Росія в Україні набула досвіду для посилення дезінформації в рік виборів у ЄС і США, — звіт французьких кіберфахівців

Росія в Україні набула досвіду для посилення дезінформації в рік виборів у ЄС і США, — звіт французьких кіберфахівців

13 Лютого 2024
878
13 Лютого 2024
21:45

Росія в Україні набула досвіду для посилення дезінформації в рік виборів у ЄС і США, — звіт французьких кіберфахівців

878
У звіті французького відомства Viginum, що є частиною урядової служби, яка відстежує загрози іноземного цифрового втручання, наголошено: російська інтернет-мережа Portal Kombat може бути дуже швидко активована для «велетенської» хвилі дезінформації.
Росія в Україні набула досвіду для посилення дезінформації в рік виборів у ЄС і США, — звіт французьких кіберфахівців
Росія в Україні набула досвіду для посилення дезінформації в рік виборів у ЄС і США, — звіт французьких кіберфахівців

Мережа вебсайтів, якою керує Росія і яка призначена для поширення цільової пропаганди й дезінформації, пов’язаної з війною РФ проти України, тепер спрямована і на аудиторії в західних країнах, передає «Голос Америки» з посиланням на французьких фахівців з інформаційної безпеки, які оприлюднили звіт щодо діяльності виявленої ними російської інтернет-мережі.  

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», у звіті французького відомства Viginum, що є частиною урядової служби, яка відстежує загрози іноземного цифрового втручання, йдеться про аналіз принаймні 193 вебсайтів, головне завдання яких — поширення матеріалів, що виправдовують дії РФ та очорнюють Україну, а також дискредитують західні уряди. 

Основу нової мережі, яку французи називають Portal Kombat, становлять сайти, що з різним рівнем активності пишуть англійською, французькою, іспанською, польською та іншими мовами. 

Тож «Голос Америки» акцентує на тому, що підкреслюється у французькому звіті: російська інтернет-мережа може бути дуже швидко активована для «велетенської» хвилі дезінформації.  

«Головним завдання сайтів, як виглядає, є висвітлення російсько-українського конфлікту, позитивно подаючи “спеціальну військову операцію” і при цьому очорнюючи Україну та її керівників. Ці дуже ідеологічно спрямовані матеріали подають відверто неточні або оманливі твердження, які, зокрема у випадку спрямованого на Францію сайту pravda-fr[.]com, напряму посилюють поляризацію франкомовних дискусій у відкритому цифровому просторі», — йдеться у звіті.  

Видання нагадує, що Франція і раніше покладала на Росію відповідальність, зокрема, за те, що французькою стороною було названо «спробами втручання у французькі вибори та прямими інформаційними атаками з метою впливу на французьке суспільство й урядову політику». 

«Голос Америки» також повідомляє, що влітку 2023 року в інтернеті з’являлися фейкові сайти французького міністерства закордонних справ та французьких ЗМІ, на яких поширювалася неправдива інформація, нібито у Франці планували запровадити спеціальний податок на військову допомогу Україні. 

«Росія прагне знищити європейську згуртованість. Гірше того, вона хоче виснажити наші демократії, обманюючи наш розум, розмиваючи межі між правдою та брехнею та маніпулюючи інформацією. І, як ви знаєте, на початку червня 400 мільйонів виборців підуть на виборчі дільниці, щоб вільно подати свій голос. Росія буде намагатися вкрасти це право, захопивши демократичні дебати. А ми готові захистити наших громадян від маніпулювання інформацією», — заявив французький міністр закордонних справ Стефан Сежурне

Крім того, англомовний сайт російської мережі (pravda-en[.]com) зараз багато переповідає висловлювання американського журналіста Такера Карлсона, відомого, як зазначає «Голос Америки», «заявами, про те, що він вболіває за Росію, та закликами припинити допомагати українцям оборонятися від російської агресії». 

Зауважимо, що звіт французької урядової служби, яка відстежує загрози іноземного цифрового втручання, був оприлюднений у день переговорів представників держав «Веймарського трикутника», до якого входять Франція, Польща та Німеччина.  Глави їхніх МЗС, зокрема, обговорили боротьбу з російською дезінформацією, а міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок повідомила про ліквідацію в Німеччині величезної проросійської дезінформаційної мережі та заявила про розвиток співпраці для боротьби з російською пропагандою. Учасники зустрічі також обговорили протидію втручанню Кремля у вибори в країнах ЄС. 

 Фото: gettyimages

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
878
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду