Ігнат пояснив, як кадри роботи ППО допомагають окупантам коригувати цілі

Ігнат пояснив, як кадри роботи ППО допомагають окупантам коригувати цілі

5 Лютого 2024
3723
5 Лютого 2024
11:56

Ігнат пояснив, як кадри роботи ППО допомагають окупантам коригувати цілі

3723
Мережа російських ботоферм аналізує дані з соцмереж і передає їх своїм військовим
Ігнат пояснив, як кадри роботи ППО допомагають окупантам коригувати цілі
Ігнат пояснив, як кадри роботи ППО допомагають окупантам коригувати цілі

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що кожен знімок роботи української ППО може стати джерелом інформації для російських окупантів. Про це він сказав в інтерв’ю спільному проєкту Центру протидії дезінформації та VoxCheck під назвою «Поговоримо».

За його словами, російські війська мають багато різних способів, як визначити місце влучання своєї ракети. Це, зокрема, місцеві навідники, космічна розвідка тощо. Але крім цього, росіяни також аналізують публікації відео роботи ППО в соцмережах.

«Є багато в них варіантів. Але коли ми допомагаємо отими знімками, тими коментарями якимись — це все аналізується. Є величезні ботоферми, які це все збирають, аналізують, узагальнюють і передають керівництву. Кожний знімок, кожне відео може стати джерелом інформації для окупанта», — сказав Ігнат.

Він пояснив, що для точного виявлення розташування систем ППО ворогу достатньо, щоб три людини зняли роботу ППО з трьох різних точок. «З однієї точки знімає одна людина, з другої точки — друга людина, з третьої точки — третя людина. Це називається трикоординатний збіг паралелей. Так точно можна визначити, де стоїть пускова установка, скажімо, Patriot, і завдати повторного удару», — пояснив речник.

Крім того, Ігнат закликав вимикати камери відеоспостереження під час повітряної тривоги. За його словами, цим питанням уже займаються СБУ та інші правоохоронні органи. «Особливо в реальному часі це (камери відеоспостереження. — “ДМ”) дуже і дуже може зашкодити», — сказав він.

Ігнат пояснив також, що ті відео роботи ППО, які оприлюднюють самі Повітряні сили чи іноземні ЗМІ, перед публікацією ретельно перевіряють, чи «немає нічого там зайвого»: «Якщо воно показує підрив ракети в повітрі, тобто перехоплення повітряної цілі — то чому ні».

«Ми маємо показати партнерам, що їхня зброя працює, що вона ефективна, що ми збиваємо ракети», — пояснив речник Повітряних сил.

Нагадаємо, 25 листопада британські видання Reuters та The Sun опублікували фото та відео успішної роботи ППО під час нічної російської атаки дронами на Київ. Тоді речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що не має претензій до оприлюднених журналістами матеріалів, адже ці відео не містять чутливої інформації, локацій сил та засобів протиповітряної оборони, тож не загрожують роботі української ППО.

У грудні в Одесі суд визнав винним китайського блогера, який знімав роботу української системи ППО та поширював відео через власний канал, і засудив до п’яти років позбавлення волі умовно.

Міністерство оборони України закликає громадян не публікувати в режимі реального часу фото й відео позицій та пусків ракет української протиповітряної оборони.

Це стосується, зокрема:

  • фото і відео пусків ракет української ППО;
  • фото і відео позицій українських засобів ППО.

Також у Міноборони закликають не ділитися думками, яка українська зброя і де може стояти та які об’єкти прикривати, скільки одиниць техніки бачили чи пусків ракет чули тощо.

Фото: Командування Повітряних сил ЗСУ / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3723
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду