Наука толерантності, турботи ката й міжзоряна драма. Що подивитися в кінотеатрах у лютому

Наука толерантності, турботи ката й міжзоряна драма. Що подивитися в кінотеатрах у лютому

2 Лютого 2024
1823
2 Лютого 2024
13:00

Наука толерантності, турботи ката й міжзоряна драма. Що подивитися в кінотеатрах у лютому

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1823
На завершення зими кінопрокатники підготували для глядачів кілька гучних прем’єр. Серед них — і українські фільми.
Наука толерантності, турботи ката й міжзоряна драма. Що подивитися в кінотеатрах у лютому
Наука толерантності, турботи ката й міжзоряна драма. Що подивитися в кінотеатрах у лютому

«Інший Франко» (режисер Ігор Висневський) розповідає про життя Петра Франка — сина Івана Франка, військового аса часів УНР і, пізніше, науковця. Фільм починається в червні 1941 року, коли до маєтку Франків у Львові приїздить старий друг і бойовий побратим Петра Андрій Грищук, із яким вони разом стояли біля витоків «Пласту», рятувалися з палаючого літака і з ворожого полону.

«Інший Франко»

З великою ймовірністю, чималий розголос і глядацьку увагу матиме прем’єра чорної комедії Аркадія Непиталюка  «Уроки толерантності».

Уже короткий виклад сюжету інтригує і виглядає доволі провокаційно з огляду на нашу все ще далеко не толерантну реальність. Провінційна шкільна вчителька, бажаючи врятувати родину від розпаду та кредиторів, вмовляє чоловіка і дітей підписатися на державну програму з євроінтеграції «Уроки толерантності». За умовами гранту вони мають на певний час оселити у себе вдома ЛГБТ-представника та громадського активіста. Тепер цілком собі традиційна родина вимушена боротися з власними упередженнями, гомофобією та неприйняттям інакшості. Аркадій Непиталюк вміє показувати крайнощі нашого національного характеру максимально кумедно, як він довів іще своїм повнометражним дебютом «Припутні» (2017) та короткометражкою «Кров’янка» (2016). Новий фільм явно насмішить зал — і навіть, можливо, чогось навчить.

«Уроки толерантності»

Що ж до закордонного репертуару, то в лютому ми побачимо кілька призерів потужних міжнародних фестивалів, а також один давно очікуваний блокбастер.

Так, у драмі «Учительська» (режисер Ількер Чатак, Німеччина), відзначеній призом на Берлінале, події розгортаються у звичайній німецькій школі. Одного з учнів підозрюють у крадіжці, і молода вчителька-ідеалістка Карла (зірка серіалу «Вавилон — Берлін» Леоні Бенеш) вирішує докопатися до суті справи. Однак це призводить до серйозної кризи, через яку Карла опиняється на роздоріжжі між своїми ідеалами та шкільною системою, де наслідки її дій загрожують зламати її саму.

«Учительська»

«Смак пристрасті» (режисер Чан Ань Хунг, Франція) має приз Каннського фестивалю за найкращу режисуру. Ця костюмована стрічка (час подій — 1885 рік) є, по суті, суцільним гастрономічним атракціоном. Головна героїня, геніальна кухарка Євгенія (Жюльєт Бінош) 20 років працювала на відомого гурмана Додіна (Бенуа Мажімель). З часом кухарські виправи перетворилися на романтичні стосунки. В цьому фільмі є все, що відповідає стандарту типового французького фільму: вродливі герої(ні), красиве кохання і дуже, дуже багато найрізноманітнішої їжі.

«Смак пристрасті»

«Зона інтересу» (режисер Джонатан Глейзер, США — Велика Британія — Польща) отримала в Каннах Гран-прі журі та приз ФІПРЕССІ. Жахлива правда цього сюжету розкривається поступово. Чоловік із дружиною будують житло мрії — з двоповерховим особняком, затишним садом, дорогими меблями, сімейними вечорами. І тільки високий паркан, увінчаний колючим дротом, нагадує, що просто поруч із райським куточком родини Гьосс цілодобово функціонує концтабір Освенцим, де батько сімейства працює комендантом. Джонатан Глейзер у «Зоні інтересів» частково реалізував провокаційну ідею — зняти роботу концтабору з погляду ката. Літературною основою фільму став однойменний роман Мартіна Еміса. Особливої переконливості історії надають точні, переконливі акторські роботи Крістіана Фріделя (Рудольф Гьосс) і зірки німецького кіно Сандри Гюллер (Гедвіга Гьосс).

«Зона інтересу»

Безумовно, найочікуваніший фільм місяця — «Дюна: Частина друга» (режисер Дені Вільньов, США).     

«Дюна: Частина друга»

Схоже, культовий роман Френка Герберта «Дюна», якому так не щастило з екранізаціями, знайшов в особі канадського режисера Дені Вільньова («Прибуття», «Той, хто біжить по лезу 2049») свого екранного рятівника. Перша «Дюна» заробила понад 400 мільйонів доларів і отримала шість «Оскарів». У другій частині Вільньов відповідно до першоджерела зосереджується на становленні принца-вигнанця Пола Атрейдеса (Тімоті Шаламе) у племені фременів у суворих ландшафтах пустельної планети. Судячи з попередніх відгуків, у сюжетній канві буде посилено роль Чані (Зендая Коулман), юної фременки — коханої Пола. В інших ролях — низка американських і європейських зірок: Ребека Фергюсон, Стеллан Скарсгард, Флоренс П’ю, Крістофер Вокен, Леа Сейду, Гав’єр Бардем. Вільньов має рідкісний дар — втілювати велелюдні та крупнобюджетні постановки, не виходячи за межі доброго смаку та здорового глузду. Тож є надія, що друга «Дюна» здобуде не менший успіх, ніж перша.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1823
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду