detector.media
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
02.04.2024 13:00
Фестиваль квір-кіно, культуролог у ролі вояка та самогубство Америки. Що подивитися в кінотеатрах у квітні
Фестиваль квір-кіно, культуролог у ролі вояка та самогубство Америки. Що подивитися в кінотеатрах у квітні
Весняний сезон у самому розпалі. Завдяки героїзму ЗСУ ми можемо собі дозволити не просто ходити в кінотеатри, а й бачити там українські фільми, які, на подив світу, регулярно виходить у країні у війні.

Цього разу головною подією місяця, та й, мабуть, усієї весни стане Другий фестиваль ЛҐБТКІА-кіно Sunny Bunny. Він проходитиме з 19 по 26 квітня у Києві в кінотеатрі «Жовтень». Команда фестивалю підготувала для військових безплатні абонементи на фестивальні покази. Військовому достатньо просто прийти в «Жовтень» у перший день фестивалю та забрати абонемент на стійці акредитації. Для цього необхідно показати військове посвідчення учасника бойових дій або інший аналогічний документ. На сьогодні в лавах Збройних сил служить, за різними оцінками, до кількох тисяч представників і представниць української квір-спільноти.

Нагадаємо, що перший Sunny Bunny відбувся у Києві торік із 22 по 28 червня. Глядачі побачили понад 60 прем’єр. Попри побоювання, фестиваль пройшов без інцидентів (майже), що є безумовним прогресом з огляду на те, що 29 жовтня 2014 року «Жовтень» був підпалений представниками ультраправого руху саме за показ фільму в рамках тоді ще програми Sunny Bunny кінофестивалю «Молодість».

Також у квітні матимемо одразу три українських повнометражних прем’єри.

Документальна драма «Ми, наші улюбленці та війна» є режисерським дебютом телеведучого, ютуб-блогера й мандрівника Антона Птушкіна. Картина складена з історій людей і їхніх домашніх улюбленців на тлі російського вторгнення в Україну 2022 року. Напад Росії призвів до того, що багатьом людям довелося покидати свої домівки, часто лишаючи своїх улюбленців напризволяще. Але були й інші, ті, хто, інколи ризикуючи життям, якраз рятував тварин: котів, собак, ведмедів, левів, хамелеонів, лемурів. Окрім українців у фільмі також є небайдужі люди інших країн.

Ще один дебют — цього разу повнометражний ігровий — довгоочікуваний «Я і Фелікс» Ірини Цілик. Фільм був завершений у 2022 році, але через зрозумілі причини виходить тільки зараз.

В основу сценарію картини ліг біографічний роман чоловіка режисерки, прозаїка, есеїста, ветерана ЗСУ Артема Чеха «Хто ти такий?». У провінційному містечку в непростих 1990-х Ольга (Анастасія Карпенко) виховує сина Тимофія. Батько хлопчика постійно кудись зникає, тож Тимофій його майже не знає. Коли у бабусі з’являється новий партнер, колишній радянський контррозвідник Фелікс (Юрій Іздрик), хлопчик швидко знаходить із ним спільну мову. Колоритний і завжди захмелілий стариган згадує про війну та ділиться з малим своєю життєвою мудрістю. На роль Фелікса запросили яскравого дебютанта: поета, письменника й культуролога Юрія Іздрика. Тимофія в різні періоди його життя втілювали три актори — Андрій Чередник (син режисерки), Владислав Балюк і Володимир Гладкий.

«Крашанка» — якраз приклад продукту, зробленого всупереч обставинам (студії-виробники доволі помітні на ринку: Film.ua і Mamas Film Production). По-перше, це комедія, по-друге — випущена вже цьогоріч.

«Крашанка» — історія про родину Забіяк, яка не бачилася багато років. Попри війну, недружна рідня вирішує зібратися на Великдень у батьківському будинку. Фактично під сімейним дахом зустрічаються геть чужі люди. Дві сестри та брат шукають затишку, але знаходять батька, який досить дивно поводиться — будує ракету, щоб вдарити по Москві та завершити війну. Але обіцянка забрати старого змушує дітей об’єднатися та затриматися в батьківському домі й зрозуміти, що їм робити з його утопічним планом і своїми власними суперечками. В головних ролях — Станіслав Боклан і Олеся Жураківська. Режисер картини Тарас Дудар уже має в доробку комедію «Генделик» (2019).

Що ж до іноземного репертуару, то тут глядачі й глядачки можуть уподобати костюмовану драму «Земля короля» (Німеччина — Швеція — Данія — Норвегія) в першу чергу через участь одного з найвродливіших європейських акторів, дансько-голлівудської кінозірки Мадса Міккельсена. У «Землі короля» Міккельсен грає відставного солдата Людвіга Калена, який прибуває 1755 року до безплідної пустелі Ютландії, щоб за королівським наказом підкорити дикі землі, здобувши для себе багатства і почесті. Дуже швидко Кален наживає безжального ворога — місцевого землевласника Фредеріка де Шінкеля, який вважає себе, а не короля, єдиним правителем і володарем цих земель. І він робить усе, щоб не просто вигнати Калена, а ще й жорстоко помститися. Кален уперто вступає в нерівний бій, і тепер ризикує не лише власним життям, а й дорогими йому людьми.

Режисер фільму Ніколай Арсел відзначений номінацією на BAFTA (найкращий адаптований сценарій) і «Срібним ведмедем» Берлінале (найкращий сценарій).

Ну а найбільш амбітний голлівудський реліз місяця — антиутопічний бойовик «Повстання штатів».

Режисер фільму, в минулому британський романіст Алекс Ґарленд, уже має досвід змальовування Апокаліпсиса — саме за його сценарієм був знятий сенсаційний зомбі-горор «28 днів потому» (2002). Зараз же Сполучені Штати шматує не нежить із червоними очима, а власні громадяни. До влади в країні приходить диктатор. Національна гвардія Каліфорнії та Техасу за підтримки бойової техніки й авіації штурмують столицю. Білий дім ось-ось впаде. Зіркові актори Кірстен Данст і Вагнер Моура зʼявляються в ролях військових репортерів, котрі намагаються дістатися до Вашингтону, щоб узяти останнє інтерв’ю в президента. Вочевидь, ситуація, коли в Овальний кабінет повернеться цілком реальний Трамп, здається навіть Ґарленду надто страхітливою.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY