За роки великої війни присутність жінок у медіа суттєво скоротилася, — ІМІ

За роки великої війни присутність жінок у медіа суттєво скоротилася, — ІМІ

8 Березня 2024
713
8 Березня 2024
18:06

За роки великої війни присутність жінок у медіа суттєво скоротилася, — ІМІ

713
Згідно зі звітом Інституту масової інформації, лише 17% експертних коментарів дають жінки, а жінки як героїні займають 22,5% контенту онлайн-медіа.
За роки великої війни присутність жінок у медіа суттєво скоротилася, — ІМІ
За роки великої війни присутність жінок у медіа суттєво скоротилася, — ІМІ

Стереотипи відходять у минуле, але повномасштабне вторгнення росіян в Україну дуже негативно вплинуло на видимість жінок у медіа, констатували в Інституті масової інформації, який 10 років веде гендерний моніторинг ЗМІ. На перший план суспільної уваги вийшли військові, а це переважно чоловіки.

За даними дослідників та дослідниць ІМІ, щороку від 2014-го  представленість жінок у медіа зростала, але повномасштабне російське вторгнення відкинуло прогрес у цій царині щонайменше на п'ять років назад, якщо говорити про видимість жінок-експерток, і на десятиліття, якщо йдеться про жінок-героїнь матеріалів. До вторгнення, у 2021 році, на жінок припадало 30% усіх експертних коментарів у медіа, на початку 2024 року — лише 17%, констатують в ІМІ.

Згідно зі звітом організації, у першому кварталі 2024 року найбільша присутність жінок-експерток була на сайті «Суспільне. Новини» — 38% усіх експертних коментарів, найменше жінок залучали до таких коментувань редакції ТСН і «24 каналу» (по 12%) та інформагенції УНІАН (11%). Найчастіше жінки коментували міжнародну тематику (36,8%), кримінальну хроніку і ДТП (11,5%), події війни та економіку (по 9,2%), тему здоров'я (5,7%).

Найчастіше редакції залучають жінок у якості експерток, коли йдеться про сюжети, пов’язані з криміналом, — у таких публікаціях здебільшого фігурують речниці та пресофіцерки. Так, кожен дев’ятий матеріал, який коментувала жінка, стосувався ДТП, надзвичайних ситуацій та криміналу (11,5%), підрахували фахівці ІМІ.

Новини, в яких жінки коментували воєнну тематику, становили 9,2%, і головною спікеркою тут у першому кварталі 2024 року була керівниця пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк.

Лише 9,2% експертних коментарів з бізнес-тематики та загалом щодо економіки давали жінки, констатували дослідники.

Присутність жінок як героїнь нині становить 22,5% контенту онлайн-медіа. У цій царині найвищі показники з дотримання гендерного балансу мають 24 канал (42%) і ТСН (47%). Утім, як висновкували в ІМІ, «такий високий відсоток присутності жінок у матеріалах не свідчить про те, що ці матеріали мають інформаційну цінність, оскільки вони здебільшого стосуються жінок у шоубізнесі та мають ознаки сексизму». Провідним бажанням редакцій було, на думку експертів Інституту масової інформації, зібрати більше переглядів.

У яких сюжетах жінки виступали як головні героїні? Насамперед, згідно з моніторингом, медіа писали про них у матеріалах, які стосувалися шоубізнесу (39,2%), у публікаціях та сюжетах про спорт (8,8% випадків).  Жінки як героїні суспільних тем з’являлися в 6,7% матеріалів, проте найчастіше інфоприводами для цього було народження дітей або скандальні теми, пов'язані з освітнім процесом. За даними моніторингу, жінки як героїні були показані лише в поодиноких матеріалах про війну й політику.

Читайте також:

 

Колаж: Інститут масової інформації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
713
Читайте також
05.03.2021 12:00
Інститут масової інформації
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
6 549
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Остап
50 дн. тому
Насправді 8 березня це день жалоби та молитви за сотнями тисяч замордованих та ув'язнених за віру (1946)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду