У Кремлі продовжують наполягати на тому, що за терактом у «Крокусі» стоїть Україна

У Кремлі продовжують наполягати на тому, що за терактом у «Крокусі» стоїть Україна

26 Березня 2024
11088
26 Березня 2024
16:21

У Кремлі продовжують наполягати на тому, що за терактом у «Крокусі» стоїть Україна

11088
За словами аналітиків ЦПД, Москва намагається за будь-яку ціну сконструювати «український слід» у теракті в «Крокусі», який сама й організувала.
У Кремлі продовжують наполягати на тому, що за терактом у «Крокусі» стоїть Україна
У Кремлі продовжують наполягати на тому, що за терактом у «Крокусі» стоїть Україна

Кремль намагається пов’язати Україну з терористичною організацією «Ісламська держава», щоб перекласти на неї відповідальність за теракт у підмосковному ТРЦ «Крокус Сіті Хол».

Так, глава ФСБ РФ Олександр Бортников заявив, що Україна буцімто готувала бойовиків-ісламістів на території Близького Сходу. А секретар Радбезу РФ Микола Патрушев після того, як російський диктатор Володимир Путін звинуватив у вчиненні стрілянини в підмосковному ТРЦ «тих, хто воює з Росією руками київського режиму», заявив, що за терактом 22 березня стоїть Україна, а не ІДІЛ. Про це повідомляє «Новая газета Европа».

Втім, аналітики Центру протидії дезінформації при РНБО (ЦПД) наголошують на тому, що такі спроби з боку Москви спостерігались і раніше, попри те, що у 2015 році «Ісламська держава» внесла Україну до списку ворогів. 

На думку керівника ЦПД Андрія Коваленка, навряд чи теракт у «Крокусі» могли здійснити ті виконавці, яких показала російська влада. «Там працювали більш професійні люди. Таджики — це прикриття дій російських спецслужб. Хочу нагадати, що чимало росіян воюють у лавах ІДІЛ. Це кілька тисяч осіб. Тому доволі чітко проглядається зв'язок з “ІД” саме російських спецслужб», — переконаний Коваленко. 

За його словами, Росія зараз намагається за будь-яку ціну сконструювати «український слід» у теракті в «Крокусі», який сама організувала, і розповідає про зв'язки України з терористами, хоча сама є країною-терористкою, а путінський режим давно співпрацює з терористичними організаціями.

Попри очевидну непричетність України до теракту, «Путін продовжує говорити про начебто існуючий зв'язок України з подіями у “Крокус Сіті Хол”. Крім того, Кремль дав вказівку підконтрольним медіа акцентувати на “українському сліді” в повідомленнях про теракт. Звинувачуючи Україну в “причетності до теракту”, Путін намагається посилити войовничі настрої населення, ліквідувати навіть формальні залишки громадянських прав і свобод», — кажуть в ЦПД. 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що «український слід» в теракті, який стався ввечері 22 березня в Підмосков’ї, активно просувається в медійному просторі Росії, у соцмережах Z-пропагандистів та низки так званих «воєнкорів». 

За добу після теракту на сайті Кремля опублікували відеозвернення Путіна, в якому він повторив заяву російських спецслужб про «український слід»: «Усіх тих, хто стріляв і вбивав людей, знайдено і затримано, вони рухалися в бік України, де з українського боку було підготовлено “вікно” для переходу кордону».

Уночі з 22 на 23 березня російський пропагандистський телеканал НТВ у спеціальному випуску новин, присвяченому теракту в «Крокус Сіті Холі», показав фейковий відеоролик, де екссекретар РНБО України Олексій Данілов нібито підтверджує причетність України до інциденту

В коментарі «Детектору медіа» представник ГУР МО Андрій Юсов зазначив, що російський фейковий відеоролик, де Олексій Данілов нібито підтверджує причетність України до теракту, міг готуватися заздалегідь. 

Представник ГУР наголосив, що Україна достатньо оперативно та чітко скомунікувала злочин, який відбувся на території РФ, і «вжила всіх необхідних заходів, зокрема щодо комунікації з іноземними партнерами». 

Читайте також:

Фото: ЦПД

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11088
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду