detector.media
Захар Злива
«Детектор медіа»
23.02.2024 17:17
Україна та Данія підписали безпекову угоду
Україна та Данія підписали безпекову угоду
На пресконференції після підписання документа Володимир Зеленський підкреслив, що саме Данія відіграла ключову роль у розблокуванні рішення про постачання винищувачів F-16 для України.

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали у Львові Угоду про співробітництво у сфері безпеки. Інформацію про цю подію опублікувало Офіційне інтернет-представництво Президента.

«Угода з Данією передбачає комплексну оборонну, політичну допомогу, дипломатичну взаємодію. Цього року військова підтримка від Данії для України становитиме 1 мільярд 800 мільйонів євро. На період до 2028 року данський Фонд на підтримку України становитиме 8,5 мільярда, і це відчутно. Ми дуже дякуємо за таку потужну підтримку», — сказав Володимир Зеленський, звертаючись до Метте Фредеріксен

Рамковий документ, текст якого вже оприлюднено на сайті глави держави, передбачає сприяння з боку Данії європейській та євроатлантичній інтеграції України, всебічну й довгострокову підтримку оборони України.

Данія задекларувала зобов’язання співпрацювати в галузі оборонної промисловості та кібербезпеки, підтримувати зусилля з розбудови та зміцнення Повітряних сил та ППО України, розвитку морського флоту, допомоги в розмінуванні територій та наданні відповідного обладнання для цього та ін. Згідно з угодою, країна-партнер надасть Україні високотехнологічну військову допомогу, таку як безпілотники, засоби зв'язку, радари та обладнання для виявлення.

Оскільки Данія є співголовою Коаліції військово-повітряних сил (AFCC), в угоді зафіксовано зобов’язання «підтримувати зусилля із забезпечення цілісного потенціалу F-16 через Коаліцію (AFCC), зокрема шляхом надання винищувачів, боєприпасів, тренажерів та навчання, а також роблячи внесок у довгострокове обслуговування винищувачів (...) в Україні».

На пресконференції у Львові, що відбулася після підписання безпекової угоди, Володимир Зеленський наголосив, що саме Данія відіграла ключову роль у розблокуванні рішення про постачання винищувачів F-16 для України.

В Офісі Президента нагадали, що «Данія — перша країна, що не є членом Групи Семи, з якою Україна уклала подібну угоду».

До цього часу Україна підписала угоди про співробітництво у сфері безпеки з трьома державами — Великою Британією, Німеччиною та Францією. Ці угоди Україна підписала з партнерами на виконання декларації країн G7 про гарантії безпеки для України

Фото: сайт Президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY