detector.media
Роман Мельник
22.04.2024 13:47
Ігнат розповів, як працює система оповіщення повітряної тривоги
Ігнат розповів, як працює система оповіщення повітряної тривоги
Юрій Ігнат: Нічого не може відбуватися у цій сфері автоматично — НАТО чи розвідка повідомляють про загрозу телефоном, Повітряні сили передають на пост ДСНС, черговий вмикає тривогу по регіонах, а на місцях вмикають сирени. Сигнал відразу ж передають на застосунок, у телеграм-канал і вотсап.

Колишній речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв’ю «Детектору медіа» розповів, як працює система оповіщення повітряної тривоги від отримання інформації про ворожу загрозу до сигналу сирени та повідомлення в застосунку й на каналах ПС у соцмережах.

За його словами, у Повітряних силах постійно відстежують повітряну обстановку над територією України та приблизно на кількасот кілометрів за її межами. Інформацію про зліт ворожої тактичної авіації чи вихід кораблів у море надають західні партнери, користуючись даними з супутників і даними своєї розвідки. Цю інформацію Україна отримує безпосередньо від структурних підрозділів НАТО, розташованих у Європі. Також така інформація може надходити від нашої розвідки з окупованої частини Запорізької області чи з Криму.

«Якщо, скажімо, вилітають балістика чи крилаті ракети, ми можемо прорахувати час їхнього польоту з місця пуску. Відтак моментально оголошується тривога в районах, куди може дістати балістика», — розповів ексречник.

Ігнат пояснив, що цей процес сповіщення не може відбуватися «автоматично».

«Це інформація, яка потребує інтелектуальної обробки. Інформацію про загрозу сповістили НАТО чи наша розвідка — це як мінімум телефонний дзвінок. Відразу ухвалюється рішення — і моментально Повітряні сили передають повідомлення на пост №1 у Київ, у ДСНС. Черговий ДСНС натискає кнопку і вмикає тривогу в тих регіонах, де є загроза. А вже на місцях вмикаються “ревуни”. Якщо злітає МіГ — за таким самим алгоритмом вмикається тривога по всій Україні. Весь цей процес дуже швидкий, є розуміння, що це дорогоцінні секунди, які можуть комусь вартувати життя», — пояснив Ігнат.

За його словами, цей сигнал відразу передається на застосунок «Повітряна тривога»,  а також публікується в телеграм-каналі й вотсапі Повітряних сил.

Читайте також: 

Фото: пресслужба Повітряних сил ЗС України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY