Видавництво «Біла Сова» вилучило з продажу книжки, проілюстровані художницею, яка працює з росіянами

Видавництво «Біла Сова» вилучило з продажу книжки, проілюстровані художницею, яка працює з росіянами

5 Квітня 2024
9951
5 Квітня 2024
17:11

Видавництво «Біла Сова» вилучило з продажу книжки, проілюстровані художницею, яка працює з росіянами

9951
Видавництво пішло на такий крок, розуміючи, що це призведе фактично до припинення його діяльності.
Видавництво «Біла Сова» вилучило з продажу книжки, проілюстровані художницею, яка працює з росіянами
Видавництво «Біла Сова» вилучило з продажу книжки, проілюстровані художницею, яка працює з росіянами

Вслід за видавництвом «А-ба-ба-га-ла-ма-га» партнерство з ілюстраторкою Галею Зінько, яка співпрацює з росіянами, припинило ще одне українське видавництво — «Біла Сова». Це стало відомо з допису на його фейсбук-сторінці. 

Хоча причин, через які «Біла Сова» вилучає з продажу свої основні книжки — «Снігову королеву», «Лускунчик», «Дюймовочку» та «Попелюшку» — видавництво не назвало, авторка телеграм-каналу «Непозбувний книгочитун» Тетяна Гонченко пов’язала це з тим, що вони були проілюстровані Зінько.

«А, ясно. Їх ілюструвала Галя Зінько, яка досі активно працює на Росію. Це та ж ілюстраторка, що малювала “Алісу в Задзеркаллі” для “А-ба-ба-га-ла-ма-ги”», — написала Гонченко у своєму телеграм-каналі.

У поясненні до свого оголошення про вилучення з продажу «Снігової королеви», «Лускунчика», «Дюймовочки» та «Попелюшки» видавництво «Біла сова» хоч і непрямо, але підтвердило, що це пов’язано з ілюстраторкою Зінько: «Над кожним із цих видань працювала команда людей, закоханих у свою справу. Ми завжди обирали найкращих професіоналів, співпрацею з якими пишаємося. І хоч ми не несемо відповідальність за вчинки інших людей, але несемо відповідальність за вибір усіх членів команди навіть тоді, коли зовсім не поділяємо їхні погляди або коли вони не були нам відомі на момент створення книг».

Нових тиражів чотирьох названих книжок більше не буде, кажуть у видавництві, а залишки старих збираються передати тим, «у кого є запит на якісну україномовну літературу». Єдиною книгою, яку видавництво не зніматиме з продажу, є «Історії про Пандімуна». Це видання, завдяки якому з’явилася «Біла Сова», кажуть у видавництві: «Ми не хочемо, щоб Пандімун став жертвою ситуації, на яку він не заслужив. Ми збережемо цю книгу, яка продовжуватиме жити як частина нашої історії».

У видавництві кажуть, що відмова від продажу чотирьох основних його книг фактично означатиме для нього припинення діяльності: «Як би це не було сумно, кожна історія має і початок, і кінець. Сьогодні настав фінал “Білої Сови”. Не виключаємо, що це не остаточний кінець і з часом на нас чекає новий розділ»

Як повідомлялось раніше, видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га» припинило співпрацю з художницею Галею Зінько, а книжки «Аліса у Дивокраї» та «Аліса у Задзеркаллі» з її ілюстраціями вилучили з продажу. Піар-менеджер «А-ба-ба-га-ла-ма-га» Володимир Яковлєв розповів  виданню «Читомо», що видавництво не почуло «чіткої позиції української художниці щодо загарбницької війни Росії проти України».  Книжки «Аліса у Дивокраї» (2018) та «Аліса у Задзеркаллі» (2020) з ілюстраціями Галі Зінько вилучили з продажу, а залишки накладу планують передати в бібліотеки на деокуповані території. За даними «Читомо», ілюстраторка Галина Зінько співпрацювала з російськими видавництвами, зокрема з видавництвом «Вилли Винки».

Зараз Зінько живе в Хорватії, де продовжує ілюструвати російські книжки та проводити курси на російських платформах. Крім того, вона заснувала бізнес із цінами в рублях і шоурумом у Москві, про що сама повідомила в соцмережах.

Фото: фейсбук-сторінка видавництва «Біла Сова»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9951
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду