detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
23.02.2024 17:55
«Конфедерація», «бандеризація» та «УПАїна»: у Польщі проаналізували антиукраїнську пропаганду в мережі
«Конфедерація», «бандеризація» та «УПАїна»: у Польщі проаналізували антиукраїнську пропаганду в мережі
82,4% всіх антиукраїнських дописів з'явились у соцмережі Х. На чільних позиціях є профілі праворадикальної «Конфедерації», її депутата та кілька анонімних акаунтів.

Аналітики польського Інституту моніторингу медіа (ІММ) та Асоціації «Демагог» підготували аналітичний звіт про антиукраїнську пропаганду в польськомовних соцмережах за 2023 рік.

Загалом протягом 2023 року аналітики зафіксували майже 289 тисяч дописів та коментарів у польському сегменті мережі, скерованих проти України та українців.

Охоплення всіх цих дописів становило понад 54 млн потенційних контактів. Це число демонструє, скільки разів користувач соцмережі міг контактувати з конкретним повідомленням, пояснюють дослідники.

Оціночна вартість рекламного еквіваленту проаналізованих матеріалів (Advertising Value Equivalent, тобто сума, яку мали би витратити на поширення цих повідомлень у вигляді реклами), становила 189 млн злотих.

82,4% всіх виявлених антиукраїнських дописів (238 тисяч) були опубліковані в соцмережі Х і лише 11,9% — у Facebook. В інших соціальних медіа, наприклад YouTube чи Instagram, на онлайн-форумах або в коментарях під статтями з'явилося 5,7% всіх антиукраїнських повідомлень.

Проте саме антиукраїнські коментарі під статтями та дописами на форумах склали аж 91% вартості AVE (рекламного еквіваленту), тобто понад 170 млн злотих. «Це лише свідчить про те, наскільки серйозною проблемою є ефективна протидія мові ворожнечі в коментарях, які з’являються, серед іншого, на популярних сайтах», — пишуть дослідники.

Аналітики визначили 10 найпопулярніших акаунтів у Facebook та X (колишній Twitter), які тиражують антиукраїнську пропаганду.

Серед них на чільних позиціях є облікові записи праворадикальних політичних партій «Конфедерація Корони Польської» та «Національного Руху», які формують зараз спільну фракцію в польському парламенті і відомі антиукраїнськими гаслами, а також їхнього депутата Ґжеґожа Брауна.

Зокрема, Браун в Х не обмежився лише антиукраїнськими гаслами, а й оприлюднив неправдиву інформацію, скеровану проти українців.

Крім того, поширюють антиукраїнські дописи різні неідентифіковані акаунти, як-от користувач TadKapla, який використовує у профілі фотографію поета Рафала Воячека. Він стверджував, що «українізація та бандеризація Польщі триває» і «ми матимемо війну з бандерівською УПАїною». Або профіль під іменем Мартін Деміров, який представився як словак, що «цікавиться Польщею». Деякі з цих профілів відкрито декларують праворадикальні погляди.

Фахівці на основі експертних знань та аналізу дискурсу визначили 18 ключових слів, які найчастіше вживають польські суб’єкти в антиукраїнській пропаганді в Польщі для знецінювання України та українців за національною ознакою. Серед них, зокрема, є низка слів, пов’язаних з Бандерою та УПА: бандерівці, бандерівський, бандеризація, УПАїна, УПАдлинці тощо, а також окреслення укри, хохли і заклики на кшталт «Стоп українізації Польщі» чи «Стоп бандеризації Польщі».

Серед найпоширеніших антиукраїнських наративів у польському дискурсі дослідники виокремили нарацію про українців у Польщі, які нібито живуть за рахунок польського платника податків, про українських водіїв, що «несуть смерть на польських дорогах», з маніпулюванням поліцейською інформацією, про наплив дезертирів з України, про трактування поляків у Польщі як громадян другого сорту через наплив українців, а також різні «божевільні теорії змови» про агресію України проти Польщі.

Аналітики не виявили посилення антиукраїнської пропаганди під час виборчої кампанії в Польщі — щомісячна кількість антиукраїнських постів у період з травня по грудень залишалась приблизно на тому ж рівні. Утім, невелике зростання можна помітити під час акції протесту польських аграріїв та перевізників на кордоні з Україною.

Інститут моніторингу медіа (IMM) — польська компанія, що пропонує інструменти та послуги у сфері моніторингу медіа, інтернету та соцмереж. Асоціація «Демагог» — найстарша некомерційна організація в Польщі, яка займається перевіркою фактів, боротьбою з дезінформацією, контролює правдивість висловлювань політиків та розвиває медіаграмотність суспільства з 2014 року.

Читайте також:

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY