Конституційний суд Латвії визнав законним мовний іспит для громадян РФ

Конституційний суд Латвії визнав законним мовний іспит для громадян РФ

15 Лютого 2024
998
15 Лютого 2024
18:45

Конституційний суд Латвії визнав законним мовний іспит для громадян РФ

998
Якщо росіяни не виконають вимоги закону про імміграцію, їм загрожує депортація з країни.
Конституційний суд Латвії визнав законним мовний іспит для громадян РФ
Конституційний суд Латвії визнав законним мовний іспит для громадян РФ

Конституційний суд Латвії визнав законною вимогу до громадян РФ у визначені законом терміни скласти іспит з латиської мови та вказати джерело доходів, щоб отримати посвідку на постійне проживання в ЄС. Про це повідомило видання Delfi.

Якщо росіяни, які раніше були негромадянами Латвії, не виконають вимоги закону про імміграцію, їм загрожує депортація з країни. Суд також визнав останню редакцію закону, що дала росіянам відтермінування на складання іспиту в два роки, пропорційною і відповідною Конституції Латвії.

Окрім цього, суд вважає, що громадяни Росії мали достатньо часу на вивчення латиської мови. Якщо ж людина не записалася на іспит, не подала документи тощо, то вона продемонструвала свою незацікавленість у збереженні зв'язків з Латвією. У такому разі рішення про видворення з країни може розглядатися як пропорційне.

До того ж суд визнав, що наявність російського паспорта після повномасштабного вторгнення РФ в Україну можна розглядати в контексті питання державної безпеки.

Раніше до Конституційного суду було подано позови від 29 громадян Росії, колишніх негромадян Латвії, які просили перевірити, чи відповідають поправки до Закону про імміграцію Конституції та Декларації з прав людини.

Нагадаємо, ще в травні минулого року уряд Латвії запровадив мовний тест, який мають скласти понад 20 000 громадян Росії. Цей іспит є обов'язковою умовою для здобуття статусу постійного жителя ЄС. Окрім цього, росіяни мають заповнити анкету, в якій є запитання, зокрема про вторгнення Росії в Україну, радянську окупацію Латвії та пам'ятники, встановлені за часів СРСР. Відповіді на них оцінює Служба держбезпеки країни (СДБ).

У вересні 2023-го ми писали про те, що Латвія не видала дозволу на постійне проживання в ЄС майже сотні росіян попри складений ними мовний іспит, оскільки СДБ виявила в їхніх анкетах певні ризики. 

Фото: Flickr / Latvijas armija

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
998
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду