detector.media
Олена Ярема
«Детектор медіа»
05.04.2024 21:52
СБУ повідомила про підозру в державній зраді «політексперту» з телеканалів Медведчука
СБУ повідомила про підозру в державній зраді «політексперту» з телеканалів Медведчука
Після захоплення Херсона в лютому 2022-го зрадника призначили так званим «заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій» у місцевій окупаційній адміністрації РФ. Встановлено, що саме він санкціонував підрив російськими військами вежі українських операторів мобільного зв’язку й телерадіомовлення, коли вони тікали з правобережжя Херсонщини.

Служба безпеки України зібрала докази державної зради з боку прокремлівського пропагандиста Михайла Шпіра, який переховується на тимчасово окупованій території Херсонщини. Про це повідомляється на сайті СБУ.

У спецслужбі нагадують, що Шпір був частим гостем на телеканалах державного зрадника Віктора Медведчука, а у 2020 році втік до Москви. 

За матеріалами СБУ пропагандист у червні 2023 року вже отримав заочний вирок за свої дії у вигляді 10 років тюрми з конфіскацією майна. 

«Втім, за нові задокументовані злочини йому загрожує суворіше покарання», — інформують у відомстві. 

Зокрема, кіберфахівці СБУ виявили докази його співпраці з російськими спецслужбами. 

Повідомляється, що на початку повномасштабного вторгнення Шпір став одним з основних «рупорів Кремля», який публічно підтримав Путіна в агресивній війні проти України. 

А після захоплення Херсона зрадника призначили так званим «заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій» у місцевій окупаційній адміністрації РФ.  

Встановлено, що саме Шпір  санкціонував підрив російськими військами вежі українських операторів мобільного зв’язку й телерадіомовлення, коли вони тікали з правобережжя Херсонщини. 

Серед іншого, зрадник публічно закликав російський генштаб скоригувати ракетні удари по українських енергооб’єктах, щоби повністю вивести їх з ладу. 

«За це командування російських військ влітку 2023 року нагородило свого поплічника медаллю “учасника спеціальної воєнної операції”», — повідомляють в СБУ. 

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили Шпіру про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: 

Оскільки фігурант переховується від правосуддя на території РФ і тимчасово окупованій частині України, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності. 

Розслідування проводили співробітники СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва обласної прокуратури. 

Нагадаємо, 3 квітня Рада нацбезпеки та оборони заблокувала на території України ютуб-канал «Панченко», який просував наративи російської пропаганди. Засновниця та авторка каналу — Діана Панченко, ексведуча підсанкційного телеканалу NewsOne, пов’язаного зі звинувачуваним у державній зраді Віктором Медведчуком.

У лютому Служба безпеки зібрала доказову базу на київського блогера Дмитра Корнейчука, який позиціонував себе як «політексперт» і поширював фейки про війну в Україні. Для «розгону» фейків він використовував власний ютуб-канал та сторінки в соцмережах. За даними слідства, Корнейчук ще до початку повномасштабного вторгнення Росії був постійним учасником токшоу на телеканалах Медведчука. Там він нав’язував аудиторії прокремлівські наративи щодо внутрішньої обстановки в Україні та зовнішнього курсу нашої держави.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY