detector.media
Валерія Буняк
26.03.2024 21:52
В ефірі марафону «Єдині новини» провели експеримент зі створення дипфейку з Путіним
В ефірі марафону «Єдині новини» провели експеримент зі створення дипфейку з Путіним
Програмний директор «Детектора медіа» Вадим Міський показав, чи складно згенерувати дипфейкове відео, в якому російський диктатор оголошує виведення військ з України.

Програмний директор ГО «Детектор медіа» Вадим Міський в ефірі марафону «Єдині новини» показав, чи складно створити дипфейк з російським диктатором Володимиром Путіним, в якому той оголошує виведення військ з України та складає обов'язки президента РФ. 

Фейкове відеозвернення Путіна вдалося створити за п'ять хвилин. Для цього варто було лише надати нейромережі  запис голосу та потрібний текст, а також накласти через безкоштовну програму згенерований звук на відеоряд.  

«Ми вже ввійшли в таку епоху, коли ми не зможемо більше довіряти нічому, що ми бачимо. Все це можна згенерувати: будь-яке обличчя можна замінити, будь-який голос можна згенерувати і накласти. І в цьому немає нічого складного», — резюмував Вадим Міський.

Програмний директор ГО «Детектор медіа» радить звертати увагу на деталі зображення, щоб відрізнити справжнє відео від підробки. За його словами, зазвичай дипфейки відрізняються певною недосконалістю, як-от дивний колір або текстура шкіри, неприродна перспектива, невідповідність тіней чи нечіткі риси обличчя, особливо в ділянці губ.

«Дешевші дипфейки мають погану якість зображення, картинка може "смикатись" чи мерехтіти. Можна також звертати увагу на співпадіння рухів губ зі словами, що говорить людина: якщо губи відстають чи рухаються не в такт, то це вже привід замислитись», — зазначив Вадим Міський.

Щоби перевірити чиюсь сумнівну заяву, варто звернутися до першоджерела: сторінки цієї людини, організації в соцмережах або ж до ресурсів медіа, яке поширило заяву. Окрім цього, важливо налаштувати свій інформаційний фільтр і читати медіа, які мають репутацію та редакційну спроможність перевірити, що вони поширюють.

«Саме тому закликаю відписатися від усіляких анонімних каналів, в описі яких неможливо встановити власника чи медіа, яке його наповнює, і перевірити репутацію», — додав програмний директор ГО «Детектор медіа».

Зазначимо, що такий експеримент в ефірі телемарафону організувала журналістка каналу «Ми — Україна» Людмила Гаврилюк у відповідь на російський дипфейк із зображенням секретаря РНБО України Олексія Данілова, який пропагандисти створили після теракту в підмосковному ТРЦ «Крокус Сіті Хол». Уночі з 22 на 23 березня російський пропагандистський телеканал НТВ у спеціальному випуску новин, присвяченому теракту, показав фейковий відеоролик, де секретар РНБО нібито підтверджує причетність України до інциденту

Нагадаємо, що «Детектор медіа» проаналізував відео НТВ і виявив ознаки того, що це дипфейк, оскільки в ньому не збігалися міміка та мовлення Олексія Данілова. Також «Детектор медіа» з'ясував, що 22 березня вечірній ефір українського телемарафону вели Марічка Падалко і Максим Сухенко, а події в Москві коментував не Олексій Данілов, а представник ГУР Міноборони Андрій Юсов. Раніше російське видання «Медуза» виявило, що роспропагандисти використали фрагмент з телемарафону за 16 березня, коли в ефірі працювали ведучі каналу «Ми — Україна» Марія Скиба й Олег Білецький. 

Представник ГУР Андрій Юсов у розмові з «ДМ» висловив думку, що російський дипфейк міг готуватися заздалегідь. Про це свідчить використання старого ефіру, а також достатньо якісне графічне виконання. 

Він наголосив, що Україна достатньо оперативно та чітко скомунікувала злочин, який відбувся на території РФ, і «вжила всіх необхідних заходів, зокрема щодо комунікації з іноземними партнерами». 

Фото: скриншот із сюжету телемарафону

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY