Журналіст «Укрінформу» Юрій Стригун після отримання повістки: Це може бути історією покарання, а може — дивним збігом обставин

Журналіст «Укрінформу» Юрій Стригун після отримання повістки: Це може бути історією покарання, а може — дивним збігом обставин

31 Травня 2024
5526
31 Травня 2024
20:08

Журналіст «Укрінформу» Юрій Стригун після отримання повістки: Це може бути історією покарання, а може — дивним збігом обставин

5526
Кореспонденту інформагенції в Чернігівській та Черкаській областях надіслали повістку у київський офіс «Укрінформу». Вчора на Суспільному вийшов матеріал, де Стригун підтвердив існування «темників» в інформагенції під керівництвом Олексія Мацуки.
Журналіст «Укрінформу» Юрій Стригун після отримання повістки: Це може бути історією покарання, а може — дивним збігом обставин
Журналіст «Укрінформу» Юрій Стригун після отримання повістки: Це може бути історією покарання, а може — дивним збігом обставин

У п’ятницю, 31 травня, 57-річний кореспондент інформаційної агенції «Укрінформ» в Чернігівській та Черкаській областях Юрій Стригун отримав повістку. Крім цього, новопризначений генеральний директор «Укрінформу» Сергій Череватий видав окреме розпорядження для журналіста терміново з'явитися в ТЦК і поінформувати його про результати такого візиту. Про це повідомив Інститут масової інформації, ці дані прокоментував і доповнив для «Детектора медіа» сам Юрій Стригун.

«Я не знаю, як розцінювати таке розпорядження нинішнього гендиректора «Укрінформу». У відділі кадрів інформагенції мене запевнили, що це цілком нормально і, мовляв, всі так роблять», — сказав журналіст.

У своїй публікації ІМІ нагадує, що сьогоднішнім подіям передував вихід 30 травня на Суспільному матеріалу, у якому Стригун повідомив, що в грудні 2023 року отримав від редактора «темник» з бажаними та небажаними спікерами в Чернігівській області. 

За словами Стригуна, повістку принесли не за місцем його реєстрації, а надіслали за місцем роботи — в київський офіс «Укрінформу». Він також розповів, що йому запропонували приїхати в Київ і фізично розписатися за отримання повістки і відповідного наказу керівництва інформагенції.

У коментарі «Детектору медіа» Юрій Стригун сказав, що у 2021 році вже оновлював свої дані у військкоматі.

«Я пописаний у місті Тальне Черкаської області і буквально недалеко від мене там військкомат. В 2021 році, коли я влаштовувався на роботу в «Укрінформ», я відвідував військкомат, пройшов медогляд, надав їм усі свої дані. Крім того, я кілька разів брав у начальника ТЦК інтерв’ю, тому він мене знає. Тоді, у 2021-му, мене визнали непридатним до військової служби у мирний час і обмежено придатним у воєнний час. Підозрюю, що наступного тижня, коли я пройду медогляд, буду визнаний придатним», — сказав кореспондент «Укрінформу».

Він також зазначив, що не вперше у своїй журналістській роботі стикається із «темниками». 

«На початку своєї кар'єри, коли я був редактором районної газети, мені райрада присилала «темники», але я їх не дотримувався, а навпаки оприлюднював їх, щоб люди побачили. Та сама історія була, коли я працював в обласній газеті. Щодо «темників» в «Укрінформі», я б і тоді, ще цієї зими, їх опублікував, але у такому разі я б підставив своє керівництво. Той же самий Мацука міг би сказати: «Як це так, що мої підлеглі мене здають?». Тобто я б ризикував людьми, і не лише Мацукою, але й ще кількома людьми, бо там же субординація. Але коли вже «Українська правда» надала розголосу цій історії, вже не було смислу мовчати і ховати голову в пісок», — розповів журналіст.

Відповідаючи на наше питання, як змінилась атмосфера в редакції після призначення гендиректором «Укрінформу» Олексія Мацуки, Юрій Стригун висловився так: «Я працюю в «Укрінформі» три роки, і за керівництва Харченка я не отримував жодного «темника», жодної вказівки, до кого я можу звертатися по коментар, а до кого — ні. Прийшов на місце Харченка Олексій Мацука — і за місяць з’явився «темник». Доказів того, що він дійсно має стосунок до створення цих «темників» я не маю, але з огляду на те, що я чув від колег по «Укрінформу», можу припустити, що стосунок все ж таки є».

На питання про те, як він оцінює послідовність подій, в яких опинився, Стригун зізнався, що бачить зв’язок між сьогоднішнім отриманням повістки і тим, що сказав про «темники» в «Укрінформі» вголос.

«Це може бути історія покарання за те, що я не промовчав. А може бути історія дивних збігів обставин. Але всі мої знайомі схиляються до першої версії і кажуть, що мені треба прикрутити язика», — резюмував Юрій Стригун.

Нагадаємо, 29 травня «Українська правда» оприлюднила статтю «Всі свої. Як Офіс президента бере під контроль Укрінформ», у якій повідомила, що колишній генеральний директор державного інформаційного агентства «Укрінформ» Олексій Мацука, призначення якого пов'язують з людьми з Офісу президента, поширював серед співробітників «темники», тиснув на працівників, щоб ті звільнялися, і планував переформатувати структуру агенції, щоб призначити на окремі посади «потрібних» людей.

За кілька днів до оприлюднення розслідування, 24 травня 2024 року, новим генеральним директором агентство призначили колишнього речника Східного угруповання військ Збройних сил України полковника Сергія Череватого.

Того ж дня вже колишній генеральний директор «Укрінформу» Олексій Мацука повідомив, що завершує роботу в агентстві. В коментарі «Детектору медіа» він сказав, що йде з посади за станом здоров'я та у зв'язку «з появою ідей нових проєктів», які збирається розвивати. Мацука додав, що поки не знає, чи будуть ці проєкти реалізовані в «Укрінформі», чи в інших медіа. Олексій Мацука обіймав посаду гендиректора «Укрінформу» з 9 листопада 2023 року.

Читайте також:

Фото: Юрій Стригун / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5526
Читайте також
12.06.2024 11:00
Оксана Романюк
для «Детектора медіа»
965
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду