Росіяни запустили на окупованих територіях супутниковий «Русский мир». Що це та як Україна може йому протидіяти

Росіяни запустили на окупованих територіях супутниковий «Русский мир». Що це та як Україна може йому протидіяти

23 Січня 2024
13191
23 Січня 2024
09:00

Росіяни запустили на окупованих територіях супутниковий «Русский мир». Що це та як Україна може йому протидіяти

13191
Безплатно роздають обладнання для прийому своїх каналів, користуються тим, що Україна не налагодила мовлення й закодувала телеканали.
Росіяни запустили на окупованих територіях супутниковий «Русский мир». Що це та як Україна може йому протидіяти
Росіяни запустили на окупованих територіях супутниковий «Русский мир». Що це та як Україна може йому протидіяти

Упродовж минулого року Росія запустила на українських окупованих територіях проєкт супутникового телебачення «Русский мир». Він створений, щоб позбавити користувачів супутника можливості дивитись українські та європейські канали й замінити їх пропагандою. На окупованих територіях росіяни намагаються створити інформаційний вакуум, узяти під контроль ефірне, кабельне телебачення, інтернет і мобільний зв’язок. Як тільки ворог входив у захоплені місця, то найперше займав вежі, з яких транслювався ефірний сигнал, і переналаштовував обладнання, блокував доступ до українського контенту всіма можливими способами. Пропаганда — це його основна зброя, яка випробувана на власному населенні й зарекомендувала себе як надзвичайно ефективна.

Супутникове мовлення у захоплених ворогом містах і селищах залишалося чи не єдиним способом дивитись українські канали у відкритому доступі. І саме для протидії цьому спрямована російська федеральна програма з неоригінальною назвою «Русский мир».

Супутниковий прийом на окупованих територіях України

За словами Миколи Фаєнгольда, власника компаній «Інфінітас» і «Айплюс», у 2021 році на окупованих територіях супутникове телебачення використовували приблизно 300 тисяч домогосподарств.

Адже території, які опинилися під окупацією, на півдні, наближені до Криму, ефірний сигнал покривав не всюди. За словами представника Національної ради з питань телебачення та радіомовлення у Херсонській області Сергія Мовчана, до повномасштабного вторгнення у тих районах Херсонщини, зокрема на лівобережжі, де були так звані «білі плями», тобто слабкий сигнал цифрового телебачення, люди користувалися супутниковим.

«Розумієте, до війни у нас була система, коли південь Херсонської області покривався сигналом з півночі Криму. Ці передавальні станції працювали у бік Генічеського району, зокрема. Але коли росіяни захопили Крим, вони переналаштували наявне там обладнання і почали завозити своє потужне, встановлювати додаткові передавачі. До прикладу, в Україні, щоб почати мовити на певній частоті — її потрібно прорахувати, отримати певні технічні дозволи, міжнародну координацію. А росіяни цим нехтують, просто ставлять потужні передавачі й починають транслювати у наш бік свої програми», — каже Сергій Мовчан.

Ще до повномасштабного вторгнення, у 2017–2021 роках, окупанти будували нові вежі та ставили передавальне обладнання. У той час, як згадує Сергій Мовчан, вже фіксували сигнали теле- та радіопрограм із тимчасово окупованого Криму на 50 км углиб Херсонської області. У 2018 році Україна перейшла на цифрове телемовлення, але залишила працювати аналогові передавачі у регіонах, прилеглих до тимчасово окупованих Луганської, Донецької областей і Криму, тобто на територіях, найбільше вразливих до інформаційного впливу Росії.

 Сергій Мовчан  (фото з сайту kherson.rayon.in.ua)

«Але, на жаль, в області залишалися місця зі слабким ефірним покриттям, тому люди користувалися супутниковим телебаченням. Зокрема, у Каланчацькому та Генічеському районі. Найбільша наповненість супутниковими приймачами — це Генічеський район. Якщо їдеш уздовж траси, то бачиш 2–3 тарілки, налаштовані на різні супутники. Але тут варто згадати, що до повномасштабного вторгнення кодування українських популярних каналів на супутнику підштовхнуло людей до перегляду російських каналів, які були у відкритому доступі. І хоча пропонувалася нескладна методика отримання програм від українських провайдерів із помірною абонплатою, більшість споживачів пішла звичним шляхом — дивитися безплатне, але російське», — говорить представник регулятора.

Кодування українських каналів на супутнику відбулося на початку 2020 року. Це було наслідком бізнес-рішення ключових гравців індустрії — медіагруп, яке мало дати поштовх для розвитку платного телебачення. Тобто найпопулярніші канали кодують свій сигнал на супутнику, і користувачі, які мають «тарілку» й раніше дивились їх у відкритому доступі, підключають платні пакети та сплачують абонплату провайдерам. Так ринок працює у світі.

Але агресор, який захопив у 2014 частину українських територій і планував це робити й надалі, не грає за правилами цивілізованого ринку. Пропагандистські російські канали лишались у вільному доступі та створювали альтернативу тим українським каналам, які закодувалися.

Супутник до кодування був лідером за типами прийому телевізійного сигналу на українському ринку: ним користувалися 34% телевізійних домогосподарств, а це 4,5 млн DTH-домогосподарств (дослідження SES за 2019 рік). Медіагрупи сподівалися, що з них 45%, або 2 мільйони користувачів, перейдуть у платний сегмент (дані соціологічного дослідження, проведеного в березні 2019 року на замовлення «1+1 медіа»). Однак це зробила лише п’ята частина. «Безплатний супутник залишилося дивитися 70% домогосподарств. Лише 30–35% розподілилися за іншими типами прийому», — розповідала за пів року після кодування очільниця супутникової платформи Viasat Світлана Міщенко.

Чи дійсно ті, хто не перейшов у платне ТБ, став дивитися тільки російські канали та чи це саме жителі окупованих зараз територій, ніхто не досліджував і не знає. Але фактом лишається те, що кодування ворог використав у своїх цілях.

І очевидно, що поширеність супутникових тарілок на окупованих територіях спонукала його почати проєкт «Русский мир» у другий рік повномасштабної війни. При цьому, можливо, саме розкодування українських каналів підштовхнуло росіян до таких дій.

Супутникове телебачення «Русский мир»

Як повідомляє окупант на своїх сайтах, це безплатний пакет, спеціально створений для жителів Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей і Криму. Цей проєкт ворог впроваджував упродовж 2023 року. Жителі окупованих територій навіть після окупації могли приймати сигнал із супутників Hotbird 13, Astra 4a та Amos 3/7, на яких, окрім російських, є українські та європейські канали. Тому росіяни запустили пакет «Русский мир» на своєму супутнику Express-AT1 56, де немає жодної альтернативи.

«Для нього тарілка має бути направлена на 56-й градус убік. Також потрібно мати їхній приймач із системою умовного доступу DRECrypt. Тобто після втілення цього проєкту окупаційна влада матиме чіткий орієнтир на те, у кого залишився доступ до українських, європейських телеканалів (для яких необхідно мати 3 головки на супутниковій тарілці та класичну сторону). Якщо раніше налаштування цих телеканалів було добровільним, то зараз у противника є чітка задача примусово викорінити можливість перегляду українських телеканалів для жителів окупованих регіонів», — каже Микола Фаєнгольд.

 Микола Фаєнгольд (фото: «Детектор медіа»)

У цей пакет входять 20 федеральних каналів, 10 регіональних каналів (тобто каналів, мовлення яких ведеться із Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей і Криму) та спеціально створені фільмові канали. Ці канали закодовані, їх відкриває лише той тюнер, який роздають росіяни. У комплект безплатного обладнання входить приймач NOVA01 з відповідним логотипом «Русский мир», супутникова антена, конвертер і карта доступу до перегляду.

«Комплекты оборудования для самостоятельного монтажа не предоставляются. Комплекты распространяются только через официальных дилеров “Русский Мир”» — ідеться на сайті супутникового телебачення.

За словами медіаексперта Олександра Глущенка, цільова аудиторія цієї пропозиції — домогосподарства, де вже встановлено обладнання. Після того, як антену повернуть на «Експрес АТ-1» і підключать приймач NOVA-01, — обладнання не зможе приймати українські канали.

«Федеральна програма від російської мінцифри спрямована на те, щоб забрати можливість приймати українські канали та повністю замінити їх пропагандою. Де, окрім російських каналів, нічого не доступно. Заманухою від окупантів є безплатність як обладнання, так і доступу до телеканалів. Приймач надається безкоштовно, якщо потрібно — встановлять супутникову антену на 56 градусів східної довготи, й абсолютна відсутність абонентської плати», — каже Олександр Глущенко.

Росіяни розраховували підключити 155 тисяч домогосподарств на окупованих територіях. Проєкт у першу чергу спрямований на тих, хто ще не дивиться російське телебачення або має свою супутникову тарілку і дивиться невідомо що. На своєму сайті ворог повідомляє, що «в связи с огромным количеством принятых обращений, мы временно приостанавливаем прием новых заявок граждан».

«Нам дуже складно говорити, що саме відбувається на окупованих територіях. Те, що ми знаємо, люди передають із ризиком для життя. З того, що я знаю, то росіяни всілякими засобами намагаються залучити місцевих до свого інформаційного простору. На окупованих територіях безплатно роздають тюнери Т2. Їх видають у разі, якщо людина звернулася до центрів соціальних служб. Вони наполягають на цьому. Також я знаю, що у деяких районах на тимчасово окупованих територіях вони безплатно встановлюють супутникові антени з ресиверами, прошитими програмами російських пакетів», — каже Сергій Мовчан.

А представник Нацради у Криму Володимир Ляшенко, посилаючись на російські джерела, розповів, що станом на жовтень 2023 року в окуповану частину Запорізької області окупанти завезли приблизно 20 тисяч комплектів обладнання для супутникових антен. Ці комплекси, за їхніми словами, встановлювали людям безплатно. «Зараз неможливо перевірити ані кількість установлених антен, ані факт їх безплатної установки», — додає Володимир Ляшенко.

Також він звертає увагу на те, що цей російський проєкт спрямований на захоплені «материкові» території, тоді як на півострові він навряд чи поширений. «Причиною тому є те, що у Криму ще в лютому-березні 2014 року окупанти захопили всі потужності та передавачі. Вони фактично одразу ізолювали весь інформаційний простір Криму від України. Майже в перший місяць після того, як росіяни захопили в Криму ефір, вони вимкнули українське кабельне та інтернет-телебачення. Але на той час українські канали ще були у вільному доступі на супутнику, тому додатково там розвивати проєкт із супутниковим телебаченням не мало для них особливого сенсу. Зараз ситуація відрізняється від 2014 року, бо на початку 2020 року найбільші українські канали закодувалися на супутнику, а от російські пропагандистські канали у великій кількості є у вільному доступі. Тому окупанти одразу після окупації українських територій встановлювали супутникові антени населенню там, де у них було недостатньо ефірного покриття, щоб зомбувати людей через супутник», — каже він.

 Володимир Ляшенко  

На думку Володимира, росіяни вирішили розвивати супутник у Запорізькій області зокрема й тому, що вони побоювалися, що Україна поставить потужні передавачі на вежах на правому березі Дніпра і транслюватиме сигнал на окуповані ними українські території, які вони зараз контролюють: «Але, на жаль, ми їм спростили ситуацію: не лише не поставили нові передавачі, а й не відновили старі ретрансляційні потужності на територіях півдня України, які деокупували вже більше як рік тому».

За словами Олександра Глущенка, бум супутникової технології у сільській місцевості ще у середині нульових був зумовлений тим, що вона давала можливості дивитися багато каналів безплатно, і ні  запуск цифрового телебачення, ні кодування каналів не зумовило людей змінювати цю технологію. «Саме для таких громадян України росіяни й розробили федеральну програму “Русский мир”. Атракціон небувалої щедрості. Країна, в якій федеральні канали закодовано, які надаються винятково у складі DTH-платформ і де роками привчали аудиторію за телебачення сплачувати — роздає обладнання і безплатний доступ до нішевих каналів. І одночасно забороняє розповсюджувати це обладнання територією Російської імперії в кордонах 1991 року», — говорить Олександр Глущенко.

Обладнання для проєкту «Русский мир» надала компанія GS. За словами Олександра Глущенка, російський холдинг GS Group (стара назва General Satellite) у Калінінградській області збудував цілий технопарк, де організовано виробництво приймачів для супутникового, ефірного телебачення, процесорів і мікросхем.

«І — о, диво! (чи збіг) — система умовного доступу DRECrypt, яку використовує супутникова платформа “Русский мир”, є розробкою компанії “Цифра”, яка входить у холдинг GS Group. А приймач NOVA-01, який розповсюджують окупанти, наче брат-близнюк схожий на пристрої General Satellite. І єдина компанія в Росії, яка може розробити приймач, інтегрувати його з системою умовного доступу, оновлювати програмне забезпечення, — General Satellite», — каже він.

Як пише російське видання ComNews, тюнер, який «безвозмездно» роздають окупанти, «як дві краплі води схожий на ті, які General Satellite збирала на заводі у місті Гусєві Калінінградської області та який нібито був знятий із виробництва. Втім, представники самої компанії цю інформацію заперечують у коментарях російським журналістам.

Фото з матеріалу російського видання ComNews

Олександр Глущенко звертає увагу, що до складу General Satellite також входить найбільша супутникова платформа Росії «Триколор» і компанія з запуску телеканалів «Первый ТВЧ». «Тому проблем із запуском тематичних телеканалів для “Русского міра”, формуванням списку каналів і підняттям їх на супутник, виробництвом 155 тисяч супутникових приймачів та їхньою активацією — точно не було. Тим паче, що всі, хто займається електронікою та комплектацією, знають, що такий необхідний компонент як “процесор»” виробляться тільки під контракти, ніде у світі немає “складу”, на якому лежать 155 тисяч процесорів і просто когось чи чогось чекають. Особливо, коли у тебе в арсеналі є дві компанії, дотичні до їхньої розробки та виробництва — російська GS Nanotech і французька Neition XP», — розказує Олександр Глущенко.

Він також звернув увагу на те, що кінцевий власник GS Group і «Триколор» Андрій Ткаченко, який останні десять років мешкав у Європі, повернувся до Росії. А європейські активи з виробництва процесорів Neotion, рішень для провайдерів систем платного ТБ SmarDTV було перереєстровано з британської дочки General Satellite на підставних осіб, і змінено назву на Airmod SAS. «Це наштовхує на думки, що в Євросоюзі з бекграундом одного з апологетів окупаційного інформаційного тероризму і стовпа дистрибуції російської пропаганди пану Ткаченку мешкати було б складно. Тому батьківщина покликала пітерського телеком-олігарха додому. Для розв’язання державницьких задач», — говорить Олександр Глущенко.

Як можна протидіяти «Русскому миру»

Те, що робить окупант на українських територіях свідчить про відсутність стратегічного бачення у формуванні інформаційного впливу на тимчасово окуповані території у нашої держави. Адже після 2014 року, коли Росія всіляко намагалася витіснити Україну з інформаційного простору, Україна спершу переформатувала неефективне іномовлення, а потім запускала не менш незрозумілий канал «Дом» для окупованих територій. Але створення проєктів, подібних до ворожого супутникового «Русского мира», ніхто не обговорював. «У Польщі при побудові мережі ефірного цифрового мовлення було виявлено зони радіотіні. Щоб не розбудовувати систему ретрансляторів задля покриття сигналом для декількох відсотків населення, що по вартості аналогічно вже побудованій мережі, поляки просто роздали цим домогосподарствам супутникові приймачі й у такий спосіб розв’язали проблему з інформатизацією та інформуванням. Як правило, державницька позиція в плані інформування населення в багатьох країнах зводиться до того, що на супутнику у відкритому доступі мовить група каналів задля забезпечення людей доступом до інформації. Один-два та навіть три канали — непомітні в інформаційному просторі. Тому, як правило, запускають цілий пакет», — розказує Олександр Глущенко.

За його словами, Україна могла б на базі Суспільного мовника запустити загальнодоступний пакет «із єдиною метою — донесення інформації, інформування, щоб не залежати від комерційних мовників, які мають законне право монетизувати свій контент, кодувати його». За його словами, створення тематичних і нішевих каналів не коштує зараз великих грошей. І на основі наявної у Суспільного мовника бібліотеки й іншого контенту можна було б створити канал мультфільмів, музичний канал, канал серіалів і фільмів, історично-освітній, канал блогів, влогів, інтерв’ю.

Також він звертає увагу, що можна було б розпочати процес виготовлення та запуску українського телекомунікаційного супутника замість застарілого «Либідь-1». І це дало б змогу не залежати від іноземних супутникових операторів і бути гравцем на ринку. Однак зараз час втрачений і можливостей повернути окуповані території в українське інформаційне поле практично нема. То як протидіяти таким проєктам як супутниковий пакет «Русский мир»?

Ворог активно намагається глушити супутниковий сигнал українських каналів, і деякі з них навіть були змушені змінити супутник, щоб захистити себе від такого втручання. Але чи може Україна робити те саме щодо пропагандистських каналів?

У відповідь на запит «Детектора медіа» заступник Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації (Держспецзв’язку) Олександр Потій написав, що практично всі космічні станції, які здійснюють супутникове мовлення, мають визнаний міжнародно-правовий статус, тому створення й неусунення завад станціям інших адміністрацій зв’язку, які мають міжнародно-правовий статус, порушують вимоги Статуту та Регламенту радіозв’язку Міжнародного союзу електрозв’язку. Цей регламент забороняє передачу зайвих, неправильних сигналів або сигналів, які вводять в оману чи не розпізнаються.

«Таким чином, якщо врахувати, що майже всі супутники, з яких можливе впевнене покриття території України сигналами телебачення, належать міжнародним чи європейським операторам супутникового зв’язку і мають міжнародно-правовий статус, то встановлення завади — це пряме порушення міжнародних норм частотокористування», — каже Олександр Потій.

 Олександр Потій (фото: Олександр Потій/фейсбук)

На думку Олександра Глущенка, найбільш ефективно протидіяти поширенню супутникового «Русского мира» можуть лише санкції: «Я вже пропонував це рішення можновладцям. Тільки впровадження санкцій може завадити Росії займатися такими речами або пригальмувати процес. Я вважаю, що кінцевий власник корпорації GS, номінальні власники та керівники ключових активів повинні потрапити спочатку до санкційного переліку РНБО, а потім — до списків ЄС, Британії та Штатів». Улітку минулого року Олександр зібрав пакет документів, доказів про юридичних осіб і бенефіціарів GS та «Русского мира» і надав їх від Громадської ради у Нацраду, щоб регулятор відповідно звернувся до РНБОУ.

«Ситуація з російськими каналами на супутнику Hotbird була розв’язана лише після того, як російські пропагандистські канали потрапили в 9-й пакет санкцій. До цього діалоги з французьким регулятором ArCom, оператором Eutelsat і надавачем послуг росіянам компанією Globecast більше ніж пів року не призводили до результату. Тільки санкції змусили вимкнути пропагандистські канали на наступний день», — каже Олександр Глущенко. Він говорить, що так само General Satellite і «Триколор» мають опинитися під санкціями (через заходи, впроваджені проти її керівників), тоді вони не зможуть вести свою роботу.

«Ніяке “імпортозамєщєніє” не дасть можливість легально отримати доступ до кодеків чи ліцензій, як-от HDMI, DVB-S2, MPEG-4 чи mp3. Звісно, що красти — це скрєпно. Але чи готові будуть правовласники працювати з найбільшим в Європі оператором супутникового платного ТБ, який є піратом і під санкціями — питання риторичне», — додає Глущенко.

Олександр Глущенко (фото: Олександр Глущенко/фейсбук)

Також він розказує, що у французького супутникового  оператора Eutelsat є дві дочірні компанії, зареєстровані у Москві: ТОВ «Евтелсат Нетворкс» і ТОВ «Евтелсат Рус». Якщо і їх керівники потраплять у санкційні списки спершу України, а далі ЄС, то французька компанія буде змушена припиняти роботу в Росії. Наприклад, під питанням може опинитися надання послуг із ретрансляції пакетів супутникового ТБ «НТВ-плюс» і «Триколор», дистрибуції тематичних каналів до операторів кабельного ТБ та розповсюдження сигналу радіостанції до мережевих передавачів. Також європейські супутники Eutelsat можуть стати недоступні для технічних перегонів новинних сюжетів і спортивних сюжетів росіянам.

«Вихід компанії Eutelsat з російського ринку сильно вдаряє по ринку дистрибуції телеконтенту в Росії. До рівня критичного. Хто не знав, то в позиції 36 градусів східної довготи бовтаються 2 супутники: російський і французький. Через ці супутники ретранслюються дві платформи супутникового телебачення “НТВ-плюс” і “Триколор”. Сумарною абонбазою десь під 10 мільйонів домогосподарств», — додає він.

«Детектор медіа» звернувся з запитом до РНБО і запитав, чи внесені (або чи плануються до внесення) у санкційний список такі особи:

— Ткаченко Андрій Георгійович (ІПН 781409714285) — кінцевий бенефіціар російського холдингу GS Group;

— Орлов Микола Олександрович (ІНП 772883531182) — головний виконавчий директор Eutelsat International Ltd., генеральний директор ТОВ «Евтелсат Рус»;

— Броннер Дмитро Михайлович (ІНП 772902025716) — генеральний директор ТОВ «Евтелсат Нетворкс», tm Konnect, Росія;

У відповідь на запит «ДМ» у РНБО написали, що зможуть внести згаданих осіб, якщо отримають пропозиції від Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Служби безпеки України. Намагатимемося дізнатись у Нацради та СБУ, чи подавав регулятор такі пропозиції до Служби Безпеки.

Але і це ще не все, що можна зробити у цій ситуації. Адже, окрім протидії, ефективними є дії на випередження. Тобто посилення інформаційного впливу України у світі. А це можна робити не лише через один канал «FreeДом», який, як виявилося, «працює на Майдан в Росії». Олександр Глущенко розказує, що французька компанія Eutelsat, щоб не припиняти повну співпрацю зі своїми російськими дочірніми компаніями, виділила для «російських лібералів та опозиціонерів у вигнанні» транспондер (приймально-передавальний пристрій), на якому заплановано запуск пакета каналів із назвою Svoboda, який є результатом роботи «Репортерів без кордонів» і «Комітету Дідро».

«Виникає питання: а де Україна у проєкті Svoboda? На момент написання тексту на супутнику HotBird на каналі TEST4 йшла ретрансляція інтерв’ю Дмитра Гордона й Олесі Бальцман. Гібридна війна вимагає гібридних методів. Вважаю, що в Україні є достатньо російськомовного контенту, який можна дистрибувати на Росію. Навіть у такий екзотичний спосіб і з такими специфічними сусідами по транспондерній ємності», — говорить Олександр Глущенко.

Окрім таких кроків «на випередження», дієвими можуть бути розповсюдження на території Росії технологій, які можуть обходити цензуру та доставляти інформацію, альтернативну пропаганді. Про них детальніше — в іншому матеріалі «Детектора медіа».

А поки у Держспецзв’язку вважають, що з супутниковим обладнанням, яке росіяни надають на окупованих територіях під брендом «Русский мир», можна дивитись і українські канали. І навіть розказують про два можливих варіанти переналаштування обладнання: перший — повернути антену, другий — замінити конвектор. Нижче ознайомимо з порадами від Держспецзв’язку у повному обсязі. Втім, невідомо, чи можливо втілити на практиці ці дії без допомоги технічних спеціалістів і чи справді вони дадуть результат. До того ж, як вище звертав увагу Микола Фаєнгольд, окупаційна влада через те, в який бік повернута супутникова антена, знатиме, у кого залишився доступ до українських і європейських каналів. І зможе відстежити, чи повертає хтось в інший бік надану росіянами «тарілку».

Поради Держспецзв’язку щодо того, як використовувати обладнання «Русского мира», щоб дивитись українські канали. Варіант 1:

— Повернути та налаштувати вже встановлену антену із супутника Express-AT1 у позиції 56Е на супутник Astra4A в позиції 4.8Е. Після автоматичного сканування каналів абонент отримає доступ до перегляду каналів із частот 12073 МГц та 12130 МГц, а саме: СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, «Оце», ICTV2, «Твій серіал», «2+2», Перший, «Армія ТБ», «1+1 Україна». Якщо автоматичне сканування не дало результатів, треба провести сканування на кожній частоті окремо, використовуючи такі параметри:

частота 12073 МГц, стандарт DVB-S2, модуляція 8PSK символьна швидкість (S/R) 30000 К симв/с, коефіцієнт корекції помилок (FEC) — 2/3, поляризація горизонтальна (Н);

частота 12130 МГц, стандарт DVB-S, модуляція QPSK символьна швидкість (S/R) 27500 К симв/с, коефіцієнт корекції помилок (FEC) — 3/4, поляризація вертикальна (V).

При цьому сигнал прийому буде вдвічі нижчий, ніж при використанні супутникових комплектів, розрахованих для прийому сигналу з супутника Astra4A, що обумовлено тим, що на супутнику Express-AT1 використовується кругова поляризація, а на супутнику Astra4A — лінійна.

Поради Держспецзв’язку щодо того, як використовувати обладнання «Русского мира», щоб дивитись українські канали. Варіант 2:

— Цей варіант полягає в додатковій заміні конвертора LNB при повороті антени на супутнику Astra4A на конвертор із лінійною поляризацією. Заміна надасть можливість приймати канали вже із шести частот із відмінною якістю. Будуть доступні такі транспондери:

12073 МГц, DVB-S2, 8PSK, S/R 30000 К симв/с, FEC 2/3, поляризація H;

12130 МГц, DVB-S, QPSK, S/R 27500 К симв/с, FEC 3/4, поляризація V;

11747 МГц, DVB-S2, 8PSK, S/R 30000 К симв/с, FEC 3/4, поляризація V;

11766 МГц, DVB-S2, 8PSK, S/R 30000 К симв/с, FEC 2/3, поляризація H;

12284 МГц, DVB-S, QPSK, S/R 27500 К симв/с, FEC 3/4, поляризація V;

12437 МГц, DVB-S2, 8PSK, S/R 30000 К симв/с, FEC 2/3, поляризація V.

Під час прийому всіх шести частот користувач отримає змогу переглядати та прослуховувати такі українські телевізійні та радіоканали: 5 канал, VoA TV «Голос Америки», «Радіо Свобода ТБ», «Галичина ТБ», «Розпакуй ТБ», Новий християнський, «1+1 марафон», «1+1 Україна», ТЕТ, «Плюс плюс», «Бігуді», «2+2», «2+2 марафон», 24 канал, Beauty Trust Quality, «Тюсо», «Уніан ТБ», ATR, СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, «Оце», ICTV2, «Твій серіал», «Дім», Перший, «Армія ТБ», Українське радіо, «Радіо Промінь», «Радіо Культура», «Радіо Точка», «Голос Донбасу», «Радіо Тиса», «Телеканал Надія», «Сонце», «Соната ТБ», Прямий, «Апостроф ТБ», «Ми — Україна», «Еспресо», «Київ», «Радіо Армія ФМ», «Еммануїл світле радіо», «Радіо Голос Києва», «Радіо Голос надії», «Інтер», НТН, «Мега», К1, К2, «Зум», «Піксель», «Ентер фільм», «Суспільне Новини», «Суспільне Крим», «Рада».

Колаж: Микола Шиманський/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13191
Читайте також
21.01.2024 12:00
Олена Мельникова-Курганова
для «Детектора медіа»
1 689
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Rex
18 дн. тому
В чому не транслювати канали в MPEG 2 dbs як частота 12130, а нема чортовому dvbs2, де по селах 50% мають старі глобо, а нові не по кишені. В людей немає грошей на ваше кабельне чи сат інтеграли по 1000 гривень. Врахуйте там це, дешевше в Sd MPEG 2 dvbs чим ваше йобане дороге HD.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду