Китай звільнив з ув’язнення австралійську журналістку, засуджену за «передачу держтаємниці»

Китай звільнив з ув’язнення австралійську журналістку, засуджену за «передачу держтаємниці»

12 Жовтня 2023
896

Китай звільнив з ув’язнення австралійську журналістку, засуджену за «передачу держтаємниці»

896
Ексведуча китайської державної телекомпанії, австралійка Чен Лей перебувала за ґратами в Китаї три роки. Вона буцімто передала «іноземній організації» державні таємниці, які дізналася під час роботи.
Китай звільнив з ув’язнення австралійську журналістку, засуджену за «передачу держтаємниці»
Китай звільнив з ув’язнення австралійську журналістку, засуджену за «передачу держтаємниці»

Влада Китаю звільнила з ув’язнення австралійську журналістку Чен Лей і дозволила їй повернутися додому після трьох років за ґратами через буцімто передачу державної таємниці «іноземній організації». Про це оголосив прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз, передають CNN та AFP.

Колишня ведуча китайської державної телекомпанії CGTN, громадянка Австралії Чен Лей, перебувала за ґратами в Китаї з серпня 2020 року. Журналістку затримали співробітники міністерства державної безпеки Китаю, коли вона їхала на роботу вранці 13 серпня 2020 року, повідомляє її партнер Нік Койл.

Про її арешт формально оголосили лише через кілька місяців після зникнення. Їй висунули обвинувачення в «переданні державної таємниці за кордон». Законодавство Китаю за таке порушення передбачає ув’язнення від п’яти років до довічного.

За словами міністерства держбезпеки Китаю, у травні 2020 року до Чен Лей звернулась «іноземна організація», якій журналістка мобільним телефоном передала держтаємниці, котрі дізналася під час роботи, у такий спосіб порушивши угоду про конфіденційність між нею та роботодавцем.

Міністерство стверджує, що Чен Лей визнала свою провину й була засуджена до 35 місяців за ґратами.

Журналістку судили за закритими дверима, і навіть послу Австралії в Китаї заборонили доступ на засідання суду для спостереження за процесом. 

Були також побоювання щодо здоров’я ув’язненої журналістки. У червні минулого року Sky News Australia повідомило, що Чен Лей потерпала від «складних проблем зі здоров’ям» через незадовільне харчування у в’язниці. Її партнер писав, що Чен провела шість місяців у тотальній ізоляції, окрім щомісячних візитів адвоката, на які журналістку водили «із зав’язаними очима й у кайданках». Пізніше жінку перевели до інших ув’язнених і дозволили проводити по дві години щодня надворі.

Австралійська влада повідомила, що передумовою для звільнення журналістки стало завершення судового процесу в Китаї. Невдовзі після цього китайське міністерство заявило, що в середу Чен Лей було депортовано, після того як жінка відбула свій вирок.

Як пише AFP, Китай неодноразово затримував громадян інших країн, з якими мав напружені відносини, висуваючи проти затриманих політично мотивовані обвинувачення. Дипломатичні обміни між Китаєм і Австралією заморозилися в 2020 році, коли Канберра закликала розслідувати походження коронавірусу COVID-19, а у відповідь Пекін обмежив ввезення кількох найбільших груп товарів австралійського імпорту. Ще більше відносини погіршились у 2021 році, коли Австралія приєдналась до тристороннього оборонного пакту з Великою Британією і США задля протидії китайській військовій активності в регіоні.

Напруженість зменшилася після приходу до влади в Австралії у травні 2022 року лейбористського уряду та скасування Китаєм мит на експорт австралійського ячменю.

Фото: Чен Лей / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
896
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду