Центр протидії дезінформації спільно з СБУ заблокує в Україні ворожі ютуб-канали

Центр протидії дезінформації спільно з СБУ заблокує в Україні ворожі ютуб-канали

27 Березня 2024
1043
27 Березня 2024
20:55

Центр протидії дезінформації спільно з СБУ заблокує в Україні ворожі ютуб-канали

1043
За словами керівника Центру протидії дезінформації РНБО Андрія Коваленка, вони вже ведуть перемовини з адміністрацією платформи «Ютуб» про блокування проросійських ресурсів, як-от «Вышка», «Да, это так», Apasov, «Дикий Live», «Шелест Акценты» та інші.
Центр протидії дезінформації спільно з СБУ заблокує в Україні ворожі ютуб-канали
Центр протидії дезінформації спільно з СБУ заблокує в Україні ворожі ютуб-канали

Центр протидії дезінформації спільно з СБУ заблокує пов’язані з підсанкційними телеканалами ютуб-ресурси. Про це повідомили ведучі проєкту «Про війну» — лейтенант, керівник  Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко та офіцер управління 12-ї бригади «Азов» НГУ Дмитро «Дипломат», передає «Укрінформ».

Андрій Коваленко зауважив, що вони вже ведуть перемовини з адміністрацією платформи «Ютуб» про блокування проросійських каналів.

«Наш центр виявив ютуб-проєкти, які пов’язані з підсанкційними телеканалами "Наш", "112-Україна", NewsOne. Там кілька проєктів, на які запрошують так званих "біженців", що сидять за кордоном і є постійними експертами на мураєвсько-медведчуківських телеканалах.

У публічному просторі є інформація про кожен із цих продуктів, як-от "Вышка", "Да, это так", Apasov, "Дикий Live", "Шелест Акценты". Ми їх проаналізували, і складається враження, що вони знову піднімають голови і кличуть Кремль у Київ. Ми працюємо з СБУ і будемо блокувати ці ресурси», — розповів він.

Водночас Дмитро «Дипломат» застеріг від звинувачень у нібито порушенні свободи слова через це блокування, зауваживши, що ворожі ресурси не мають з нею нічого спільного.

«Нічого спільного зі свободою слова в пропагандистських наративах ворога немає. Свобода слова — це коли ти підтримуєш своє суспільство. А коли ти вихваляєш, як добре "на Росії", — це стаття про держзраду і пряма дорога до СБУ. Нічого спільного зі свободою слова в такій журналістиці немає. І не підміняйте поняття. Це нормально, коли закривають пропагандистські канали ворожої держави, яка на нас напала. Це абсолютно правильно, логічно і доцільно», — висловив думку офіцер.

Переглянути повний перелік виявлених інформаційних каналів, які поширюють ворожу пропаганду, можна на сайті ЦПД.

Нагадаємо, у 2023 році журналісти «Текстів» провели дослідження, як використовуються алгоритми ютубу для просування російської пропаганди, дезінформації та конспірології. Вони дійшли висновку, що через систему рекомендацій може просуватися загрозливий і небезпечний як для окремого глядача, так і для української національної безпеки контент. 

У травні минулого року Інститут масової інформації також виявив щонайменше 46 незаблокованих російських та орієнтованих на закордонну аудиторію проросійських ютуб-каналів, які, зокрема, поширюють пропаганду, расистські висловлювання, публікують відео зі сценами насильства, виправдовують війну РФ проти України та розпалюють ненависть до українців.

На світлині — лейтенант, керівник  Центру протидії дезінформації РНБО Андрій Коваленко 

Фото: скриншот випуску проєкту «Про війну»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1043
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду