Екснардепа Дмитра Святаша заочно засудили до 12 років ув’язнення за підтримку війни та шахрайство

Екснардепа Дмитра Святаша заочно засудили до 12 років ув’язнення за підтримку війни та шахрайство

10 Червня 2024
824
10 Червня 2024
14:06

Екснардепа Дмитра Святаша заочно засудили до 12 років ув’язнення за підтримку війни та шахрайство

824
Колишній «регіонал», переховуючись у Росії, в 2022 році підтримував у фейсбуці російську агресію і закликав мешканців захоплених територій співпрацювати з окупантами.
Екснардепа Дмитра Святаша заочно засудили до 12 років ув’язнення за підтримку війни та шахрайство
Екснардепа Дмитра Святаша заочно засудили до 12 років ув’язнення за підтримку війни та шахрайство

Колишнього народного депутата України IV–VIII скликань від Партії регіонів та «Відродження» Дмитра Святаша заочно засудили до 12 років увʼязнення за виправдовування війни Росії проти України, заклики до зміни меж України та шахрайство на суму 2,2 млрд гривень. Про це повідомив Офіс генпрокурора.

Правоохоронці не називають імені засудженого, але з матеріалів справи випливає, що йдеться саме про Дмитра Святаша.

Під час судового розгляду за відсутності обвинуваченого прокурор довів, що ексдепутат, який з 2019 року перебуває на території Росії, впродовж 2022 року розмістив на своїй фейсбук-сторінці дописи, де стверджував про відсутність збройної агресії Росії проти України, законність окупації територій України і закликав мешканців захоплених територій співпрацювати з окупантами та російськими банками.

Крім того, протягом 2008–2014 років екснардеп, будучи бенефіціаром групи підприємств, які займалися складанням та продажем автомобілів з Росії, не повернув раніше отриманий у банку кредит на суму понад 50 млн доларів. Він передав у заставу банку близько 200 об’єктів нерухомості та корпоративні права.

Після настання терміну повернення коштів фігурант використав свідомо підроблені документи та переоформив майно на інші підконтрольні йому суб’єкти, звільнивши у такий спосіб це майно з-під обтяжень.

Внаслідок цього компанія, яка викупила борги банку, зазнала шкоди на 2,2 млрд гривень.

Святаша визнали винним у:

  • публічних закликах з метою змін меж території України (ч. 1 ст. 110 ККУ);
  • виправдуванні, визнанні правомірною збройної агресії Росії проти України (ч. 2 ст. 436-2);
  • шахрайському заволодінні коштами та майном банку (ч. 4 ст. 190);
  • використанні підроблених документів (ч. 3 ст. 27 ч. 3, ч. 4 ст. 358);
  • легалізації майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209).

Ексдепутатові заочно призначили 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також суд задовольнив цивільний позов потерпілого.

Дмитро Святаш був народним депутатом України від Партії регіонів від 2002 до 2019 років. У 2019 році у зв’язку з оголошенням у розшук екснардеп почав переховуватися на території Росії.

Як казали в Харківській облраді, навесні 2022 року Святаш був «майже офіційно оголошений» Росією як майбутній гауляйтер Харкова. У серпні 2022 року за клопотанням прокуратури майно та активи екснардепа на суму понад 600 млн гривень заарештували та передали в управління АРМА.

У травні 2023 року Служба безпеки України повідомила підозри Дмитру Святашу та іншим двом колишнім народним депутатам від Партії регіонів — Олегу Царьову та Ігорю Маркову — у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. За даними СБУ, Святаш передав Царьову детальні відомості про результати ракетного обстрілу Кременчуцького нафтопереробного заводу, а той передав цю інформацію окупантам. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
824
Читайте також
22.02.2023 09:13
Роман Мельник
«Детектор медіа»
3 292
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду