Росія створила «атмосферу страху» на окупованих територіях України, щоб контролювати населення, — доповідь ООН

Росія створила «атмосферу страху» на окупованих територіях України, щоб контролювати населення, — доповідь ООН

20 Березня 2024
836
20 Березня 2024
20:42

Росія створила «атмосферу страху» на окупованих територіях України, щоб контролювати населення, — доповідь ООН

836
Управління ООН з прав людини 20 березня опублікувало доповідь, що ґрунтується на понад 2300 інтерв’ю з жертвами та свідками.
Росія створила «атмосферу страху» на окупованих територіях України, щоб контролювати населення, — доповідь ООН
Росія створила «атмосферу страху» на окупованих територіях України, щоб контролювати населення, — доповідь ООН

Російська Федерація створила атмосферу страху на окупованих територіях України, порушуючи міжнародне гуманітарне право та права людини. Про це йдеться в доповіді Управління ООН з прав людини, яка була опублікована 20 березня.

Доповідь, що ґрунтується на понад 2300 інтерв’ю з жертвами та свідками, детально описує заходи РФ з нав’язування російської мови, громадянства, законів, судової системи та навчальних програм на окупованих територіях. Водночас ворог пригнічує прояви української ідентичності та руйнує українську систему управління та адміністративні системи в цих районах.

«Дії Російської Федерації завдали шкоди соціальній структурі громад і залишили людей ізольованими, що призвело до глибоких і довготривалих наслідків для українського суспільства в цілому», — заявив верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк.

Від початку повномасштабного нападу російська армія влаштовувала свавільні затримання цивільних осіб, які часто супроводжувалися катуванням та жорстоким поводженням. Російські війська також застосовували силу для придушення мирних протестів, обмежували свободу вираження поглядів, запровадили суворий контроль за пересуванням жителів і грабували будинки та підприємства.

Окрім цього, окупаційна влада відключила український інтернет, мобільні мережі, теле- та радіомовлення, перенаправляючи трафік через російські мережі, аби не дозволити населенню вільно отримувати інформацію з незалежних джерел. До того ж, людей заохочували доносити один на одного, нав'язуючи страх навіть щодо сусідів і друзів. 

У доповіді також звертають увагу на вплив Росії на українських дітей. У багатьох школах запровадили російську програму та ввели підручники з наративами, що виправдовують збройний напад на Україну. Дітей залучають до пропагандистських молодіжних груп.

Окупанти примушували людей на тимчасово окупованих територіях отримувати російські паспорти та перешкоджали пересуванню, працевлаштуванню в державному секторі та доступі до медичної допомоги й соціального забезпечення в разі відмови від громадянства РФ.

У доповіді детально описується ситуація в районах, звільнених Українськими силами наприкінці 2022 року, включно з Миколаївською та частинами Харківської і Херсонської областей, до яких Управління ООН з прав людини згодом отримало доступ.

Окрім цього, в ООН висловили занепокоєння тим, що надто широке та нечітке положення Кримінального кодексу України призвело до притягнення людей до кримінальної відповідальності за звинуваченнями у колабораціонізмі з окупаційною владою за дії, до якої окупаційна влада може примушувати на законних підставах відповідно до міжнародного гуманітарного права.

«Через такі переслідування деякі люди стають жертвами двічі — спочатку під час російської окупації, а потім знову, коли українська влада звинувачує їх у колабораціонізмі. Цей ризик бути притягнутим до відповідальності за колабораціонізм поширює занепокоєння серед людей, які проживають на окупованій території, сіє додатковий страх і ще більше розділяє населення», — попередив Верховний комісар.

Він вкотре закликав Росію негайно припинити збройний напад на Україну та відійти від її міжнародно визнаних кордонів згідно з відповідними резолюціями Генеральної асамблеї ООН і міжнародним правом.

«Враховуючи масштаби та глибину порушень, яких зазнали люди в окупації, необхідний комплексний підхід до відповідальності, який включає як кримінальне правосуддя, так і ширші заходи, що сприяють правді, репараціям та неповторенню. Міжнародна спільнота має підтримати Україну в усіх цих аспектах», — сказав Тюрк.

Детальніше ознайомитися з текстом доповіді англійською мовою можна тут. Невдовзі він також буде доступний українською.

Ілюстрація: З титульної сторінки брифінгу Amnesty International

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
836
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду