«Я і Фелікс»: атмосфера 90-х, підліткове дорослішання, колоритний Іздрик і баланс світла й темряви

«Я і Фелікс»: атмосфера 90-х, підліткове дорослішання, колоритний Іздрик і баланс світла й темряви

12 Квітня 2024
1011
12 Квітня 2024
13:00

«Я і Фелікс»: атмосфера 90-х, підліткове дорослішання, колоритний Іздрик і баланс світла й темряви

1011
11 квітня стартував український прокат фільму Ірини Цілик «Я і Фелікс», зйомки якого тривали чотири роки тому.
«Я і Фелікс»: атмосфера 90-х, підліткове дорослішання, колоритний Іздрик і баланс світла й темряви
«Я і Фелікс»: атмосфера 90-х, підліткове дорослішання, колоритний Іздрик і баланс світла й темряви

Останнім часом в українському кінематографі тенденцією є знімати фільми, які повертають у 90-ті роки, проте фільм «Я і Фелікс» — чи не єдиний, у якому темний антураж тих років не затьмарює світла. Кольори рівними мазками лягають на загальне полотно картини, не лишаючи по собі похмурої безвиході.

10 квітня у київському кінотеатрі «Оскар» відбувся передпоказ стрічки за участі творчої команди, яка працювала над його створенням. Фільм є дебютом в ігровому кіно режисерки та письменниці, лауреатки Шевченківської премії Ірини Цілик.

 Творча команда фільму «Я і Фелікс»

Стрічка знята за мотивами біографічної книжки «Хто ти такий?» українського письменника та військовослужбовця Артема Чеха, який є чоловіком Ірини Цілик. Одну з ролей у фільмі зіграв їхній син Андрій Чередник. Тож робота над фільм проходила у дружньому сімейному колі.

 Артем Чех, Андрій Чередник та Ірина Цілик

«Цей фільм я робила для того, щоб поговорити зі своєю родиною, з родиною Артема Чеха та загалом з родинами. Усе, що я роблю, це завжди про сім’ю і для сім’ї», — каже режисерка.

У центрі оповіді — хлопчик Тимофій, дорослішання якого відбувається в буремні 90-ті роки. Його виховують мама та бабуся. Одного разу бабуся, закохавшись, приводить жити до них у квартиру колишнього контррозвідника Фелікса, який свого часу пройшов війну в Афганістані, а нині страждає на алкоголізм і ПТСР. Тимофій сприймає його за діда та проводить у його компанії багато часу. Дитячі та підліткові роки хлопця сповнені викликами, принадами та складнощами, через які пройшли всі діти 90-х. Як знайти в телефонній книжці номер дівчинки, яка сподобалася, чи де взяти гроші на нові кросівки, які вже є у всіх однокласників? Десь у пригоді стане і дід-афганець, який — коли не п’є — стає нормальною людиною. Втім, яку роль він зіграв у долі Тимофія, хлопець дізнається, коли подорослішає та сам піде його шляхом.

 

Під час обговорення фільму

Глядачі фільму відзначають, що в порівнянні з книжкою Артема Чеха кінострічка вийшла не така песимістична та похмура й викликає зовсім інші відчуття, світлі та ностальгійні.

«Я намагалася зберегти баланс сил світла і темряви. Озираючись на часи нашого дитячого та підліткового віку, я пам’ятаю, як багато світлих моментів батьки намагалися якось додати в моє життя, але водночас було багато всього, що нас травмувало. Це була така дика суміш. Саме у цей час перемін, перехідний період ми якраз і формувалися, люди мого покоління», — каже Ірина Цілик.

 Ірина Цілик

Як розповідає режисерка, зробити екранізацію книжки Артема Чеха вона планувала давно, а от роль для сина — справа випадку. Так само випадково свою дебютну роль у кіно отримав і поет Юрій Іздрик.

«У мене не було такої мети, я до останнього вагалася, чи затверджувати сина на цю роль. Але коли я знайшла підлітка Влада Балюка, коли побачила, який він класний і як вони схожі з моїм сином, — було відчуття удачі. Я знайшла хлопців різного віку, які можуть виглядати як один герой. Випадково у фільм потрапив і Іздрик, я його попросила виручити мене та знятись у тизері. А далі виявилося, що він дуже органічно почувається у кадрі. І я ризикнула», — розповідає Ірина Цілик.

А оскільки фільм знятий за мотивами біографічної книжки Артема Чеха, то Андрію Череднику довелося грати роль персонажа, прототипом якого є його батько.

  Артем Чех та Андрій Чередник

«Я пам’ятаю, що був величезний кастинг на роль Тимофія-підлітка, ми передивилися сотні різних претендентів на роль. А ось цей (вказує на Андрія Чередника. — ДМ) на мене трохи схожий. Він мій син. Я подивився на нього і сказав: “Так, це я маленький. Мені дуже шкода тебе, ти виріс у дуже складних умовах, в 90-ті. Але я щасливий”», — прокоментував Артем Чех.

Так у картині з’явилися три дебютанти кіно: 10-річного героя зіграв Андрій Чередник, 14-річного — Владислав Балюк, а роль колоритного діда-афганця Фелікса дісталася Юрію Іздрику.

 Анастасія Карпенко

Андрій Ісаєнко з дружиною Олесею Моргунець-Ісаєнко

У фільмі також зіграли українські актори Володимир Гладкий («Дільничий з ДВРЗ»), Андрій Ісаєнко («Щедрик», «Кіборги», «Захар Беркут»), Анастасія Карпенко («Як там Катя?», «Перевізниця»).

Персонаж, якого зобразив Юрій Іздрик, колишній контррозвідник Фелікс, також має свого прототипа — і ця людина також була в житті автора роману Артема Чеха. Це був коханий чоловік його власної бабусі, і він залишив глибокий слід у житті хлопця. Разом із цим персонажем у фільмі порушується проблематика, знайома багатьом українцям. Мова про ветеранів війни, які повертаються з фронту до мирного життя, з усіма своїми болями, викликами й неможливістю іноді прилаштуватися до нових обставин життя.

Про рефлексію щодо сучасних воєнних подій під час обговорення після перегляду розповідала волонтерка та військовослужбовиця Марія Берлінська. «Історія, яку ви зняли, — це історія, відрефлексована років через двадцять. Коли та як може бути відрефлексована історія, яку ми переживаємо зараз?» — запитала вона.

Відповідаючи на це питання, Ірина Цілик сказала, що протягом десяти років митці шукають форми, як говорити про те, що з нами відбувається, проте після закінчення війни рефлексії вже будуть зовсім інші, адже, щоб подивитися на події іншими очима, потрібна дистанція.

  Марія Берлінська

А от робота з адаптації військових до мирного життя — це те, що не можна відкладати на потім. «Я дружина людини, яка двічі поверталась, — і це було непросто. І таких сімей дуже багато. Попереду багато прийняття, терпіння, діалогів. Мені здається, що книжки та фільми — один зі способів принаймні підіймати на поверхню деякі питання і намагатися говорити одне з одним», — розповіла Ірина Цілик.

 Ірина Цілик та Артем Чех

Фільм «Я і Фелікс» вперше показали українському глядачу під час Київського тижня критики у 2022 році. Далі стрічка мандрувала українськими та закордонними кінофестивалями та встигла зібрати низку нагород. Зокрема, у 2023 році отримала спеціальну нагороду 53-го італійського кінофестивалю Giffoni у категорії Generator +16, а Юрій Іздрик отримав кінопремію «Золота дзиґа» за «Найкращу чоловічу роль другого плану».

 

 

Аліна Доротюк та Анастасія Карпенко

  Ірина Славінська з чоловіком Віталієм Лямічевим

  Юлія Паєвська (Тайра)

Драму «Я і Фелікс» з 11 квітня можна побачити на широкому екрані, а тим часом команда стрічки вирушила у промотур містами України. Зустрічі з творцями фільму відбудуться в Миколаєві, Запоріжжі, Дніпрі, Харкові, Луцьку, Львові, Івано-Франківську, Житомирі та Києві.

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1011
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду