detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
16.03.2024 14:00
Телеканали «FreeДом» та «Дім» на супутнику зазнали хакерської атаки
Телеканали «FreeДом» та «Дім» на супутнику зазнали хакерської атаки
Зловмисники втрутилися в роботу оператора супутникового зв’язку Eutelsat, якому належить супутник Hot Bird 13G. Наразі цим питанням займаються правоохоронні органи Франції.

Вранці 16 березня о 09:50 було зафіксовано відсутність сигналу мовлення телеканалів «FreeДом» та «Дім» на супутнику Hot Bird 13G. Зловмисники підмінили трансляцію «FreeДом» іншим контентом. Атака також призвела до порушення мовлення всіх каналів пакету, в який входять телеканали українського іномовлення. 

Про це повідомила пресслужба державного підприємства «Мультимедійна платформа іномовлення України».

«О 10:28 на місці телеканалу "FreeДом" було зафіксовано мовлення каналу з логотипом "Zа Жизнь!", на місці каналу "Дім" — відсутність трансляції. На інших супутниках, в мережах кабельних, IPTV та OTT-операторів, які транслюють  "FreeДом" та "Дім", ефір тривав без змін, крім тих, які отримують сигнал для трансляції через Hot Bird 13G», — йдеться в повідомленні. 

За 20 хвилин мовлення телеканалів на супутнику Hot Bird 13G вдалося відновити.

У ДП «МПІУ» зазначили, що фактом втручання в роботу оператора супутникового зв’язку Eutelsat, якому належить Hot Bird 13G, вже займаються правоохоронні органи Франції.

Hot Bird 13G — один із найпотужніших і найпопулярніших супутників, зона покриття якого охоплює Європу (включно з європейською частиною РФ), країни Центральної Азії, північне узбережжя Африки та Близький Схід.

Нагадаємо, 13 березня технічна команда Суспільного зафіксувала другу спробу заглушити з Росії сигнал каналів «Перший», «Суспільне Культура», «Суспільне Крим», «Суспільне Новини», «Суспільне Спорт», а також радіостанції на супутнику Astra. Сигнал глушили з центру космічного зв’язку «Медвежі озера» у Підмосков’ї.

Наприкінці лютого кібернападу також зазнав телеканал «Прямий». В онлайн-трансляції мовника на ютубі було зламано рухому інформаційну стрічку, внаслідок чого замість новин там стала транслюватись російська пропаганда.

Фото: ДП «МПІУ» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY