Фестиваль квір-кіно, культуролог у ролі вояка та самогубство Америки. Що подивитися в кінотеатрах у квітні

Фестиваль квір-кіно, культуролог у ролі вояка та самогубство Америки. Що подивитися в кінотеатрах у квітні

2 Квітня 2024
817
2 Квітня 2024
13:00

Фестиваль квір-кіно, культуролог у ролі вояка та самогубство Америки. Що подивитися в кінотеатрах у квітні

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
817
Весняний сезон у самому розпалі. Завдяки героїзму ЗСУ ми можемо собі дозволити не просто ходити в кінотеатри, а й бачити там українські фільми, які, на подив світу, регулярно виходить у країні у війні.
Фестиваль квір-кіно, культуролог у ролі вояка та самогубство Америки. Що подивитися в кінотеатрах у квітні
Фестиваль квір-кіно, культуролог у ролі вояка та самогубство Америки. Що подивитися в кінотеатрах у квітні

Цього разу головною подією місяця, та й, мабуть, усієї весни стане Другий фестиваль ЛҐБТКІА-кіно Sunny Bunny. Він проходитиме з 19 по 26 квітня у Києві в кінотеатрі «Жовтень». Команда фестивалю підготувала для військових безплатні абонементи на фестивальні покази. Військовому достатньо просто прийти в «Жовтень» у перший день фестивалю та забрати абонемент на стійці акредитації. Для цього необхідно показати військове посвідчення учасника бойових дій або інший аналогічний документ. На сьогодні в лавах Збройних сил служить, за різними оцінками, до кількох тисяч представників і представниць української квір-спільноти.

Нагадаємо, що перший Sunny Bunny відбувся у Києві торік із 22 по 28 червня. Глядачі побачили понад 60 прем’єр. Попри побоювання, фестиваль пройшов без інцидентів (майже), що є безумовним прогресом з огляду на те, що 29 жовтня 2014 року «Жовтень» був підпалений представниками ультраправого руху саме за показ фільму в рамках тоді ще програми Sunny Bunny кінофестивалю «Молодість».

Також у квітні матимемо одразу три українських повнометражних прем’єри.

Документальна драма «Ми, наші улюбленці та війна» є режисерським дебютом телеведучого, ютуб-блогера й мандрівника Антона Птушкіна. Картина складена з історій людей і їхніх домашніх улюбленців на тлі російського вторгнення в Україну 2022 року. Напад Росії призвів до того, що багатьом людям довелося покидати свої домівки, часто лишаючи своїх улюбленців напризволяще. Але були й інші, ті, хто, інколи ризикуючи життям, якраз рятував тварин: котів, собак, ведмедів, левів, хамелеонів, лемурів. Окрім українців у фільмі також є небайдужі люди інших країн.

Ще один дебют — цього разу повнометражний ігровий — довгоочікуваний «Я і Фелікс» Ірини Цілик. Фільм був завершений у 2022 році, але через зрозумілі причини виходить тільки зараз.

В основу сценарію картини ліг біографічний роман чоловіка режисерки, прозаїка, есеїста, ветерана ЗСУ Артема Чеха «Хто ти такий?». У провінційному містечку в непростих 1990-х Ольга (Анастасія Карпенко) виховує сина Тимофія. Батько хлопчика постійно кудись зникає, тож Тимофій його майже не знає. Коли у бабусі з’являється новий партнер, колишній радянський контррозвідник Фелікс (Юрій Іздрик), хлопчик швидко знаходить із ним спільну мову. Колоритний і завжди захмелілий стариган згадує про війну та ділиться з малим своєю життєвою мудрістю. На роль Фелікса запросили яскравого дебютанта: поета, письменника й культуролога Юрія Іздрика. Тимофія в різні періоди його життя втілювали три актори — Андрій Чередник (син режисерки), Владислав Балюк і Володимир Гладкий.

«Крашанка» — якраз приклад продукту, зробленого всупереч обставинам (студії-виробники доволі помітні на ринку: Film.ua і Mamas Film Production). По-перше, це комедія, по-друге — випущена вже цьогоріч.

«Крашанка» — історія про родину Забіяк, яка не бачилася багато років. Попри війну, недружна рідня вирішує зібратися на Великдень у батьківському будинку. Фактично під сімейним дахом зустрічаються геть чужі люди. Дві сестри та брат шукають затишку, але знаходять батька, який досить дивно поводиться — будує ракету, щоб вдарити по Москві та завершити війну. Але обіцянка забрати старого змушує дітей об’єднатися та затриматися в батьківському домі й зрозуміти, що їм робити з його утопічним планом і своїми власними суперечками. В головних ролях — Станіслав Боклан і Олеся Жураківська. Режисер картини Тарас Дудар уже має в доробку комедію «Генделик» (2019).

Що ж до іноземного репертуару, то тут глядачі й глядачки можуть уподобати костюмовану драму «Земля короля» (Німеччина — Швеція — Данія — Норвегія) в першу чергу через участь одного з найвродливіших європейських акторів, дансько-голлівудської кінозірки Мадса Міккельсена. У «Землі короля» Міккельсен грає відставного солдата Людвіга Калена, який прибуває 1755 року до безплідної пустелі Ютландії, щоб за королівським наказом підкорити дикі землі, здобувши для себе багатства і почесті. Дуже швидко Кален наживає безжального ворога — місцевого землевласника Фредеріка де Шінкеля, який вважає себе, а не короля, єдиним правителем і володарем цих земель. І він робить усе, щоб не просто вигнати Калена, а ще й жорстоко помститися. Кален уперто вступає в нерівний бій, і тепер ризикує не лише власним життям, а й дорогими йому людьми.

Режисер фільму Ніколай Арсел відзначений номінацією на BAFTA (найкращий адаптований сценарій) і «Срібним ведмедем» Берлінале (найкращий сценарій).

Ну а найбільш амбітний голлівудський реліз місяця — антиутопічний бойовик «Повстання штатів».

Режисер фільму, в минулому британський романіст Алекс Ґарленд, уже має досвід змальовування Апокаліпсиса — саме за його сценарієм був знятий сенсаційний зомбі-горор «28 днів потому» (2002). Зараз же Сполучені Штати шматує не нежить із червоними очима, а власні громадяни. До влади в країні приходить диктатор. Національна гвардія Каліфорнії та Техасу за підтримки бойової техніки й авіації штурмують столицю. Білий дім ось-ось впаде. Зіркові актори Кірстен Данст і Вагнер Моура зʼявляються в ролях військових репортерів, котрі намагаються дістатися до Вашингтону, щоб узяти останнє інтерв’ю в президента. Вочевидь, ситуація, коли в Овальний кабінет повернеться цілком реальний Трамп, здається навіть Ґарленду надто страхітливою.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
817
Читайте також
23.04.2024 13:00
Юрій Луканов
для «Детектора медіа»
931
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду