Суд призначив ексзаступнику голови Офісу президента Смирнову 10 млн гривень застави

Суд призначив ексзаступнику голови Офісу президента Смирнову 10 млн гривень застави

29 Травня 2024
776
29 Травня 2024
10:44

Суд призначив ексзаступнику голови Офісу президента Смирнову 10 млн гривень застави

776
Колишнього чиновника підозрюють у незаконному збагаченні на 15,7 млн грн після розслідування «Української правди».
Суд призначив ексзаступнику голови Офісу президента Смирнову 10 млн гривень застави
Суд призначив ексзаступнику голови Офісу президента Смирнову 10 млн гривень застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 28 травня обрав колишньому заступнику голови Офісу президента Андрію Смирнову запобіжний захід у вигляді 10 млн гривень застави. Про це повідомляє пресслужба Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП).

Заставу потрібно внести не пізніше п’яти днів з дня обрання запобіжного заходу.

Крім того, на підозрюваного наклали низку інших процесуальних обов’язків:

  • прибувати на кожну вимогу до детектива, прокурора та суду;
  • не відлучатися з міста Києва без дозволу детектива, прокурора та суду;
  • повідомляти детектива, прокурора та суд про зміну місця свого проживання та місця роботи;
  • утримуватися від спілкування зі свідками у справі;
  • здати на зберігання до відповідного органу державної влади свій паспорт/паспорти для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

Строк дії цих зобов'язань — до 28 липня 2024 року.

Нагадаємо, 22 травня Національне антикорупційне бюро і Спеціальна антикорупційна прокуратура повідомили колишньому заступнику керівника Офісу президента Андрію Смирнову про підозру в незаконному збагаченні на 15,7 млн гривень. 

За даними слідства, з 2020 по 2022 рік посадовець набув активи вартістю 17,1 млн гривень. Ідеться про дві автівки (Mercedes-Benz, Volkswagen), два мотоцикли (Honda, BMW), три паркомісця в Києві, квартиру у Львові та земельну ділянку на Закарпатті. Втім, як з'ясувалося, за цей період Смирнов мав заощадження та офіційний дохід у розмірі понад 1,3 млн гривень, тож різниця між вартістю придбаного майна та коштами чиновника становила 15,7 млн гривень. Посадовець оформив переважну частину майна на рідного брата та зберіг за собою право розпоряджатися ним у повному обсязі.

Розслідування САП та НАБУ розпочали після оприлюднення журналістського розслідування «Української правди». У лютому 2023 року журналісти «УП» з’ясували, що за 2022 рік брат Андрія Смирнова Ігор придбав майно за ціною, значно нижчою за ринкову, загальною сумою чверть мільйона доларів. Тоді брати не змогли відповісти однозначно, звідки взяли гроші на покупки і чому ціни занижені.

Після виходу розслідування і до оголошення підозри, 29 березня, президент Володимир Зеленський звільнив Андрія Смирнова, а також Олексія Дніпрова з посад заступників керівника Офісу президента. Ці посади обійняли Олена Ковальська й Ірина Мудра.

Фото: УНІАН

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
776
Читайте також
29.03.2024 21:03
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
2 803
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду