Соціальна драма «Як там Катя?»: історія про моральний вибір, який може зцілити або вбити

Соціальна драма «Як там Катя?»: історія про моральний вибір, який може зцілити або вбити

25 Січня 2024
1468
25 Січня 2024
13:00

Соціальна драма «Як там Катя?»: історія про моральний вибір, який може зцілити або вбити

1468
З 25 січня у широкий прокат виходить дебютна стрічка режисерки Крістіни Тинькевич «Як там Катя?».
Соціальна драма «Як там Катя?»: історія про моральний вибір, який може зцілити або вбити
Соціальна драма «Як там Катя?»: історія про моральний вибір, який може зцілити або вбити

Передпоказ фільму, який відбувся 23 січня у Будинку кіно, позначився зірковими гостями, чергою за квитками-запрошеннями та передчуттям першості в перегляді стрічки, яку вже оцінили призами на міжнародних кінофестивалях.

Ажіотаж у фоє Будинку кіно перед показом фільму

Світова прем’єра фільму відбулася на 75-му кінофестивалі у Локарно в конкурсній програмі Concorso Cineasti del presente, де стрічка отримала дві нагороди: спеціальний приз журі Ciné+ та приз за кращу акторську гру для Анастасії Карпенко. Фестивальна історія фільму «Як там Катя?» налічує понад 30 кінофестів у різних куточках світу. Торік стрічка була представлена у конкурсних програмах Міжнародного кінофестивалю у Салоніках (Thessaloniki International Film Festival), Фестивалю європейського кіно в Севільї (Seville European Film Festival), Стокгольмського міжнародного кінофестивалю (Stockholm International Film Festival). В Україні фільм «Як там Катя?» отримав головний приз у секції національного конкурсу повного метру на фестивалі «Молодість».

 Нагороди, які отримала стрічка «Як там Катя?» на кінофестивалях

Над фільмом працювала компанія Evos Film, а також режисерка Крістіна Тинькевич, продюсери Ольга Матат і Влад Дудко та сценаристи Сергій Касторних, Юлія Гончар і Наталія Блок.

Режисерка Крістіна Тинькевич, продюсерка Ольга Матат та акторка Анастасія Карпенко

Головні ролі виконали Анастасія Карпенко, Катерина Козлова, Тетяна Круліковська, Олексій Череватенко, Ірина Веренич-Островська, Віктор Жданов та інші.

Творча команда, яка працювала над створенням фільму «Як там Катя?»

Знімальна група розпочала роботу над фільмом «Як там Катя?» у період, коли світ накрила пандемія — влітку 2020 року, а закінчували постпродакшн у 2022 році, коли в Україні розпочалося повномасштабне вторгнення. Передпоказ стрічки в столичному Будинку кіно відбувся у день, коли зранку на Київ летіли російські ракети й весь день лунали повітряні тривоги.

Проте попри реалії воєнного часу, цього дня у Будинку кіно був аншлаг.

Присутні мали змогу наживо почути пісню «Хованки» у виконанні гурту Tember Blanche, яка стала головним саундтреком до фільму.

 Виступ гурту Tember Blanche

«Це така тендітна річ, коли фільм, над яким ми працювали останні п’ять років (Крістіна Тинкевич трохи більше, ніж я, бо вона з тією думкою ще жила якийсь час), зустрічається з глядачем. Для мене це дуже інтимна річ. Це була неймовірна робота в часи, як ми вважали, найбільшого стресу. Ми зняли чудове кіно, майже півтора року покаталися з ним по світу, отримали нагороди й дуже вдячні, що ви сьогодні прийшли подивитися його з нами», — сказала продюсерка фільму Ольга Матат.

 Режисерка Крістіна Тинькевич і продюсерка Ольга Матат

Ідея стрічки у режисерки Крістіни Тинькевич з’явилася після прочитаної у газеті статті, у якій ішлося про реальний випадок, коли лікарка швидкої допомоги приїхала на виклик і зрозуміла, що має рятувати людину, яка колись її зґвалтувала. «Мене це дуже зачепило, я дуже довго думала про цей складний моральний вибір, етичний вибір. З цього народився спочатку короткий метр, а потім і повний метр», — розповідає Крістіна Тинькевич.

Під час роботи над короткометражкою «Солатіум», яка передувала фільму «Як там Катя?», режисерка познайомилася з акторкою Анастасією Карпенко, яка, за словами Крістіни Тинькевич, і надихнула її на повний метр.

«Я не раз говорила Насті: “Одна з мотивацій зробити це кіно — зробити кіно для тебе, тому що я бачу, що ти можеш, бачу в тобі цю драму”. Актором бути дуже важко, бо ти можеш бути чудовим актором, але якщо ти чимось не чіпляєш режисера, просто буде не твій час. Так склалося, що ми з Анастасією зійшлися, можна сказати, що вона моя муза», — говорить режисерка фільму «Як там Катя?».

 Режисерка Крістіна Тинькевич та актриса Анастасія Карпенко

У центрі оповіді фільму — лікарка швидкої допомоги Анна, яка сама виховує 11-річну доньку Катю, до того ж на ній — і турбота про всю родину: сестру та хвору на деменцію матір. Попри це, вони з дочкою мріють і складають плани на майбутнє, зокрема про нову квартиру. Життя перевертається з ніг на голову, коли Катю збиває авто з донькою місцевої депутатки за кермом. Далі на героїню чекає тяжкий шлях втрати, зневіри, боротьби з вадами суспільства, за справедливість і моральний бій із собою.

 Кадр із фільму «Як там Катя?»

«Моя героїня сильна, але дуже ніжна, дуже любляча, готова для своєї родини на усе. Вона мати-одиначка, яка витягує свою родину усіма можливими й неможливими способами. Я думаю, це дуже близько для багатьох українок. Картина зроблена дуже щиро, правдиво і чесно, тому, думаю, у глядачів є можливість асоціювати себе з героїнею і з тим, що відбувається у фільмі», — розповідає виконавиця головної ролі, актриса Анастасія Карпенко.

  Акторка Анастасія Карпенко

Акторка знайома глядачам за серіалами «Лікар Ковальчук», «Слуга народу», «За три дні до кохання», а також як актриса київського Театру драми та комедії на Лівому березі Дніпра. Роль Анни у фільмі «Як там Катя?» для Анастасії Карпенко є дебютною головною роллю у повному метрі.

Фільм, що знімався до повномасштабного вторгнення, розкриває тему втрати та болю, які під час війни набули особливого значення.

«Історія унікальна й однаково зрозуміла як українському, так і європейському глядачу. Це історія про втрату близької людини, переживання цієї втрати, і це те, що близьке багатьом. На жаль, через повномасштабне вторгнення дуже багато людей стикається з втратами близьких. Зараз ця тема стала дуже актуальною», — розповідає Крістіна Тинькевич.

У своєму фільмі, окрім теми втрати, вона порушує й соціальну тему, говорить про проблеми у нашому суспільстві, зокрема про корупцію. «Чомусь у нас немає традиції в кіно про це говорити, як це відбувається в європейському кіно. Я думаю, що про цю проблему треба говорити. Якщо ми з цими проблемами не почнемо розбиратися зараз, то вони до нас прийдуть із подвійною силою, коли закінчиться війна», — говорить Крістіна Тинькевич.

 Акторка Анастасія Карпенко з глядачами перед показом фільму

Передпоказ фільму мав ще одну мету: всі запрошені могли зробити донат на підтримку учасників знімальної групи фільму, які зараз перебувають у ЗСУ та боронять нашу країну.

 У глядацькому залі

Картина була придбана HBO Europe, і після усіх етапів українського та міжнародного прокату стрічка «Як там Катя?» буде продемонстрована на найбільшому стримінговому сервісі світу.

Фото: Максим Поліщук, Анастасія Мантач, Анастасія Телікова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1468
Читайте також
21.07.2020 10:00
Ярослав Підгора-Гвяздовський
для «Детектора медіа»
2 966
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду