На ТОТ зазнали руйнувань 2 147 закладів культури

На ТОТ зазнали руйнувань 2 147 закладів культури

2 Червня 2024
807
2 Червня 2024
20:01

На ТОТ зазнали руйнувань 2 147 закладів культури

807
За інформацією Міністерства культури та інформаційної політики, на тимчасово окупованих територіях залишилося 2 147 закладів культури. Всі вони зазнали руйнувань унаслідок російської військової агресії.
На ТОТ зазнали руйнувань 2 147 закладів культури
На ТОТ зазнали руйнувань 2 147 закладів культури

На тимчасово окупованих територіях зазнали руйнувань 2147 закладів культури.  Про це в інтерв'ю «Укрінформу» повідомила директорка Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України Мар'яна Томин.

«На тимчасово окупованих територіях залишилося 2147 закладів культури. І руйнування цих закладів є величезною втратою для нас», — зазначила держслужбовиця.

Мар'яна Томин нагадала, що станом на 25 квітня у 20 регіонах України збитків зазнали 1987 закладів культури, з них 324 знищені. Ці дані не містять інформації про кількість ушкоджених та зруйнованих пам'яток культурної спадщини. 

Нагадаємо, за даними Міністерства культури та інформаційної політики, за період з 24 лютого 2022-го до 25 квітня 2024 року РФ зруйнувала або пошкодила 1062 об’єкти культурної спадщини. З них пам’яток національного значення — 123, місцевого значення — 864, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини — 75.

Найбільше памʼяток культурної спадщини пошкоджено або зруйновано на Харківщині (299), Херсонщині (144), Донеччині (125), Одещині (115), Чернігівщині (71), у Київській області та Києві — 69. 

Окрім того, постраждала культурна спадщина у Миколаївській (44), Запорізькій (44), Львівській (36), Дніпропетровській (34), Луганській (30), Сумській (25), Хмельницькій (10), Полтавській (6), Вінницький (4), Житомирській (4), Кіровоградській (1), Черкаській (1) областях. 

За даними ЮНЕСКО, Україні знадобиться майже 9 млрд доларів, щоби протягом наступного десятиліття відновити свої культурні об’єкти й туристичну індустрію після широкомасштабного вторгнення Росії.

У березні посолка Канади в Україні Наталка Цмоць заявила, що повномасштабна війна забрала життя принаймні 98 українських діячів культури. «Протягом останніх 23 місяців війна забрала життя принаймні 98 українських митців і мисткинь, письменників, музикантів, режисерів, танцівників», — повідомила дипломатка.

Фото: меморіальний музей Поліни Райко в тимчасово окупованих Олешках постраждав від затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС / фейсбук-сторінка Благодійного фонду ім. Поліни Райко.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
807
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду