Андрій Дончик: У кіностудії Довженка величезні комунальні борги, арештовані рахунки та дев’ять судових справ

Андрій Дончик: У кіностудії Довженка величезні комунальні борги, арештовані рахунки та дев’ять судових справ

13 Травня 2024
2976
13 Травня 2024
15:15

Андрій Дончик: У кіностудії Довженка величезні комунальні борги, арештовані рахунки та дев’ять судових справ

2976
Дончик поділився із «Детектором медіа» враженнями та міркуваннями у свій перший робочий день на посаді очільника кіностудії.
Андрій Дончик: У кіностудії Довженка величезні комунальні борги, арештовані рахунки та дев’ять судових справ
Андрій Дончик: У кіностудії Довженка величезні комунальні борги, арештовані рахунки та дев’ять судових справ

Сьогодні, 13 травня, — перший робочий день нового генерального директора державного підприємства «Національна кіностудія художніх фільмів ім. О. П. Довженка» Андрія Дончика, однак він ще не підписав із Держкіно контракт на рік. Про це «Детектору медіа» розповів у коментарі сам Дончик, він також поділився враженнями та міркуваннями від першого знайомства із реальним становищем кіностудії.

Андрій Дончик сказав, що ця пропозиція надійшла відносно недавно і стала для нього абсолютно несподіваною.

«Перший раз до мене звернулися із пропозицією очолити кіностудію тижні зо два до того, як про це оголосили офіційно. Спочатку я це сприйняв з гумором, тому що ця пропозиція ні з якого боку мене не зацікавила, — сказав Дончик. — Знаєте, коли ти виходиш на пенсію і минає півтора року, ти насолоджуєшся тим, що тобі не треба робити те, чого ти не хочеш. Я робив те, що мені подобалось, в мене були студенти, які мене іноді бісили, іноді тішили, але вони мені давали енергію, і я від навчився, мабуть, більше, ніж вони від мене, і все це мене абсолютно влаштовувало. Тому перший раз на таку пропозицію я відповів: «Одразу кажу: “Ні”».

Вдруге із такою пропозицією мені подзвонив Пилип Іллєнко. Мовляв, моя кандидатура розглядається на найвищому рівні. Я кажу: «Та ні, хай не розглядається». Зрештою Марина Кудерчук запросила мене зустрітися та все обговорити. Всі почали мене вмовляти, мовляв, це ж ваша рідна кіностудія, де ви починали і де пропрацювали 14 років, ви ж там від асистента режисера дослужились до режисера вищої категорії, а студія зараз в біді. І ось так спільними зусиллями мене довели до того, що я відчув себе погано, мені стало соромно, що я відмовляюсь від такого виклику, що це міг би бути мій внесок. І так я погодився на пропозицію очолити кіностудію, але зберігаючи великі сподівання, що десь там, на найвищому рівні, на цю посаду знайдуть когось свого».

Дончик відразу додав, що занурення у проблеми кіностудії забрало у нього чимало часу, тож він просто ще не встиг заповнити усі необхідні документи та підписати контракт.

Колишній гендиректор кіностудії Довженка Олесь Янчук (зліва) та Андрій Дончик

На прохання, чи міг би він детальніше розповісти про свою ідею перетворити кіностудію Довженка на мультикультурний простір, Дончик скептично зітхає: «Це красива фантазія».

«Можна скільки завгодно говорити про простір та його перетворення, але коли у тебе щотижня проривають труби і заливає дєрьмом, то не до цього. Зараз треба розібратися з величезними, як виявилося, комунальними боргами, із рахунками студії, які арештовані. Крім цього, студія зараз фігурує у дев’яти судових справах, причому в усіх — як відповідач, і майже в усіх ми програємо, як мені пояснив адвокат. У студії немає грошей, щоб оплатити судові збори. Але якщо нічого не робити, то нічого і буде, треба спробувати поборотися. Звісно, у мене якісь надії є, але вчора їх було більше», — сказав гендиректор кіностудії Довженка.

Він додає, що наразі може пропонувати співпрацю лише на волонтерських засадах: у кіностудії є борги по зарплатам з березня, з цим теж треба розбиратися.

«Поки я знайомлюсь із ситуацією, я попросив Пилипа Іллєнка бути моїм консультантом, оскільки він має досвід керування державною установою. Ось він буде мене консультувати на дружніх засадах. Також у мене є кандидатура на посаду мого заступника, який буде займатися господарськими питаннями, але ми ще не досягли остаточної домовленості», — розповів Дончик.

Як повідомив раніше «Детектор медіа», 28 березня цього року стало відомо, що Держкіно не продовжило термін контракту гендиректору кіностудії Довженка Олесю Янчуку.

9 травня заступник директора кіностудії Сергій Горбик повідомив нашу редакцію, що новим керівником студії став режисер, продюсер Андрій Дончик. 10 травня його як нового гендиректора представили колективу кіностудії.

Фото: сайт Держкіно

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2976
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Куртц
74 дн. тому
Вор запропонував вору змінити вора... Цирк!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду