Юрій Макаров випустив книгу есеїв «Та невже?»

Юрій Макаров випустив книгу есеїв «Та невже?»

8 Червня 2024
791
8 Червня 2024
14:20

Юрій Макаров випустив книгу есеїв «Та невже?»

791
Макаров розповів, що книга розкішна і відповідно вона не буде дешева
Юрій Макаров випустив книгу есеїв «Та невже?»
Юрій Макаров випустив книгу есеїв «Та невже?»
Юрій Макаров випустив книгу есеїв «Та невже?», яка складається із записів його популярних лекцій, з якими він гастролював. Про це він розповів у Facebook.
«Я нарешті можу подякувати моїм друзям за те, що ця книжка нарешті народилася. А також іншим друзям, які доклалися моральною підтримкою. Або принаймні не заважали. Вона народжувалася довго. Можна сказати, все моє життя, як годиться в таких випадках з погано прихованим пафосом. Або майже два роки, відколи я поставив у ній останню крапку. Або майже рік, як я віддав її у видавництво «Дух і Літера». Вона непристойно розкішна. Я навіть боюся, що через це дехто не сприйме її серйозно. Але для цього треба бодай почати читати, а це я вам гарантую, якщо ви візьмете її в руки», - пише Макаров.
Він додав, що кожна людина має певну обмежену кількість власних думок і спостережень. У когось вона неосяжна, в когось обмежена, але щоразу кінечна.
«Мені фактично вдалося сказати головне, що мене хвилювало й хвилює. Якщо що, це есеї. Частково запис моїх популярних лекцій, з якими я час від часу гастролював. З анотації: «…Не «час від часу», а просто-таки регулярно виникає ситуація, коли те, що для одних уже встигло стати доконаним фактом, загальновідомою істиною, банальністю на рівні «капітан Очевидність», для інших усе ще залишається сумнівною новиною, в кращому разі особистим відкриттям. Приведення цих двох позицій до одного знаменника є справою важкою, ще й невдячною з обох боків. Істина ж, принаймні в окреслених межах, щоразу одна. Її можна доповнювати уточненнями, поправками, коефіцієнтами, але неможливо з нею не рахуватися». Теми есеїв: 1) мова; 2) постправда; 3) Шевченко; 4) вєлікая русская культура™. Ну й маленький додаточок 5) телебачення. Nunc dimittis servum tuum, Domine», - йдеться у повідомленні Макарова.
У коментарі «Детектору Медіа» Юрій Макаров зазначив, що дату та місце проведення презентації книги повідомлять пізніше.
«Я б сказав, що все життя я думаю над цими питаннями й це стрижневі такі речі, як уже було сказано у Фейсбуці, там стосовно української мови, стосовно Шевченка і стосовно постправди. Я багато разів виступав з лекціями на цю тему і коли почалась велика війна більшість компаній пересунулись у Львів продовжувати мовлення. Я залишився у Києві й, звісно, що їхав дахом, тоді вирішив записати оці свої лекції та промови, і про Шевченка, і про постправду. Такий вийшов розширений варіант їхній, де як мені здається є декілька таких неординарних спостережень, які не є загально визнаними, а мені здається, що зараз вони на цій стадії нашого суспільства цілком собі на часі. Потім про вєлікую русскую культуру, до якої я власне належав, що вже казати, я вихований в ній і потім впродовж багатьох років відбувалась всередині ця ревізія доки я нарешті не сформулював для себе, що так існує не така вже і велика, але існує культура, бо будь-яка культура цінна, але я зараз в ній не маю потреби», - каже Макаров.
Він також додав, що у книзі є текст, який він свого часу надрукував на «Кіноколо» у Володимира Войтенка і «шматочок з колонки на «Детектор Медіа». Я не такий вже ревний парафіянин, але час від часу виступаю на «Детекторі» з колонками. Я повісив кілька сторінок апендиксом на додаток. Це все на чому я почуваюсь якщо не експертом, то принаймні кваліфіковано».
Наостанок Макаров розповів, що книга розкішна і відповідно вона не буде дешева.
«З іншого боку я радий, що вдалось її зробити з ілюстраціями в кольорі, бо це чіпляє. Я розумію, що будь-яка доросла людина, яка гортає книгу з картинками вона залипає на тексті. Завдяки фантастичному спонсору — Антону Артеменку, який підтримує ПЕН. Фактично була ініціатива ПЕНа, щоб її проспонсорувати, інакше я б її не потягнув і видавництво теж, бо це не комерційний продукт», - підсумував Макаров.
Читайте також: 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
791
Читайте також
28.01.2022 17:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 061
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду