Німецького журналіста, який роками прославляв Путіна, спонсорував російський олігарх

Німецького журналіста, який роками прославляв Путіна, спонсорував російський олігарх

15 Листопада 2023
1649
15 Листопада 2023
12:46

Німецького журналіста, який роками прославляв Путіна, спонсорував російський олігарх

1649
Секретні фінансові домовленості пов'язували автора статей, фільмів та книг про російського диктатора з компаніями, близькими до Олексія Мордашова.
Німецького журналіста, який роками прославляв Путіна, спонсорував російський олігарх
Німецького журналіста, який роками прославляв Путіна, спонсорував російський олігарх

Німецький журналіст, режисер-документаліст і письменник Хуберт Зайпель, який зняв фільм про Путіна і написав про нього дві книги, отримав сотні тисяч євро з офшорів, пов’язаних з російським олігархом Олексієм Мордашовим.

Про це свідчать документи кіпрських юридичних компаній, на основі витоку яких міжнародний проєкт Cyprus Confidential («Таємниці Кіпру») зробив своє розслідування.

Як пише російське видання «Важные истории», яке також брало участь у розслідуванні, дві книги Зайпеля — «Путін. Логіка влади» (2015 року) і «Влада Путіна. Навіщо Європі Росія» (2021 року) — були видані кількома мовами і стали бестселерами з десятками тисяч проданих примірників. А документальний фільм «Я, Путін. Портрет», зроблений ним у 2012 році, був номінований на премію німецького телебачення за найкращий репортаж.

«Сфера компетенції Зайпеля — Росія. Воно й зрозуміло: за словами Зайпеля, він не тільки багато років вивчав Росію як дослідник, а й “під сотню разів” спілкувався з російським президентом», — зазначають журналісти «Важных историй» і звертають увагу на ту обставину, що Зайпеля неодноразово звинувачували у браку критичності щодо почутого від кремлівського диктатора.

Пояснення знайшлось — секретні фінансові домовленості, які роками пов'язували Зайпеля з компаніями, близькими до російського олігарха Олексія Мордашова. Згідно з документами, що опинилися в  розпорядженні журналістів-розслідувачів, у 2018 році Зайпель підписав «спонсорський договір», який мав принести йому щонайменше 600 тисяч євро. За договором ця сума виділялася на створення і популяризацію книжки про «політичний клімат у Росії». Цією книгою і стала «Влада Путіна. Навіщо Європі Росія?», опублікована 2021 року поважним гамбурзьким видавництвом Hoffmann und Campe. 

«Очевидно, на підготовку попередньої книги Зайпеля “Путін. Логіка влади” було укладено окрему угоду на окрему суму. Про спонсорські договори і можливий конфлікт інтересів Зайпеля читачі дізнатися не могли — у книгах про них не було ані слова. Не знав про них і видавець обох бестселерів», — стверджує видання, отримавши відповідь на свій запит від Hoffmann und Campe.

Зазначається, що спонсор ховався за компанією-пустушкою De Vere Worldwide Corporation з Британських Віргінських островів. Ця компанія записана на Ігоря Воскресенського, одного з директорів «Силових машин», машинобудівного гіганта, власником якого був російський олігарх Олексій Мордашов.

Як свідок свій підпис на спонсорській угоді поставив ще один співробітник Мордашова, Дмитро Федотов, багаторічний керівник юридичного відділу металургійного гіганта «Северсталь», що належить олігарху.

Гроші на виплати Зайпелю приходили в De Vere Worldwide від офшорів, бенефіціаром яких був сам Мордашов: у 2018 і 2019 роках два офшори переказали De Vere Worldwide загалом 610 тисяч євро. Після кожного такого переказу De Vere відправляла гроші на користь Зайпеля.

Відповідаючи телефоном на запитання Paper Trail Media про діяльність De Vere Worldwide, Воскресенський сказав, що не пам'ятає такої компанії, і поклав слухавку. Федотов і Мордашов на запити не відповіли.

Олексій Мордашов — постійний учасник російського списку мільярдерів, який складає журнал Forbes. У 2021 олігарх навіть очолив його зі статками в майже 30 млрд доларів (нинішнього року він на п'ятому місці). Його називали одним зі спонсорів будівництва палацу Путіна під Геленджиком. Структурам Мордашова також належали великі пакети акцій банку «Росія» (відомого також як «банк друзів Путіна») і «Національної медіагрупи», яка контролює значну частину російського телемовлення і медіаринку загалом. Після вторгнення Росії в Україну Мордашов потрапив під західні санкції.

Відповідаючи на запитання Paper Trail Media, Зайпель визнав, що книжки про Путіна спонсорував російський мільярдер, однак він не вважає, що це якось дискредитує його праці. 

Cyprus Confidential — глобальне розслідування на базі витоку 3,6 млн документів шести кіпрських компаній, які займаються реєстрацією фірм і консалтингом. Його під егідою Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів (ICIJ) і німецького Paper Trail Media провели 270 журналістів із 69 медіа.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, що розслідувачі The Insider знайшли в Латвії бізнес російських олігархів, які отримують гранти ЄС і постачають продукцію Міноборони Росії.

Також ми писали про те, що, за інформацією The Moscow Times, підконтрольні Кремлю медіа отримали вказівку не згадувати в негативному ключі російського  мільярдера Романа Абрамовича, який давно не живе в Росії і відмовився повертатися навіть після того, як через санкції був змушений покинути Британію.

На фото — Хуберт Зайпель з Володимиром Путіним

Фото: kremlin.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1649
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду