У Того журналістів ув’язнили через нібито зазіхання на честь міністра

У Того журналістів ув’язнили через нібито зазіхання на честь міністра

16 Листопада 2023
584
16 Листопада 2023
20:40

У Того журналістів ув’язнили через нібито зазіхання на честь міністра

584
Африканським медійникам висунули обвинувачення після скарги міністра міського планування та земельної реформи Того на їхні публікації в соцмережах. У дописах ішлося про заяву щодо ймовірної крадіжки грошей із будинку посадовця.
У Того журналістів ув’язнили через нібито зазіхання на честь міністра
У Того журналістів ув’язнили через нібито зазіхання на честь міністра

У Того (Африка) заарештували редактора приватної газети Le Flambeau des Démocrates Лоїка Ловсона та позаштатного репортера Анані Соссу. Їх звинувачують у нібито зазіханні на честь міністра. За словами головного редактора видання Маґлуар Теко Кінві, Соссу також звинуватили в «підбурюванні до повстання», передає Комітет захисту журналістів (CPJ).

Медійникам висунули обвинувачення після скарги міністра міського планування та земельної реформи країни Коджо Севон-Тепе Адедзе на їхні публікації в соцмережах. У дописах ішлося про заяву щодо ймовірної крадіжки грошей із будинку міністра. За даними медійників, у посадовця вкрали понад 600 тисяч євро в місцевій валюті. Адедзе повідомив про крадіжку в поліцію, проте не оприлюднив украденої суми.

Міністр і держпрокурор відмовилися коментувати провадження.

Згідно з тоголезьким законодавством, за злочини проти честі карають шістьма місяцями умовного позбавлення волі, за поширення неправдивих новин — ув’язненням на термін до двох років, а за підбурювання до повстань — до п’яти.

Комітет захисту журналістів закликав звільнити медійників.

«Влада Того має звільнити журналістів Лоїка Лоусона та Анані Соссу, зняти обвинувачення та дозволити їм вільно повідомляти про поточні події. Арешт і судове переслідування Лоусона і Соссу є лише останнім прикладом агресивних зусиль влади Того контролювати місцеву пресу», — йдеться у заяві координаторки програм CPJ для Африки Анджели Квінтал.

За даними організації, влада Того переслідує ще двох медійників — Фердинанда Аїте й Ісідора Коувону, яким вдалося втекти за кілька днів до того, як їх засудили до трьох років ув’язнення.

Раніше ми також повідомляли про те, що іранський революційний суд засудив журналісток Нілуфар Хамеді та Елахе Мохаммаді до 13 і 12 років ув’язнення відповідно за висвітлення вбивства іранської курдки Махси Аміні у вересні 2022 року.

Хамеді затримали після того, як вона сфотографувала батьків Махси Аміні в лікарні, де лежала їхня донька, а Мохаммаді — після висвітлення поховання вбитої дівчини.

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
584
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду