ISW описав масштабну роль Російської православної церкви в русифікації депортованих українських дітей

ISW описав масштабну роль Російської православної церкви в русифікації депортованих українських дітей

5 Червня 2024
2563
5 Червня 2024
10:32

ISW описав масштабну роль Російської православної церкви в русифікації депортованих українських дітей

2563
Інститут вивчення війни посилається на розслідування двох російських проєктів DOXA та Kidmapping.
ISW описав масштабну роль Російської православної церкви в русифікації депортованих українських дітей
ISW описав масштабну роль Російської православної церкви в русифікації депортованих українських дітей

Спільне розслідування російського опозиційного студентського журналу DOXA та ресурсу Kidmapping показало масштабну роль Російської православної церкви в русифікації депортованих українських дітей. Про це пише у своєму звіті Інститут вивчення війни (ISW).

DOXA пише, що священнослужителі РПЦ закликали депортованих українських дітей до хрещення в російській церкві і заохочували їх вступати до різних «військово-патріотичних» молодіжних організацій у Росії. Зокрема, митрополит Ростовський і Новочеркаський РПЦ Меркурій (Ігор Іванов) відвідав дітей, депортованих з дитячих будинків та інтернатів в окупованій Донецькій області до Ростовської області Росії, і розповідав їм про російську церкву та, схоже, спонукав подумати про хрещення в РПЦ. 

DOXA та Kidmapping також виявили, що депортовані діти з окупованих Донецької та Луганської областей перебували у притулках РПЦ у Воронезькій області. Там священнослужителі та пов'язані з РПЦ чиновники проводять «військово-патріотичні» заходи для депортованих дітей, щоб заохотити проросійські настрої та відрізати дітей від їхньої української ідентичності. 

Також видання пише про «Центр православної освіти імені преподобного Сергія» під Москвою, де за підтримки РПЦ влаштували один із найбільших у Підмосков'ї пунктів тимчасового розміщення для дітей з окупованих територій. Ще влітку 2022 року в ньому розмістили щонайменше 164 дитини, а в березні 2024-го там перебували 260 дітей з окупованих територій. Особливу роль у програмі навчання в Центрі відіграють релігія та військово-патріотичні заходи.

Як пише ISW, уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова, на яку Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт через її роль у депортації українських дітей, одружена зі священником РПЦ. Пара сама усиновила депортовану українську дитину з Маріуполя, що «підкреслює особисту участь РПЦ та інших кремлівських чиновників у депортації українських дітей», пише Інститут.

ISW вважає, що депортація українських дітей з наміром знищити їхню українську ідентичність за допомогою таких русифікаційних проєктів є порушенням Конвенції про запобігання злочину геноциду, яка забороняє «насильницьку передачу дітей однієї групи іншій групі» і трактує цей крок як один з елементів геноциду.

Нагадаємо, за даними українського омбудсмана Дмитра Лубінця, станом на грудень 2023 року Україна офіційно підтверджує депортацію окупантами до Росії понад 19,5 тисяч українських дітей. Загалом у полоні РФ перебувають 28 тисяч цивільних громадян України.

17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт очільника Кремля Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

27 квітня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

Раніше Парламентська асамблея Ради Європи визнала Російську православну церкву інструментом впливу офіційної Москви й пропаганди

Американський Інститут вивчення війни назвав «ультранаціоналістичною» ідеологію, яку Російська православна церква нещодавно запропонувала Кремлю.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду