Вища рада правосуддя відкрила справу щодо судді Арестової, у якої «Схеми» знайшли російський паспорт

Вища рада правосуддя відкрила справу щодо судді Арестової, у якої «Схеми» знайшли російський паспорт

23 Травня 2024
1759
23 Травня 2024
14:58

Вища рада правосуддя відкрила справу щодо судді Арестової, у якої «Схеми» знайшли російський паспорт

1759
ВРП встановила, що в діях Арестової можуть були наявні «ознаки дисциплінарного проступку, що порочить звання судді або підриває авторитет правосуддя».
Вища рада правосуддя відкрила справу щодо судді Арестової, у якої «Схеми» знайшли російський паспорт
Вища рада правосуддя відкрила справу щодо судді Арестової, у якої «Схеми» знайшли російський паспорт

Вища рада правосуддя відкрила дисциплінарну справу щодо судді Донецького окружного адміністративного суду Людмили Арестової, у якої журналісти «Схем» виявили російське громадянство. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Рішення відкрити справу ухвалила Третя дисциплінарна палата ВРП 22 травня. Вона «дійшла висновку про наявність підстав для відкриття дисциплінарної справи», йдеться в акті ВРП.

Підставою стала дисциплінарна скарга на суддю Арестову, яку після виходу розслідування «Схем» подала громадська організація «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» ще в серпні 2023 року.

У рішенні зазначається, що під час попередньої перевірки встановлено обставини, що можуть вказувати на наявність у діях Арестової «ознак дисциплінарного проступку», передбаченого п. 3 частини першої ст. 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (відповідно до Закону, це «допущення суддею поведінки, що порочить звання судді або підриває авторитет правосуддя»).

У документі, зокрема, згадується лист, який Служба безпеки України 21 липня 2023 року надіслала ВРП, про те, що Людмила Арестова отримала російський ідентифікаційний податковий номер, використовуючи паспорт громадянки РФ. Перевірка на сайті Федеральної податкової служби РФ показала, що цей ІПН серед недійсних не значиться, повідомляла спецслужба.

Дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку, що обставини, на які покликається СБУ, «можуть викликати обґрунтовані сумніви у неухильному дотриманні суддею Арестовою Л. В. норм суддівської етики та стандартів поведінки, які забезпечують суспільну довіру до суду».

Вища рада правосуддя також надала оцінку даним щодо відвідин суддею Арестовою в період з 2018-го по січень 2022-го року окупованого Криму, про що також повідомляли «Схеми». Тоді Арестова провела на півострові понад 250 днів і пояснювала свої поїздки туди необхідністю відвідувати батьків.

ВРП дійшла висновку, що дисциплінарна скарга не містить доказів, що мета відвідування Арестовою окупованого Криму зумовлена «підтримкою агресивних дій інших держав проти України, колаборацією з представниками таких держав, окупаційної адміністрації або їх пособниками», йдеться в документі.

Тепер Третя дисциплінарна палата має призначити розгляд справи у відкритому режимі, де Арестова має надати свої пояснення, а потім — ухвалити рішення, чи притягати суддю до дисциплінарної відповідальності. Згодом щодо цього має проголосувати весь склад Вищої ради правосуддя.

Нагадаємо, 13 липня 2023 року журналісти проєкту «Схеми» оприлюднили розслідування про те, що суддя Арестова є громадянкою РФ, а російський паспорт отримала у 2014 році на підставі «договору про прийняття Криму до складу Росії».

Суддя Арестова надіслала до Вищої ради правосуддя й Офісу Генерального прокурора заяву про «втручання в здійснення нею правосуддя з метою її дискредитації».

На підставі цього 26 липня Слов’янська окружна прокуратура відкрила кримінальну справу щодо журналістів «Схем». Санкція статті, за якою відкрили провадження, передбачає штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів, або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців. Утім, вже 27 липня Національна поліція закрила кримінальне провадження проти журналістів «Радіо Свобода» у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Після всього того журналісти «Радіо Свобода» направили запит до голови ВРП Григорія Усика з питанням, чи відомо йому або членам ВРП про наявність у судді російського громадянства і чи може це впливати на доброчесність судді. У відповідь ВРП повідомила, що звернулася до Служби безпеки України, щоб встановити, чи справді суддя Арестова має російське громадянство.

Ілюстрація: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1759
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду