detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
09.04.2024 15:06
Василиса Степаненко ввійшла до європейського списку «30 Under 30» від Forbes
Василиса Степаненко ввійшла до європейського списку «30 Under 30» від Forbes
Загалом до списку ввійшли десятеро українців у категоріях «Медіа», «Технології», «Суспільний вплив», «Здоров’я», «Спорт» і «Фінанси».

Українська відеопродюсерка Василиса Степаненко та ще дев’ятеро українців увійшли до списку «30 Under 30 Europe» від журналу Forbes — щорічного переліку 30 видатних людей віком до 30 років у різних галузях.

Загалом список має 10 категорій з 30 особами в кожній. Українці фігурують у шести з них.

У категорії «Медіа і маркетинг» є два українці. Відеопродюсерка Василиса Степаненко — на сьогодні штатна співробітниця Associated Press. У 2024 році стрічка «20 днів у Маріуполі», яку вона спродюсувала, отримала «Оскар» як найкращий документальний фільм.

Як пише Forbes, у травні 2022 року Степаненко також працювала над розслідуванням про парамедикиню «Тайру», для якого вона змогла провезти у своєму  тампоні картку пам’яті із записами бодикамери через 16 російських блокпостів. У 2023 році Степаненко та її команда отримали також нагороди Пулітцера, Королівського телевізійного товариства та Лівінгстона за серіал, який вона спродюсувала, під назвою «Рік війни».

Також у категорію «Медіа» потрапив українець Макс Клименко — засновник комунікаційного агентства Klym&Co, яке поширює в інтернеті освітню інформацію про кар’єру, бізнес-аналітику та соціальну адвокацію. Його продукти отримали понад 3 млрд переглядів і налічують 5 млн підписників у тіктоку, ютубі та інстаграмі. Стартап надає консалтингові, стратегічні та виробничі послуги і має клієнтів у 25 країнах, зокрема ООН, WWF, Google і Microsoft.

У категорії «Технології» до 30-тки ввійшли одразу троє українців:

До категорії «Суспільний вплив» увійшов Владислав Перістий — засновник компанії Speaking Club, яка навчає українських дітей та біженців розмовляти англійською. Навіть в умовах війни, браку зв’язку та відключення світла він і його команда з 45 людей щомісяця навчають близько 700 студентів на платних курсах, пише  Forbes.

У категорії «Здоров’я» серед 30-ки є українка Вікторія Василенко. Її данська компанія Knowledge Gate Group використовує штучний інтелект і аналітику, щоб ідентифікувати наукових експертів на основі академічних статей та інформації про клінічні випробування.

У категорії «Спорт» згадана українська стрибунка у висоту Ярослава Магучіх — багаторазова призерка та переможниця Олімпійських ігор та чемпіонатів світу, яка в 2023 році посіла перше місце у світовому рейтингу. Також тут є українка Дана Сидоренко — засновниця GameTree, безкоштовного додатку для пошуку нових друзів-геймерів, особливо орієнтованого на жінок і ЛГБТКплюс-геймерів. Спільнота має понад 700 000 користувачів, більшість у Європі.

До рубрики «Фінанси» ввійшли українці Олексій Єрмоленко та Олена Мажуга — співзасновники венчурної компанії Flyer One Ventures.

Відзначимо, торік 23-річна журналістка, продюсерка, відеооператорка Василиса Степаненко ввійшла до українського списку «30 до 30: Творці майбутнього» від журналу Forbes Ukraine.

«20 днів у Маріуполі» — документальна робота режисера, воєнного кореспондента Мстислава Чернова. Також над нею працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка, журналістка Василиса Степаненко, які в березні 2022 року разом зі Мстиславом Черновим знімали у блокадному Маріуполі. Стрічка зображує події в Маріуполі в лютому-березні 2022 року. Зокрема, до неї ввійшли кадри російських обстрілів та бомбардування пологового будинку.

У 2024 році «20 днів у Маріуполі» отримав «Оскар» як найкращий повнометражний документальний фільм. У травні 2023 року творців фільму нагородили Пулітцерівською премією. Крім того, творці фільму Євген Малолєтка, Мстислав Чернов, Василиса Степаненко здобули Шевченківську премію 2024 року в номінації «Публіцистика, журналістика» за серію матеріалів про облогу Маріуполя.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY