«Хоробрі серця»: невигадані історії героїв, які живуть серед нас

«Хоробрі серця»: невигадані історії героїв, які живуть серед нас

16 Березня 2024
854
16 Березня 2024
13:00

«Хоробрі серця»: невигадані історії героїв, які живуть серед нас

854
«1+1 Україна» презентував новий проєкт, який з 15 березня виходить в ефірі телеканалу.
«Хоробрі серця»: невигадані історії героїв, які живуть серед нас
«Хоробрі серця»: невигадані історії героїв, які живуть серед нас

13 березня в коворкінгу із символічною назвою «Peremoga Space» разом із творчою командою на презентацію проєкту зібралися військові та цивільні, які розповідають свої історії в телевізійному проєкті «Хоробрі серця».

На захід прийшли офіцер ГУР, екскомандир спецпідрозділу ГУР МО «Кraken» на псевдо Віто, боєць Харківської ТрО Дмитро Олійник, нацгвардієць Євген Громадський на псевдо Гром, командир роти сумського ДФТГ Володимир Біцак, керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Євген Єрін. Серед гостей заходу були і звільнені азовці, парамедики, дружини військовополонених.

 Олександр Вдовиченко, Володимир Біцак, Максим Кривицький

Про те, що побачать глядачі в циклі невигаданих історій українських героїв, розповіли ведучі програми Ахтем Сеітаблаєв і Валентина Хамайко. У проєкті «Хоробрі серця» глядачі мають змогу дізнатися з перших уст деталі битв і операцій, побачать досі неопубліковані фото й відео, що збереглися в особистих архівах військових, і познайомляться з тими, хто дав відсіч ворогу в найкритичніші моменти війни. У кожного подвигу є ім’я, і країна має їх знати — так вважають творці проєкту і це закладають як його основну місію.

 Ахтем Сеітаблаєв та Валентина Хамайко

Під час презентації фрагмента проєкту його перші глядачі мали нагоду не лише почути ці імена, а й особисто подякувати військовим.

 Під час презентації проєкту «Хоробрі серця»

Серед них — старший лейтенант Національної гвардії України Сергій Фалатюк, який у перший день повномасштабного вторгнення збивав російську авіацію на летовищі в Гостомелі. Його рота тоді стримала прорив російського десанту на Київ. Воїнам вдалося збити 6 російських вертольотів, а перший вирішальний постріл зробив тоді 25-річний військовий. Прикметно, що це був його перший бойовий постріл.

Також — полковник Олександр Вдовиченко, повний лицар Ордену Богдана Хмельницького, який на момент вторгнення очолював 72-гу окрему механізовану бригаду імені Чорних запоріжців, яка боронила Київ.

Ще один герой проєкту — в.о. командира 134-го батальйону 114-ї окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ В’ячеслав Хруль, який власноруч ніс вибухівку для стратегічного підриву, що врятував Київ. Ці військові, які здійснили подвиги, захищаючи Україну від російської агресії, стали героями першого випуску проєкту «Хоробрі серця», який присвячений обороні Києва та Київщини.

 

Виробництвом проєкту «Хоробрі серця» займається департамент журналістських проєктів телеканалу «1+1 Україна» під керівництвом Максима Шиленка. Шефредакторка проєкту — Ольга Кашпор, продюсер — Віктор Калатай. Режисерками-постановницями проєкту стали Наталя Ровенська, Наталя Лисенкова та Марія Григоращенко.

За словами шефредакторки проєкту Ольги Кашпор, для неї «Хоробрі серця» є можливістю знайти правильні слова, щоб подякувати захисникам, а також можливість дати слово тим, хто наближає перемогу.

  Ольга Кашпор

«Наші герої приїздять на зйомки просто з передової, а після зйомок часто вертаються туди ж. Але цей час, коли ми слухаємо їх, є дуже терапевтичним, і я б хотіла, щоб так було і для глядачів проєкту. Бо коли ти бачиш цих людей — розумієш, що ми точно переможемо, адже у нас є такі люди. Дуже важливо, щоб наші серця синхронізувалися з цими хоробрими серцями, адже коли вони б’ються в унісон, то перемога точно неуникна», — сказала Ольга Кашпор.

Директор департаменту програмування та контенту «1+1 Україна» Андрій Коваль розповів, попри те, що цей проєкт важкий для нього як морально, так і фізично, але разом із тим він дає натхнення.

«Якщо окреслювати місію цього проєкту, то ми її визначаємо як відновлення, підкреслення й укріплення єдності серед українців. Цей проєкт — шана і данина поваги героям, полеглим і живим. Нація має знати героїв, чути їхні історії, відчувати їхню енергетику, надихатися і виховувати дітей у дусі хоробрості, віри, звитяги», — сказав Андрій Коваль.

Режисер та актор Ахтем Сеітаблаєв, який уже два роки є військовослужбовцем, був ведучим телевізійного шоу «Хоробрі серця», яке виходило у 2014 році на телеканалі «1+1», а 2015-го — на «2+2» й оповідало про героїв АТО. Він сказав, що «коли ти сам другий рік військовослужбовець, то зсередини все інакше виглядає, і якісь речі вже відчуваєш інакше».

«Як на мене, програма зберегла і набула важливих нюансів в історіях людей. Самі герої розповідають про свої героїчні вчинки як про пересічну роботу. Ти дивуєшся такій кількості внутрішньої сили, не розумієш, звідки вона береться і чим підживлюється. Не забуваймо, що кожної хвилини вони ризикують своїм життям. І разом із тим вражає присутня в них життєствердна енергія. Мене дуже вразила історія військового, який збив перший гелікоптер. Я розумію, що це чоловік, молодший за мою старшу дочку. Те, як він розповідає, як йому не байдуже, те, що він не втратив віри в те, що робить — це те, що вражає. Як і історія цивільних, які в окупованому Херсоні рятували військових, чудово розуміючи, чим вони ризикують», — каже Ахтем Сеітаблаєв.

 Ахтем Сеітаблаєв

Валентина Хамайко додала до всього, що не завжди вдається стримувати сльози під час запису програм.

«Мені здається, що всі ми зараз такі чутливі, щирі й ніхто вже не соромиться плакати. У проєкті іноді будуть сльози. Мене дуже вразила історія дружби двох танкістів, які на Херсонщині робили прорив Антонівського мосту. Мене вразила історія хлопця, який став до лав ТрО Харківщини та захищав 134-ту школу. Він став до бою на рівні з професійними військовими. Важливо знати його історію, бо вона далі розвивалася, чіпляючи його рідню. То був той момент, коли я не змогла стримати сліз», — розповідає Валентина Хамайко.

Творці проєкту кажуть: його головна мета полягає в тому, що українці мають знати своїх героїв в обличчя. Так само як і військові мають відчувати, що суспільство цінує їхні вчинки та подвиги, щоб розуміти, заради чого вони ризикують своїм життям.

«Попри те, що в нашому проєкті багато драматичних історій, він життєствердний. Після кожного знімального дня в мене відчуття не просто віри в перемогу — я живу з відчуттям, що ми з кожним днем наближаємось і до перемоги, і до мого рідного Криму. Це неймовірна симфонія подій, які хочеться писати, розповідати, фільмувати», — каже Ахтем Сеітаблаєв.

Ведучі проєкту разом з учасниками проєкту

Складовою проєкту стане благодійність: телешоу «Хоробрі серця» не лише розповідатиме історії героїчних українців, а й допомагатиме нашим захисникам.

Перший епізод циклу героїчних історій розповість про тих, хто стояв за обороною Києва та Київщини. Прем’єра військово-патріотичного токшоу «Хоробрі серця» в ефірі телеканалу «1+1 Україна» відбулася 15 березня о 20:30.

Фото: пресслужба телеканалу «1+1 Україна»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
854
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду