Влада Ізраїлю відключила камеру AP, яка вела трансляцію з сектору Гази, і конфіскувала обладнання журналістів

Влада Ізраїлю відключила камеру AP, яка вела трансляцію з сектору Гази, і конфіскувала обладнання журналістів

21 Травня 2024
566
21 Травня 2024
21:00

Влада Ізраїлю відключила камеру AP, яка вела трансляцію з сектору Гази, і конфіскувала обладнання журналістів

566
Підставою став документ, підписаний главою міністерства зв'язку Ізраїлю Шломо Кархі. У ньому йшлося про те, що трансляція порушує закон про медіа, надаючи зображення катарському телеканалу Al Jazeera.
Влада Ізраїлю відключила камеру AP, яка вела трансляцію з сектору Гази, і конфіскувала обладнання журналістів
Влада Ізраїлю відключила камеру AP, яка вела трансляцію з сектору Гази, і конфіскувала обладнання журналістів

Влада Ізраїлю відключила пряму трансляцію з камери американського агентства Associated Press, яка була встановлена ​​на півдні країни і вела зйомку сектору Гази. Про це йдеться на сайті AP.

Представники міністерства зв'язку Ізраїлю, які прибули до міста Сдерот на півдні країни, також конфіскували обладнання AP. Підставою став документ, підписаний главою відомства Шломо Кархі. У ньому йшлося про те, що трансляція порушує закон про медіа, надаючи зображення катарському телеканалу Al Jazeera.

В AP засудили дії ізраїльського уряду і заявили, що він зловживає законом.

«Ми закликаємо ізраїльську владу повернути наше обладнання та дозволити нам негайно відновити пряму трансляцію, щоб ми могли продовжувати надавати цю важливу візуальну інформацію тисячам ЗМІ по всьому світу», — йдеться в заяві агентства.

Лідер ізраїльської опозиції Яїр Лапід назвав рішення уряду «актом божевілля»: «Це не Al Jazeera, це американське ЗМІ, яке здобуло 53 Пулітцерівські премії». Міністр зв'язку Шломо Кархі відповів йому, що, згідно із законом, пристрої, які використовуються для постачання контенту Al Jazeera, можуть бути конфісковані у будь-якої людини чи корпорації. До того ж, за його словами, співробітників AP було заздалегідь попереджено про порушення закону минулого тижня.

В AP стверджують, що за день до відключення отримали від влади усний наказ припинити трансляцію. Водночас агентство зазначило, що дотримується правил військової цензури Ізраїлю, які забороняють транслювати пересування військ.

Нагадаємо, 5 травня прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу повідомив, що його уряд одностайно проголосував за закриття місцевих представництв катарського телеканалу Al Jazeera. За даними ізраїльських медіа, голосування дозволяє Ізраїлю заблокувати роботу каналу в країні на 45 днів.

Ізраїльська поліція провела обшук в єрусалимських офісах редакції Al Jazeera й вилучила обладнання, після чого телеканал припинив мовлення в Ізраїлі. Він був недоступний на двох найбільших ізраїльських телепровайдерах Yes і Hot через кілька годин після рішення уряду. Англомовні та арабські вебсайти Al Jazeera ще були доступні онлайн станом на вечір 5 травня, проте не в усіх інтернет-провайдерів. 

Ще 20 жовтня 2023 року уряд Ізраїлю затвердив правила, які дозволяють тимчасово закривати іноземні новинні канали під час надзвичайних ситуацій. Міністр зв'язку країни Шломо Кархі ініціював ухвалення цих правил, щоби закрити філію каналу Al Jazeera, який, за його словами, загрожує національній безпеці Ізраїлю.  Генштаб та розвідка Ізраїлю підтримали цю ініціативу міністра зв’язку.

У листопаді 2023 року Кабінет безпеки Ізраїлю проголосував за закриття ліванської супутникової станції новин Al Mayadeen, керуючись надзвичайними правилами, прийнятими у жовтні. Закрити станцію запропонував міністр зв'язку Шломо Кархі. Він  заявив, що передачі Al Mayadeen «слугують інтересам ворогів Ізраїлю» та завдають шкоди національній безпеці. 

1 квітня 2024 року парламент Ізраїлю Кнесет схвалив так званий закон про Al Jazeera, який дає прем'єр-міністру та міністру зв'язку країни повноваження видавати розпорядження про тимчасове закриття іноземних видань, що працюють в Ізраїлі, та конфіскацію їхнього обладнання, якщо вважається, що вони «завдають реальної шкоди державній безпеці».

За кілька днів після цього Міжнародний інститут преси (IPI) закликав Ізраїль утриматися від заборони міжнародних медіа, включно з каналом Al Jazeera, забезпечити безпеку журналістів і захистити право вільно висвітлювати війну в Газі. Виконавчий директор IPI Фране Мароєвич звернувся до влади Ізраїлю з вимогою припинити кампанію проти мовника.

Фото: скриншот обкладинки сюжету AP

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
566
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду