Видання Vsim.ua програло справу заступнику мера Хмельницького та подаватиме апеляцію

Видання Vsim.ua програло справу заступнику мера Хмельницького та подаватиме апеляцію

30 Травня 2024
1133
30 Травня 2024
14:58

Видання Vsim.ua програло справу заступнику мера Хмельницького та подаватиме апеляцію

1133
У грудні 2023 року Василь Новачок подав до суду позов проти ТОВ «Медіа-Холдінг "Всім"» про захист честі, гідності та ділової репутації.
Видання Vsim.ua програло справу заступнику мера Хмельницького та подаватиме апеляцію
Видання Vsim.ua програло справу заступнику мера Хмельницького та подаватиме апеляцію

28 травня Хмельницький міськрайонний суд ухвалив рішення у справі №686/33838/23, зобов’язавши місцеве видання Vsim.ua спростувати інформацію, опубліковану раніше в матеріалі про кримінальне провадження, відкрите щодо заступника міського голови Василя Новачка. За рішенням суду, стаття є недостовірною і має бути видалена. Також суд постановив, що редакція Vsim.ua має офіційно попросити вибачення в Новачка та виплатити йому компенсацію за завдану моральну шкоду в розмірі 5 тисяч гривень. Медіа не погоджується з таким рішенням суду і готується подати апеляцію. Про це повідомило видання Vsim.ua, також цю інформацію підтвердив та прокоментував «Детектору медіа» його головний редактор Максим Фарина.

Як ідеться в публікації видання, в липні 2023 року на сайті Vsim.ua вийшов матеріал «Новачок і мільйон гривень: деталі справи про привласнення бюджетних коштів». У публікації на основі даних з відкритих джерел ішлося про те, що в грудні 2021 року проти Новачка відкрили кримінальне провадження. За версією поліції, він організував шахрайську схему за участі ще чотирьох чиновників Хмельницької міської ради. За попередніми підрахунками, вони завдали шкоди бюджету на 1 млн гривень.

Працюючи над своїм матеріалом, журналісти Vsim.ua розшукали більше інформації щодо цієї справи, зокрема встановили імена чиновників міськради, яких Новачок залучив до схеми розкрадання бюджетних коштів.

У грудні 2023 року Василь Новачок подав до суду позов проти ТОВ «Медіа-Холдінг "Всім"» про захист честі, гідності та ділової репутації. Він вимагав спростування інформації, яку видання опублікувало в липні 2023-го, а також відшкодування завданої йому моральної шкоди в обсязі 500 тисяч гривень.

У коментарі «Детектору медіа» головний редактор Vsim.ua Максим Фарина повідомив, що 28 травня під час оголошення вироку суд не озвучив аргументи, чому ухвалив саме таке рішення. Пояснень не було також у короткому рішенні, яке видання отримало як відповідач, а повний текст рішення станом на сьогодні ще не готовий.

На питання, чи траплялись раніше конфлікти між Василем Новачком та редакцією Vsim.ua, Максим Фарина сказав, що «конфлікти, можливо, були, але на думку Новачка, а журналісти просто виконували свою роботу, висвітлюючи роботу його департаменту».

Фарина розповів, що основні докази, які сторона позивача долучила до справи, — це результати експертизи поліграфолога та психолога.

«Одна з претензій до нас з боку Василя Новачка, через яку він вимагав від нас компенсації завданої йому моральної шкоди, — це те, що у нашій публікації, що вийшла у липні 2023 року, неправильно названа його посада. І у Судовому реєстрі, і на засіданнях міськради його представляють як заступника міського голови — директора Департаменту інфраструктури міста, оскільки він обіймає дві посади. Повна назва його посади така: заступник міського голови з питань діяльності органів виконавчого комітету міської ради — заступник міського голови. Тобто ми у статті подали назву його посади у скороченому вигляді», — пояснив головред Vsim.ua.

Фарина також зазначив, що згідно з висновком психологічної експертизи Новачок міг претендувати на компенсацію нібито завданої йому моральної шкоди в обсязі 1 млн гривень.

«На яких підставах психолог, що проводив експертизу, визначив саме таку суму, невідомо. Що ж до результатів експертизи поліграфолога, то на нашу думку і на думку нашого юриста, Новачку ставили не зовсім коректні питання, на які не можна дати чітку однозначну відповідь», — сказав наш співрозмовник.   

За словами Фарини, кримінальне провадження проти Новачка не було закрите, але останні новини щодо нього з’явилися ще в липні 2023 року. «Після цього воно, напевно, призупинилося», — сказав він.

Висловлюючи свою особисту думку щодо суду з Новачком, Максим Фарина зазначив, що вбачає в  цьому особисту образу чиновника.

«Аргументую це припущення тим, що він звернувся до суду лише проти Vsim.ua, хоча про нього і, зокрема, про кримінальне провадження проти нього писали й інші видання, причому ми були не першими. Крім того, останнім часом ми спостерігаємо, що чиновники департаменту, яким керує Новачок, відмовляють журналістам нашого видання у коментарях. Вони посилаються на те, що можуть коментувати лише з дозволу свого керівника, а він не завжди коментує або коментує поверхнево», — сказав головред Vsim.ua.

Ілюстрація: Vsim.ua / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1133
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду