detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
20.02.2024 19:54
У Росії видання «Радіо Свобода» внесли до реєстру «небажаних організацій»
У Росії видання «Радіо Свобода» внесли до реєстру «небажаних організацій»
Організаціям, що потрапили до списку «небажаних», заборонено працювати в країні, а громадянам Росії — співпрацювати з ними під загрозою кримінального переслідування.

Мін'юст Росії вніс корпорацію «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» до переліку іноземних і міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнана «небажаною» на території країни. Про це повідомив мовник із посиланням на сайт російського відомства.

Згідно з даними реєстру, «Радіо Свобода» стало 142-ю організацією, внесеною до цього списку. Як повідомило російське державне агентство новин ТАСС, генпрокуратура РФ ухвалила рішення про визнання діяльності корпорації небажаною 2 лютого 2024 року.

Ще навесні 2022 року сайти й акаунти в кількох соціальних мережах російськомовних проєктів «Радіо Свобода» були заблоковані Роскомнаглядом через відмову видалити інформацію про російське вторгнення в Україну. 

Варто зазначити, що російський закон про «небажані організації» спрямований проти неурядових організацій, що отримують фінансування з іноземних джерел. До реєстру потрапляють організації, діяльність яких, за версією російської влади, становить загрозу для основ конституційного ладу, безпеки чи обороноздатності країни. Організаціям, внесеним до списку, заборонено працювати в країні, а громадянам Росії — співпрацювати з ними під загрозою кримінального переслідування.

Нагадаємо, у грудні 2021 року в Білорусі також визнали «екстремістськими формуваннями» сайт місцевої служби «Радіо Свобода», а також акаунти білоруської служби в соціальних мережах. У грудні 2023-го до «республіканського списку екстремістських матеріалів» також вперше потрапили тікток-канали української та російської редакцій.

Окрім цього, нещодавно в Білорусі оголосили «екстремістськими» сайт і соцмережі телеканалу «Настоящее время», а також проєкти «Настоящее время. Азия», «Настоящее время. Док», «Настоящее время. Беларусь», «Настоящее время. Сюжеты» та «Настоящее время. Балтия».

Фото: Андрій Дубчак / «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY