Україна та Данія підписали безпекову угоду

Україна та Данія підписали безпекову угоду

23 Лютого 2024
508
23 Лютого 2024
17:17

Україна та Данія підписали безпекову угоду

508
На пресконференції після підписання документа Володимир Зеленський підкреслив, що саме Данія відіграла ключову роль у розблокуванні рішення про постачання винищувачів F-16 для України.
Україна та Данія підписали безпекову угоду
Україна та Данія підписали безпекову угоду

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали у Львові Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Інформацію про цю подію опублікувало Офіційне інтернет-представництво Президента.

«Угода з Данією передбачає комплексну оборонну, політичну допомогу, дипломатичну взаємодію. Цього року військова підтримка від Данії для України становитиме 1 мільярд 800 мільйонів євро. На період до 2028 року данський Фонд на підтримку України становитиме 8,5 мільярда, і це відчутно. Ми дуже дякуємо за таку потужну підтримку», — сказав Володимир Зеленський, звертаючись до Метте Фредеріксен

Рамковий документ, текст якого вже оприлюднено на сайті глави держави, передбачає сприяння з боку Данії європейській та євроатлантичній інтеграції України, всебічну й довгострокову підтримку оборони України.

Данія задекларувала зобов’язання співпрацювати в галузі оборонної промисловості та кібербезпеки, підтримувати зусилля з розбудови та зміцнення Повітряних сил та ППО України, розвитку морського флоту, допомоги в розмінуванні територій та наданні відповідного обладнання для цього та ін. Згідно з угодою, країна-партнер надасть Україні високотехнологічну військову допомогу, таку як безпілотники, засоби зв'язку, радари та обладнання для виявлення.

Оскільки Данія є співголовою Коаліції військово-повітряних сил (AFCC), в угоді зафіксовано зобов’язання «підтримувати зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через Коаліцію (AFCC), зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів (...) в Україні».

На пресконференції у Львові, що відбулася після підписання безпекової угоди, Володимир Зеленський наголосив, що саме Данія відіграла ключову роль у розблокуванні рішення про постачання винищувачів F-16 для України.

В Офісі Президента нагадали, що «Данія — перша країна, що не є членом Групи Семи, з якою Україна уклала подібну угоду».

До цього часу Україна підписала угоди про співробітництво у сфері безпеки з трьома державами — Великою Британією, Німеччиною та Францією. Ці угоди Україна підписала з партнерами на виконання декларації країн G7 про гарантії безпеки для України

Фото: сайт Президента України

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
508
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду