Фільм «Я, “Побєда” і Берлін»: шаленство та романтика 90-х, шлях до мрії та музика Кузьми Скрябіна

Фільм «Я, “Побєда” і Берлін»: шаленство та романтика 90-х, шлях до мрії та музика Кузьми Скрябіна

14 Березня 2024
7133
14 Березня 2024
15:00

Фільм «Я, “Побєда” і Берлін»: шаленство та романтика 90-х, шлях до мрії та музика Кузьми Скрябіна

7133
Як за три дні дістатися німецької столиці, поміняти ретроавтівку на «Мерседес» і встигнути повернутися на власний концерт. У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму за однойменною повістю Кузьми Скрябіна, прокат якого в Україні стартує 14 березня.
Фільм «Я, “Побєда” і Берлін»: шаленство та романтика 90-х, шлях до мрії та музика Кузьми Скрябіна
Фільм «Я, “Побєда” і Берлін»: шаленство та романтика 90-х, шлях до мрії та музика Кузьми Скрябіна

Передпоказ стрічки «Я, “Побєда” і Берлін», який проходив 12 березня у кінотеатрі «Оскар», відбувся за участі творчої команди, акторів, що зіграли головні ролі у фільмі, та  представників Фонду імені Кузьми Скрябіна.

Аншлаг на червоному хіднику перед показом фільму

Фільм занурює глядачів у шаленство 90-х років, час молодості Кузьми Скрябіна, час його перших кроків у музиці. Дивакуватий картатий стиль, небезпека вуличних розбірок і романтичні сподівання й мрії юності, а на додачу — музика Скрябіна та красиві кадри Львова й Берліна. У фільмі звучать 16 пісень Кузьми, які переспівали спеціально для фільму відомі українські виконавці. Це історія про становлення музиканта, пошуки себе, дружбу та шлях до мрії, сповнений карколомними пригодами.

 Кадр з фільму «Я, «Побєда» і Берлін»

Головний герой стрічки «Я, “Побєда” і Берлін» молодий музикант Кузьма купує стареньку автівку «Побєда» яскравого жовтого кольору — і з цього й починається історія, сповнена пригод, відкриттів і переосмислень довжиною у три дні. Саме стільки часу у нього є, щоб разом із другом Бардом з’їздити до Берліна, обміняти своє раритетне авто на омріяний шестисотий «Мерседес» і встигнути повернутися до Львова. Кузьма це пообіцяв своїй дівчині Барбарі та хлопцям зі свого музичного гурту, адже за три дні на них чекає перший сольний концерт. Хоча вже на старті цієї подорожі Кузьма розуміє, що усе може піти не за планом, але мрія варта того, щоб ризикнути.

А що робити, коли все йде не за планом, мали змогу відчути під час роботи над фільмом його творці. Ідея зняти кіно за повістю Кузьми Скрябіна виникла шість років тому, знімальна група пройшла випробовування, пов’язані з довгим пошуком актора на головну роль, пошуком фінансування на його виробництво, зйомками в умовах пандемії.

  Творча команда фільму під час презентації

«Було багато складнощів із пошуком локацій, бо ми мали знімати у Берліні та Польщі, а виїзд за кордон через пандемію був обмежений. Тому довелося певним чином декорувати місця у Львові, ніби то Берлін. Те, що у фільмі є німецьким двориком, насправді знімалось у внутрішньому дворику львівської Ратуші», — розповідає продюсер фільму Юрій Артеменко.

Коли ж фільм був готовий до прокату і вже навіть визначено дату старту — 17 березня 2022 року — почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

 Генеральний продюсер фільму Олексій Терентьєв

«Ми збиралися показати його після нашої перемоги, але вирішили, що оптимізму та позитиву, який несе Кузьма, нам усім дуже не вистачає, тому вирішили показати фільм зараз», — говорить генеральний продюсер фільму Олексій Терентьєв.

Першими глядачами фільму були військові у Новояворівську, на Львівщині, адже саме у місті, де починав свій творчий шлях Кузьма Скрябін, творці стрічки вирішили влаштувати її перший показ на великому екрані. Там же вперше побачила фільм «Я, “Побєда” і Берлін» і дружина Кузьми Скрябіна Світлана Бабійчук.

 Дружина Кузьми Скрябіна Світлана Бабійчук

«Я фільм побачила вперше разом із військовими. Я брала участь у зйомках, у написанні сценарію, але мій перший його перегляд стався у Новояворівську. Що мені найбільше запам’яталося — це очі військових. Спочатку втомлені, засмучені, сірі. На титрах вони встали й почали аплодувати, і я побачила як змінилися їхні очі — з сірих стали блакитними. Для мене це були очі фіалок — блакитні, як небо. Так, як і в Андрія, коли він тішився чомусь — і такі ж іскорки енергії я побачила в тих очах. Я так переживала, як то буде і що то не на часі, що фільму я практично не бачила, я бачила тільки ті очі», — ділиться враженнями Світлана Бабійчук.

А на питання, що б сказав Кузьма Скрябін, коли б побачив цей фільм, Світлана Бабійчук відповідає, що, напевно, сказав би: «Чуваки, які ви круті! Я ж так люблю Тарантіно». І ще вона додає: «Хай ці півтори години принесуть глядачам трохи тепла. Як колись сказав Кузьма, коли тобі важко, то хочеться до когось доторкнутися. Можливо, хтось доторкнеться до того фільму, і це комусь допоможе, бо кожна його пісня — це життя».

Фільм створено UPHub за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерства культури та інформаційної політики України й компанії Golden Tile.

Над створенням фільму працювали: сценаристи — Олексій Комаровський, Ніна Шуліка, Анатолій Крим; режисерка — Ольга Ряшина; продюсери — Олексій Терентьєв, Юрій Артеменко, Ольга Пантелеймонова; оператор-постановник — Дмитро Недря; художник-постановник — Микола Кіщук.

У ролі Кузьми у стрічці знявся актор Національного Івано-Франківського музично-драматичного театру імені Івана Франка Іван Бліндар, у творчому доробку якого є такі фільми як «Коли падають дерева» та «Шлях мерця».

  Актор Іван Бліндар

Роль дівчини Кузьми Барбари виконала акторка Марія Стопник.

 Акторка Марія Стопник

Іван Бліндар розповів, що після затвердження його на цю роль він почав вивчати інформацію про Кузьму Скрябіна, навіть поїхав у творчу експедицію в Новояворівськ, де пройшовся знаковими для музиканта місцями: побував у школі, будинку культури та навіть у будинку, де мешкав Кузьма.

«Я слухав музику, яку любив Кузьма, та багато спілкувався з його родиною. Дуже надихнуло мене спілкування з пані Світланою, дружиною Кузьми. Я дуже хвилювався до зустрічі з нею, чекав якось благословення від неї, певно. Коли вона дала добро, то я вирішив, що можна трохи видихнути. Вона сказала, що психофізика у нас схожа, манера, поведінка. Якось я про щось пожартував, а пані Світлана сказала на це: “О, так би Андрій сказав!”. Це дуже приємно», — пригадує Іван Бліндар.

Важливу роль у фільмі відіграє і жовта ретроавтівка, яку творці фільму дуже довго шукали й тепер розмірковують над її подальшою долею.

 Продюсер Юрій Артеменко

«Нам потрібно було знайти таку автівку, яка не перероблялась, а є в тому автентичному стані, як у фільмі. Знайшли, відремонтували й навмисно додали іржавих плям, щоб адаптувати до кіно. Вона нам обійшлася дуже дорого, дешевше було б купити якогось сучасного “Мерседеса”. Зараз ми думаємо над тим, що з нею робити далі. Або зробити з неї пам’ятник і встановити на батьківщині Кузьми, у Новояворівську чи у Львові, або ж продати на аукціоні, а гроші з продажу спрямувати на ЗСУ чи на підтримку творчої молоді», — розповідає Юрій Артеменко.

За словами творців фільму, місією продакшну є співробітництво з Фондом імені Кузьми Скрябіна, адже свою частку прибутку в фільмі після національного кінотеатрального прокату й після необхідних відрахувань продюсери планують передати на потреби фонду для допомоги в захисті держави.

 Творці стрічки

Під час допрем’єрного показу у київському кінотеатрі «Оскар» на червоному хіднику були присутні актори, музиканти, телеведучі, політичні та громадські діячі, серед яких т.в.о Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, віцеспікерка парламенту Олена Кондратюк, соліст гурту «Антитіла» Тарас Тополя, співачка Тіна Кароль, телеведучий і продюсер Ігор Кондратюк, шоумен Юрій Горбунов.

 Т.в.о Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв

 Віцеспікерка парламенту Олена Кондратюк

 Соліст гурту «Антитіла» Тарас Тополя

 Співачка Тіна Кароль

  Телеведучий та продюсер Ігор Кондратюк

Фільм «Я, “Побєда” і Берлін» виходить в український прокат з 14 березня. За словами продюсерки Ольги Пантелеймонової, паралельно з Україною фільм покажуть у Канаді, а з 17 березня — у США. У подальших планах — показ стрічки у Польщі, Німеччині та Ізраїлі.

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7133
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду