідування на своїй батьківщині. У 2010 році його засудили до двох років позбавлення волі за звинуваченням у нібито «хуліганстві», а звільнили у 2012-му. Садиков займався активною громадською діяльністю, влаштовував акції протесту, був головою Актюбінської обласної філії опозиційної Загальнонаціональної соціал-демократичної партії (ОСДП) «Азат».

З 2014 року Садиков і його дружина-журналістка живуть в Україні та мають статус біженців.

Нині разом із дружиною він веде власний ютуб-канал «Бәсе», на якому, зокрема, критикує владу Казахстану та олігархів. Айдос Садиков також відомий підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їх придушення вводили війська ОДКБ. У жовтні 2023 року його оголосили в розшук у Казахстані за так зване «розпалювання ворожнечі».

Останнє відео на його каналі — «Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу» — опубліковане 18 червня.

Фото: Natalya Sadykova/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2265
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду