У Раді Європи відкрили фотовиставку про дітей на війні в Україні (ФОТО)

У Раді Європи відкрили фотовиставку про дітей на війні в Україні (ФОТО)

20 Лютого 2024
1732
20 Лютого 2024
11:02

У Раді Європи відкрили фотовиставку про дітей на війні в Україні (ФОТО)

1732
Серію світлин створив відомий французький фотограф українського походження Юрій Білак, який фотографує Україну з 2014 року, починаючи з подій Революції гідності.
У Раді Європи відкрили фотовиставку про дітей на війні в Україні (ФОТО)
У Раді Європи відкрили фотовиставку про дітей на війні в Україні (ФОТО)

У Палаці Європи в Страсбурзі до другої річниці повномасштабної війни в Україні відкрили фотовиставку «Світанок». Вона складається з серії світлин, на яких зображені українські діти, чиї домівки, села та міста були зруйновані окупантами. Відзняв фото відомий французький фотограф українського походження Юрій Білак. Про це повідомляє кореспондент інформагентства «Укрінформ» у Франції.

«Ці діти повинні бути в школі, грати з друзями, проводити час зі своїми сім'ями, мріяти про майбутнє. Натомість сотні українських дітей були вбиті, понад тисячу — поранені, а десятки тисяч — викрадені і відправлені до Росії, Білорусі або на українську територію, що перебуває під російською окупацією», — сказав заступник генерального секретаря Ради Європи Бйорн Берге, відкриваючи експозицію.

За його словами, міжнародна спільнота не повинна забувати, що за всією цією статистикою стоять конкретні діти, чиї життя були зруйновані безпосередньо внаслідок жахливих злочинів Росії.

«За допомогою цих потужних фотографій Юрій Білак розкриває сувору реальність дитинства, затьмарену наслідками російської агресії, і нагадує нам про радощі та безпеку, яких несправедливо позбавлені ці юні душі», — зауважив своєю чергою постійний представник України при Раді Європи Борис Тарасюк. Це, на думку українського дипломата, нагадування про спільний обов'язок захищати невинних дітей і невтомно працювати заради світу, де мир, діалог і дипломатія переважають над війною та агресією.

Юрій Білак народився у Франції в українській сім’ї, яка потрапила туди після Другої світової війни. Він фотографує Україну з 2014 року. Фіксував події Революції гідності, російсько-української війни, жив та знімав на Гуцульщині, спускався у шахти Донбасу.

З початком повномасштабної війни Білак зняв також проєкт про дитинство в зоні бойових дій. На фотографіях діти з Бучі, Ірпеня, Гостомеля, Бородянки, Чернігова, Новоселівки, Ягідного, Лукашівки, Маріуполя та Вінниці. До кожної світлини додається коротка історія про долю зображеної на ній дитини.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що на Контрактовій площі в Києві презентували виставку бельгійського фотографа Джима Сюмкая, який у 2014 році фіксував події Революції гідності. Серед робіт, представлених в експозиції «Київ 2014. Повернення», — світлини учасників Революції гідності, наметового містечка в центрі столиці та трагічних моментів прощання з героями Небесної сотні.

Також ми писали про те, що дитячий фонд ЮНІСЕФ визнав фотографією 2023 року світлину під назвою «Під темними хмарами війни», яку зробив на Рівненщині польський фотограф Патрик Ярач. Фотографія з трьома дівчатами і стовпом чорного диму від вибуху на задньому плані «символізує світло дитячої стійкості та радості, що проривається крізь темряву глобальних воєн, конфліктів і катастроф».

Як відомо, Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, яка закликає країни-члени визнати депортацію українських дітей Росією геноцидом українського народу.

За даними ООН, майже мільйон дітей, які постраждали внаслідок російського вторгнення в Україну, не мають належного доступу до продовження освіти. Це може позначитись на майбутньому цілого покоління.

Фото: Юрій Білак (надані «Укрінформу» представництвом України у Раді Європи)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1732
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду