ЦПД: Російська пропаганда намагається «прив’язати» Україну до теракту в «Крокусі»

ЦПД: Російська пропаганда намагається «прив’язати» Україну до теракту в «Крокусі»

25 Березня 2024
1896
25 Березня 2024
13:15

ЦПД: Російська пропаганда намагається «прив’язати» Україну до теракту в «Крокусі»

1896
Ворог активно поширює дописи європейських та американських журналістів і блогерів, які послідовно просувають російські наративи.
ЦПД: Російська пропаганда намагається «прив’язати» Україну до теракту в «Крокусі»
ЦПД: Російська пропаганда намагається «прив’язати» Україну до теракту в «Крокусі»

Російські пропагандисти розпочали інформаційну кампанію, мета якої — «прив’язати» Україну до теракту в підмосковному «Крокус Сіті Холі», зокрема в очах Заходу. На це звертає увагу Центр протидії дезінформації (ЦПД) при РНБО. 

За даними аналітиків ЦПД, ворог активно поширює дописи європейських та американських журналістів і блогерів, які послідовно просувають російські наративи. Серед них, зокрема:

  • італійсько-швейцарський журналіст Анджело Джуліано, який стверджує, що теракт скоїв «укронацистський режим за підтримки США». Сам Джуліано мешкає в Гонконзі та регулярно просуває чіткі проросійські меседжі;
  • американський блогер Джек Пособік, який є прихильником конспірологічних теорій та послідовно просуває в США тези, співзвучні з російськими;
  • німецький підприємець Кім Дотком, який намагається довести причетність України до теракту через «мову тіла Зеленського». 

В ЦПД нагадали про те, що правоохоронці США звинувачували Кіма Доткома у відмиванні грошей і шахрайстві, та зауважили, що він регулярно поширює проросійські наративи.

«Довіряйте лише верифікованим джерелам інформації», — вкотре закликає Центр протидії дезінформації.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що «український слід» в теракті, який стався ввечері 22 березня у Підмосков’ї, активно просувається в медійному просторі Росії, у соцмережах Z-пропагандистів та низки так званих «воєнкорів». 

За добу після теракту на сайті Кремля опублікували відеозвернення Путіна, в якому він повторив заяву російських спецслужб про «український слід»: «Усіх тих, хто стріляв і вбивав людей, знайдено і затримано, вони рухалися в бік України, де з українського боку було підготовлено “вікно” для переходу кордону».

Уночі з 22 на 23 березня російський пропагандистський телеканал НТВ у спеціальному випуску новин, присвяченому теракту в «Крокус Сіті Холі», показав фейковий відеоролик, де секретар РНБО України Олексій Данілов нібито підтверджує причетність України до інциденту

У коментарі «Детектору медіа» представник ГУР МО Андрій Юсов зазначив, що російський фейковий відеоролик, де секретар РНБО України Олексій Данілов нібито підтверджує причетність України до теракту  в Підмосков’ї, міг готуватися заздалегідь. 

Представник ГУР наголосив, що Україна достатньо оперативно та чітко скомунікувала злочин, який відбувся на території РФ, і «вжила всіх необхідних заходів, зокрема щодо комунікації з іноземними партнерами». 

Читайте також:

Фото: Getty Images 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1896
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду