Наталія Лигачова: Влада хоче компенсувати падіння довіри посиленням контролю за інформаційним простором

Наталія Лигачова: Влада хоче компенсувати падіння довіри посиленням контролю за інформаційним простором

26 Травня 2024
1497
26 Травня 2024
11:33

Наталія Лигачова: Влада хоче компенсувати падіння довіри посиленням контролю за інформаційним простором

1497
Зокрема, шефредакторка «Детектора медіа» вважає небезпечною спробу зробити проєкт «Єдині новини» мономарафоном, абсолютно підконтрольним владі.
Наталія Лигачова: Влада хоче компенсувати падіння довіри посиленням контролю за інформаційним простором
Наталія Лигачова: Влада хоче компенсувати падіння довіри посиленням контролю за інформаційним простором

Шефредакторка «Детектора медіа» Наталія Лигачова вважає, що влада намагається компенсувати падіння довіри, посилюючи контроль за інформаційним простором. Про це вона сказала в новому випуску токшоу «УП.Чат».

«Мене непокоїть, що, як мені здається, зараз влада намагається залатати прогалини в довірі посиленням контролю за інформаційним простором. Що стосується телемарафону, я думаю, справа не лише в тому, що лише на Суспільному був баланс політичних сил, що підкреслювали і медіаексперти, і західні донори. Ми знаємо, що тільки в його ефірі були представники "Європейської солідарності". Про це казали, і це набридло. Серед учасників телемарафону дійсно було роздратування через це, але це не було основною причиною», — зазначила Наталія Лигачова.

Шефредакторка «ДМ» переконана, що насправді існує комплекс проблем, одна з яких полягає в спробі зробити проєкт «Єдині новини» мономарафоном, абсолютно підконтрольним владі.

«А він підконтрольний владі. Зараз він неофіційно координується Владиславом Матяшем, офіційна роль якого невідома, його не позиціонують як представника державного каналу "Рада". Він виступав головним рупором оголошення про те, що Суспільному пропонують відмовитися від прайму під час телемарафону. У нього був єдиний на тиждень прайм, і від того його намагалися посунути, що й викликало спротив самого Суспільного», — сказала Лигачова.

На думку Наталії Лигачової, влада погодилася на те, щоб Суспільне самостійно мовило на Першому каналі, оскільки вважає, що мовник не зможе перебити рейтинги і рівень довіри до телемарафону та втрачатиме перегляди. Тож таким чином і ті опозиційні політичні сили, які присутні на каналі, загалом матимуть менше уваги аудиторії.

«Я вбачаю ризик в тому, що на 2025 рік влада може дуже обрізати бюджет Суспільному. Але не в тому, що він втратить рейтинги: вони або залишаться приблизно на тому ж рівні, або навіть піднімуться», — водночас припускає шефредакторка «ДМ».

Вона також додає, що нині Суспільному необхідна піар-кампанія, адже воно спавді має багато переваг, зокрема політичний баланс, справжнє політичне токшоу «Новий відлік», що транслюється в ефірі, та професійних ведучих.

Нагадаємо, 21 травня стало відомо, що Суспільний мовник розпочинає власне цілодобове мовлення на Першому каналі. За домовленістю з іншими виробниками телемарафону, це буде в рамках розширення контенту цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини». Інші учасники марафону контент Суспільного транслювати не будуть. Відповідні зміни в Меморандумі про діяльність телемарафону підписали всі його виробники.

У коментарі «Детектору медіа» голова Комітету Верховної  Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин сказав, що цілодобове мовлення на Першому каналі в рамках марафону посилить Суспільного мовника.

Голова Комітету з гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв сказав «Детектору медіа», що підтримує рішення НСТУ розпочати мовлення в рамках марафону на Першому каналі Суспільного. Він сподівається, що це підштовхне інші медіа до власного регулювання контенту під час війни.

У середині квітня народна депутатка Мар’яна Безугла почала інформаційну кампанію проти Суспільного. Одночасно з цим  координатор телемарафону Владислав Матяш (це неофіційна посада, вплив Матяша пов’язують із тим, що він наближений до Офісу президента) повідомив у чаті виробників «Єдиних новин», що «більшість каналів» проголосувала за те, щоб Суспільне не отримувало більше в марафоні вечірні слоти. Суспільне про такі наміри заздалегідь попереджене не було й запропонувало у відповідь або залишити чергування в слотах, як раніше, або передати саме Суспільному всі вечірні слоти.

У зв’язку з тиском та намаганням прибрати Суспільне з вечірніх слотів на його захист висловилися Європейська мовна спілкаКомітет з питань інтеграції України до ЄС Верховної Ради УкраїниМедіарухГромадська рада при Комітеті свободи слова.

2 травня під час засідання Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики голова правління НСТУ Микола Чернотицький заявив, що Суспільне готове до двох варіантів розвитку подій:  припинення тиску на нього та збереження паритетних умов участі в телемарафоні або виходу Суспільного з марафону та розширення мовлення на Першому каналі. При цьому  мовник має отримати письмові гарантії, що його вихід з марафону не загрожуватиме санкціями і не буде суперечити указу президента та рішенню РНБО про марафон. 

Ідеться про ухвалені 18 березня 2022 року рішення Ради національної безпеки і оборони «Про нейтралізацію загроз інформаційній безпеці держави» і «Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану», яке зобов’язало «усі загальнонаціональні телеканали, наповнення яких складається переважно з інформаційних та/або інформаційно-аналітичних програм, мовити на єдиній інформаційній платформі стратегічної комунікації — цілодобовому інформаційному марафоні "Єдині новини #UАразом"». Президент ввів у дію це рішення 19 березня 2022 року.  

Після публічного звернення Суспільного до Комітету з гуманітарної та інформаційної політики та Комітету з питань свободи слова голови комітетів Микита Потураєв та Ярослав Юрчишин звернулися до РНБО, щоб «отримати роз’яснення щодо поставлених головою НСТУ питань». Результатом цих кроків і стало рішення про самостійний ефір Суспільного на Першому каналі.

Марафон почав працювати 26 лютого 2022 року. До нього приєдналися спочатку комерційні канали та державний канал «Рада», а пізніше Суспільне. Канали 5, «Еспресо» та Прямий не були включені в роботу марафону та були відключені від цифрового мовлення 4 квітня 2022 року

30 травня 2022 року шість медіагруп та каналів: Starlight Media, «1+1 media», «Медіа Група Україна», Inter Media Group, державний канал «Рада» та Суспільне, — підписали меморандум про взаємодію та співпрацю щодо забезпечення цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини UA/разом», в якому спільно визначили  формат і теми окремих частин марафону, над якими працюють редакції кожної групи. Після закриття каналів Рената Ахметова місце «України» в марафоні посів новоутворений канал «Ми — Україна». 

Виробництво марафону фінансується з бюджету. У 2024 році держава витратить на виробництво марафону «Єдині новини» майже пів мільярда гривень. Суспільне за виробництво своєї частини марафону не отримувало грошей від держави та продукувало контент для неї за рахунок власного загального бюджету, який фінансує держава.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1497
Читайте також
24.05.2024 09:00
Олександр Морський
для «Детектора медіа»
9 174
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду